Af: Carsten Jensen

16. august 2016

En stak teaterbøger med mange faglige forgreninger. Foto: Carsten Jensen

Teater i ord og billeder

Flotte billeder fra Festival of Wonder, gendigtning af japanske nó-spil, teaterlyrik fra Vesterbro Ungdomsgård og manuskripter fra professionelle børne- og ungdomsforestillinger - det er atter blevet tid til et dyk i stakken af tilsendte teaterbøger.

Fakta

- Festival of Wonder Through the Photographer's Eyes. Fotos af Peter Birk, forord af Birk og FOW's kunstneriske leder, Ulla Dengsøe. 75 sider, kr. 125 + forsendelse kr. 40. Bogen kan købes hos Festival of Wonder. Send en mail til festivalofwonder@silkeborgbib.dk.

- NÓ - 10 japanske nó-spil gendigtet af Mads Mazanti Jensen, der også har skrevet et meget instruktivt forord. 198 sider, kr. 198. DRAMA

- Teaterlyrik fra Vesterbro Ungdomsgård. Debat- og brugsbog med intro og digte af Bo Schiøler. 56 sider, kr. 198. DRAMA

- Fem danske enaktere. Udviklet i samarbejde med Filurens Skole for Teater og Dans. 84 sider, kr. 248. DRAMA

- SygtSund. Af Mette Heeno. Opført af Teatret st.tv. (anmeldelse) 40 sider, kr. 148. DRAMA

- Mit Mørke. Af Simone Isabel Nørgaard. Dramatisering af Peter Tudvads biografi, 'Sygeplejerske i Det Tredje Rige'. Opført af Five Feet Tall (anmeldelse). 46 sider kr. 148. DRAMA

- Drengen der vandt det hele; Skyggepigen; Hate Crime & En fugl. Af Thomas Lagermand Lundme. Hate Crime - en kærlighedshistorie er blevet opført af Hils Din Mor (anmeldelse), mens 'En fugl' er blevet opført af Transit K (anmeldelse). 116 sider, kr. 298. DRAMA

- Jeg hedder altså Ib!; Albatros og Mig og Callas. Af Anna Panduro. Alle tre stykker er blevet opført af henholdsvis Teater NEO (anmeldelse), Limfjordsteatret (anmeldelse) og Nørregaards Teater (anmeldelse). 100 sider, kr. 198. DRAMA

- Goebbels' Time. Af Rhea Leman. Ungdomsversion af 'Hitler on the Roof'. Opført af Folketeatret/Ina-Miriam Rosenbaum (anmeldelse). 24 sider, kr. 148. DRAMA 

Scenekunst skal afgjort helst opleves i virkeligheden, men ofte finder allehånde dele af teaterlivet også vej til bøger og hæfter i form af fagbøger, historiske periodebeskrivelser, biografier, publikumsundersøgelser, undervisningsmateriale m.v. – og dertil manuskripter fra forestillinger, der har haft deres liv i det professionelle teater eller er nyskrevet dramatik, der tilbydes amatørscener, skoleklasser og andre med hang til at afprøve skuespilkunsten.

Ikke mindst trykte manuskripter i hæfteform sendes til teateravisen.dk i rigt mål fra teaterforlaget DRAMA, der således også er den suverænt største – og i lange perioder næsten eneste – afsender af teaterbøger til redaktionen.

Herfor kvitteres med tak – og lejlighedsvist korte omtaler/anmeldelser i form af artikler som denne, hvor udvalgte værker – gerne med relevans for portalens fokus på professionel børne- og ungdomsteater – nyder fremme.

Fotos fra Festival of Wonder

Her skal dog startes med omtale af den eneste bog i stakken i denne omgang, som IKKE er fra DRAMA, og som heller ikke passer ind i ovenstående kategorier.

Det er nemlig en fotobog, hvis formål er at indfange stemninger fra Danmarks og Nordens største teaterfestival udi animationsteater, altså den internationale Festival of Wonder i Silkeborg, som hvert andet år byder på op mod 100 opførelser af dukke-, objekt- og visuelt teater for både børn og voksne.

'Festival of Wonder Through the Photographer's Eyes' skildrer ordløst en række forestillinger fra primært seneste festival i november 2015, og de smagfulde billeder har også været omdrejningspunkt for en udstilling i foråret på Silkeborg Bibliotek.

Manden bag kameraet er festivalens faste fotograf, Peter Birk, der har fået lov til at fotografere under forestillingerne. Der er kun enkelte glimt af tilskuere i kanten af hans billeder, der koncentrerer sig om at fange hans eget indtryk af selve den udførte kunst.

Den engelske titel på værket følges op af to korte forord af henholdsvis fotografen selv og festivalens kunstneriske leder, Ulla Dengsøe, og 'Festival of Wonder Through the Photographer's Eyes' er tydeligvis tænkt som en internationale souvenir i samme stil som festivalfotobogen 'Moments of Wonder' fra 2010, der siden blev delt gavmildt og/eller solgt ud til festivaldeltagere og publikum.

Således bliver det også en form for appetizer, mens man venter på næste festival, der afvikles 9.-12. november 2017 (se mere på www.festivalofwonder.dk)

Indføring i nó-universet

Der har også været asiatiske forestillinger med på den store dukketeaterfestival i Silkeborg – men Deres udsendte erindrer ikke lige Japan i tidligere programmer og dermed heller ingen, der måtte have træk fra det berømte Nó-teater, der har rødder helt tilbage i 1300-tallet.

Dette blot nævnt som en skæv indledning til at præsentere Mads Mazanti Jensens fine indføring i genren via en særdeles læsevenlig og -værdig indledning, fulgt op med ti (berømte) nó-spil i hans egen gendigtning, der gør deres til at mindske læserens fremmedgørelse overfor en sjældent oplevet teaterkunst her i landet.

Forfatteren er uddannet fra Dramatikeruddannelsen ved Aarhus Teater tilbage i 2001 og er tillige cand. mag. i japansk, og denne faglige kombination gør sit til, at 'Nó – 10 japanske nó-spil gendigtet af Mads Mazanti Jensen' til en spændende udgivelse.

Manden fra Vesterbro Ungdomsgård

Selvom Vesterbro Ungdomsgård qua sin aldersmæssige og semi-professionelle tilgang til scenelivet ligger i udkanten af denne portals fokusområde, skal en lille udgivelse af Bo Schiøler lige nævnes. Hans 'Teaterlyrik' består af en række digte, der alle er skabt til de forestillinger som børn og unge optrådte med overalt i landet og hvis sange blev hverdagseje.

Udover udvalgte 36 digte består 'Teaterlyrik' også en af række småtekster og er tænkt som en inspirations-, debat- og brugsbog for dramapædagoger, instruktører m.v. fra den særdeles erfarne Bo Schiøler, der var ansat fra 1966-2011 på Vesterbro Ungdomsgård og står bag mere end 170 teaterstykker og 700 sange, der er blevet til 32 plader og cd'er.

Samarbejde om ungdomsteater

Et samarbejde mellem Dramatikeruddannelsen ved Den Danske Scenekunstskole Aarhus, Teaterhuset Filurens DramatikVærk og forlaget har resulteret i udgivelsen af fem korte stykker ungdomsdramatik i antologien 'Fem danske enaktere'.

De studerende fra Dramatikeruddannelsen har udviklet deres manuskripter via ideudveksling og workshops med en håndfuld elever fra Filurens talentskole, og det er der kommet fem meget forskellige stykker ud af – lige fra 'et absurdistisk æggedrama over et mareridtsspil, en quintet for gode mennesker og en manual til fysisk performance til et absurd hundedrama', som Malene Hedetoft, leder af Filurens DramatikVærk, gør boet op…

De fem dramatikere er i øvrigt Magnus Iuel Berg (Quintet for gode mennesker), Alexandra Moltke Johansen (Hundestykke), Morgen Dahl Lützhøft (Hvad øjnene ikke hører), Amalie M. Olesen (Ægsistentiel krise) og Zara Lea Palmquist (Maskineri – To scener for supermennesker).

En af dem fem, Alexandra Moltke Johansen, blev i øvrigt vinder af Teatret Fair Plays dramatikerkonkurrence om Årets Stykke i 2015 med 'Beate og Branden' (se note)

Opførelser i bogform

Og så til det faste element i disse lejlighedsvise teaterbogspræsentationsartikler: Manuskripter fra stykker, der er blevet opført som professionelt børne- og ungdomsteater.

I denne omgang gælder det dramatikerne bag forestillinger fra Teatret st.tv. ('SygtSundt'), Limfjordsteatret ('Albatros'), Teater NEO (Jeg hedder altså Ib!'), Nørregaards Teater ('Mig og Callas'), Folketeatret ('Goebbels Time'), Hils Din Mor  ('Hate Crime'), Transit K ('En fugl') og Five Feet Tall ('Mit mørke').

Med manuskripter fra forestillinger, som man har set eller gerne ville have set, er der lagt an til mulig fordybelse, sammenligning med egne oplevelser eller måske lyst til at adaptere dem til brug i for undervisning eller andre sammenhænge.

Men lad da anmeldelserne – som der er link til i faktaboksen – fortælle om forestillingerrne og dermed også direkte eller indirekte om manuskripterne og dramatikernes arbejde.

Fra redaktion til udviklingscenter

Og så skal det da lige til sidst nævnes, at de langt de fleste af de mange gode teaterbøger, der lander på redaktionens bord, går en strålende fremtid i møde som en væsentlig  bestanddel af det bibliotek, som Forsøgsstationen har etableret i sit hus på københavnske Vesterbro, hvor der forskes og udvikles og trænes udi professionel scenekunst.

Da Forsøgsstationen blev oprettet for nogle år siden, skyndte Teateravisen at overføre hundredvis af fagbøger, manuskripter i hæfteform, undervisningsbøger m.v. fra kælderarkivet på Teatercentrum til udviklingscentret, hvor en masse mennesker færdes og kan tænkes at have gavn af disse værker og gøre brug af dem i forbindelse med arbejdet for at berige dansk børne- og ungdomsteater! 

Fakta

- Festival of Wonder Through the Photographer's Eyes. Fotos af Peter Birk, forord af Birk og FOW's kunstneriske leder, Ulla Dengsøe. 75 sider, kr. 125 + forsendelse kr. 40. Bogen kan købes hos Festival of Wonder. Send en mail til festivalofwonder@silkeborgbib.dk.

- NÓ - 10 japanske nó-spil gendigtet af Mads Mazanti Jensen, der også har skrevet et meget instruktivt forord. 198 sider, kr. 198. DRAMA

- Teaterlyrik fra Vesterbro Ungdomsgård. Debat- og brugsbog med intro og digte af Bo Schiøler. 56 sider, kr. 198. DRAMA

- Fem danske enaktere. Udviklet i samarbejde med Filurens Skole for Teater og Dans. 84 sider, kr. 248. DRAMA

- SygtSund. Af Mette Heeno. Opført af Teatret st.tv. (anmeldelse) 40 sider, kr. 148. DRAMA

- Mit Mørke. Af Simone Isabel Nørgaard. Dramatisering af Peter Tudvads biografi, 'Sygeplejerske i Det Tredje Rige'. Opført af Five Feet Tall (anmeldelse). 46 sider kr. 148. DRAMA

- Drengen der vandt det hele; Skyggepigen; Hate Crime & En fugl. Af Thomas Lagermand Lundme. Hate Crime - en kærlighedshistorie er blevet opført af Hils Din Mor (anmeldelse), mens 'En fugl' er blevet opført af Transit K (anmeldelse). 116 sider, kr. 298. DRAMA

- Jeg hedder altså Ib!; Albatros og Mig og Callas. Af Anna Panduro. Alle tre stykker er blevet opført af henholdsvis Teater NEO (anmeldelse), Limfjordsteatret (anmeldelse) og Nørregaards Teater (anmeldelse). 100 sider, kr. 198. DRAMA

- Goebbels' Time. Af Rhea Leman. Ungdomsversion af 'Hitler on the Roof'. Opført af Folketeatret/Ina-Miriam Rosenbaum (anmeldelse). 24 sider, kr. 148. DRAMA 

Flere artikler

Marc og Joop og Det første bogstav

Marc og Joop og Det første bogstav

På Horsens Teaterfestival i september kunne man møde et helt nyt teater med et temmelig særegent navn, hvis første forestilling var et autentisk flygtningsdrama. Bag forestilling og teater står en af dansk børne- og ungdomsteaters mest erfarne kunstnere
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere

Seneste artikler

Seneste artikler

Marc og Joop og Det første bogstav

Marc og Joop og Det første bogstav

På Horsens Teaterfestival i september kunne man møde et helt nyt teater med et temmelig særegent navn, hvis første forestilling var et autentisk flygtningsdrama. Bag forestilling og teater står en af dansk børne- og ungdomsteaters mest erfarne kunstnere
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Marc og Joop og Det første bogstav

Marc og Joop og Det første bogstav

På Horsens Teaterfestival i september kunne man møde et helt nyt teater med et temmelig særegent navn, hvis første forestilling var et autentisk flygtningsdrama. Bag forestilling og teater står en af dansk børne- og ungdomsteaters mest erfarne kunstnere
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere