Af: Carsten Jensen

18. oktober 2017

Netværket er afgørende

Som kunstnerisk leder af Festival of Wonder i Silkeborg rejser Ulla Dengsøe verden rundt på udkig efter nye forestillinger. Her plejer hun samtidig det store netværk, der er essentielt for festivalens internationale og lokale bevågenhed og succes. Og programmet for dukketeaterfestivalen 9.-12. november er fyldt med udenlandske og danske animationsforestillinger for børn, unge og voksne.

Festival of Wonder, der afvikles 9.-12. november i Silkeborg, er fortsat den største begivenhed i Danmark for den særlige genre med de mange navne: Dukketeater, marionetteater, animationsteater, objektteater, figurteater m.v.

Og selvom den store internationale begivenhed i det midtjyske også lyder navnet Silkeborg Dukketeaterfestival, så bliver grænserne hele tiden rykket for, hvad man præsenterer – frem til det punkt, at når en forestilling opererer med genstande, der indgår i en kunstnerisk dimension og kommunikation, så er genrekravene opfyldt.

Det er festivalens kunstneriske leder, Ulla Dengsøe, der er suveræn planlægger af programmet og dermed også sikrer tilgangen af nye og eksperimenterende tiltag.

Det startede som lille regional begivenhed i 1986, og Ulla Dengsøe har været engagereret i dukketeaterfestivalen siden 1990, hvor man præsenterede det første internationale gæstespil. Frem til 1999 var det en årlig begivenhed – som siden har været biennal. Og Ulla Dengsøe er ansat af Silkeborg Kommune som kunstnerisk leder af festivalen, der har haft vokseværk frem til den nuværende størrelse, som i årets udgave rummer 11 internationale forestillinger (fra Frankrig, Canada, Holland, Tjekkiet, Israel, Tyskland og Norge) og 21 danske forestillinger – samt diverse workshops, udstillinger, film, backstage-arrangementer og foredrag m.v.

Besøg af internationale festivalledere

I alt er festivalen vært for omkring 100 events – som bl.a. er resultatet af de seneste to års omrejsende virksomhed for Ulla Dengsøe, der selv vurderer, at hun ser op mod 200 forestillinger årligt i ud- og indland for at kunne vælge den rigtige kvalitet til sin festival, der i år har temaet: 'Animationsteater og levende musik på tværs af grænser'.

Og hendes valg plejer at falde i særdeles god jord, forstået på den måde, at der altid er rift om billetterne fra første salgsdag.

Her tre uger før festivalstart er der således solgt over 80 procent af billetterne, men der er stadig billetter til både danske og internationale forestillinger for børn og for voksne tilbage, fortæller Ulla Dengsøe.

Det er både lokale og tilrejsende fra ind- og udland, der er flittig ved tasterne for at sikre sig billetter. For udover et fint kunstnerisk niveau er festivalen kendt som et godt møde-og netværkssted for internationale gæster og fagfolk.

Og hvor de danske teater- og fagfolk måske mest kommer for at opleve de udvalgte internationale forestillinger for voksne og for børn, kommer de udenlandske gæster også i høj grad for at tage danske dukketeaterforestillinger i øjesyn, fortæller Ulla Dengsøe.

»Jeg er meget glad for at præsentere de udvalgte danske forestillinger for 2017, og jeg kan da sige, at der nu til november kommer 21 internationale festivalledere fra 15 forskellige lande, både europæiske, mellemøstlige og oversøiske til Silkeborg, og de har i deres valg af forestillinger lagt stor vægt på de danske forestillinger,« siger hun.

Stort kontaktnet

Ulla Dengsøe har gennem årene haft særlig bevågenhed for det tjekkiske teater Forman Brothers, der bl.a. har gæstet Silkeborg tre gange med den megastore nycirkusforestilling 'Obludarium', og i år kommer med en western-kabaret, 'Deadtown', der opføres på havnen i egen medbragt bygning, der har krævet tre lastvognstog – og hvor publikum præsenteres for 18 skuespillere, musikere, dukkespillere, dansere, akrobater og et orkester.

Der er som vanlig også blevet plads til et endnu et tjekkisk teater – dog med to forestillinger i noget mindre skala, men Ulla Dengsøe lægger ikke skjul på, at jagten på gode internationale forestillinger både kræver ihærdigt arbejde og forudsætter en stor viden omkring teaterformerne og et stort netværk.

Og her er rejseaktiviteten til udenlandske festivaler essentiel for den endelige udvælgelse.

»Jeg har gennem årene oparbejdet et meget stort kontaktnet gennem mine festivalbesøg og mit internationale arbejde. Det er altafgørende for mit valg af forestillinger, film, udstillinger, workhops, foredrag og Master Classes. Jeg ser alle de forestillinger, vi præsenterer på festivalen – med ganske få undtagelser,« siger hun.

Daglige forslag

Ulla Dengsøe vil dog ikke fremhæve nogle af de mange internationale festivaler, som hun besøger, frem for andre.

»Når jeg takker ja til en festivalinvitation, så ser jeg først programmet igennem, før jeg tager stilling til, om jeg kan besøge festivalen. Er der interessante forestillinger, er der anden inspiration at hente? Er der mulighed for networking? Jeg kan derfor ikke anbefale én festival frem for en anden. Festivaler er som levende organismer, de ændrer sig fra gang til gang,« siger hun.

»Jeg får også mange invitationer til internationale teaterpremierer, og teatrene sender mig løbende informationer om nye produktioner og nye samarbejder. Jeg får faktisk i gennemsnit 1-2 forslag hver eneste dag. 

Dertil kommer, at jeg bl.a. sidder i UNIMA's internationale festivaludvalg, så der er mange kilder, der kan inspirere til valget af events på Festival of Wonder.«

Flot støtte, indviklet budget

Og selvom dukketeaterfestivalen i Silkeborg har et særligt internationalt udsyn, lægger Ulla Dengsøe vægt på, at det også er en unik lokal events, hvor et 'almindeligt' publikum fylder godt på tilskuerrækkerne, og hvor der udover forestillinger for alle aldre også er workshops, film og udstillinger for hele familien. Og dertil kommer en lang række lukkede forestillinger for kommunens skolebørn i hverdagene op til og under selve festivalen.

Det er derfor nærliggende at spørge, hvordan den lokale opbakning er til festivalen er i disse kulturnedskæringsivrige år.

»Vi har til årets festival fået en rigtig flot støtte fra Silkeborg Kommune – og det gælder også fra vore lokale samarbejdspartnere,« siger Ulla Dengsøe, der ikke vil fortælle om festivalens samlede støtte og budget.

»Det er faktisk meget indviklet og ikke nemt at forklare på en forståelig og fair måde,« siger hun og henviser bl.a. til, at flere ansatte fra Silkeborg Kommune lægger et stort arbejde i festivalen ud fra hver deres kompetenceområder, ligesom der indgår omkring 100 frivillige i årets festival.

I top på EFFE-listen

Der synes da heller ikke at være nogen slinger i valsen i den kommunalpolitiske opbakning, hvis man skal tro de gode velkomstord i årets festivalprogram fra borgmester Steen Vindum (V) og kulturudvalgsformand Gitte Willumsen (V), men lige efter Festival of Wonder lurer jo et kommunalvalg.

Det er dog næppe kultur (og festival), der fylder mest i partiernes valgprogram, men i første omgang kan de jo opfordre byens borgere til at sætte deres kryds ved deres egen internationale dukketeaterfestival…

Og måske glæde sig over, at festivalen nu også er kommet på det helt officielle EU-kort over

'bemærkelsesværdige festivaler' i form af EFFE-mærket, der deles med flere hundrede andre europæiske festivaler – herunder Aprilfestivalen og Passage-festivalen i Helsingør.

Men Festival of Wonder var også med i opløbet til den særlige EFFE-specialpris 2017  – men blev i 'finalen' slået af Edinburgh Internationale Festival.

Det kan man jo også slå på både lokalpolitisk og mere pragmatisk omkring kommende internationale og EU-støttede samarbejder.

Seneste artikler

Seneste artikler

Farvel – og tak!

Farvel – og tak!

Med Teateravisens stop som aktiv nyhedsportal forsvinder en af de tre bærende søjler, der blev skabt for Teatercentrums virke fra starten af 1970’erne: Et medie med specifik fokus på synliggørelse og formidling af professionel scenekunst for børn og unge. Lukningen markeres her med et lille strejftog gennem bladets historie og den afgående redaktørs taksomme punktnedslag efter gennem næsten 40 år at have fulgt et unikt og fællesskabsorienteret teaterliv.
Læs mere
KLAP i Kolding

KLAP i Kolding

Om lidt over en måneds tid vil Kolding summe af teaterliv, når 100 teatre og 150 forskellige forestillinger danner den kunstneriske ramme om KLAP-teaterfestivalen, som afvikles fra 3.-6. april. Programmet ventes på nettet fra d. 3. marts, mens den offentlige billetuddeling af over 20.000 gratis billetter starter d. 20. marts.
Læs mere
En bro over tillidskløften

En bro over tillidskløften

Et dialogmøde mellem Teatercentrums ledelse og den kreds af teatre, der via protestbreve havde udtrykt skarp kritik af manglende orientering af kompetencecentrets ageren omkring lukning af Teateravisen og situationen for KLAP-festivalerne, blev afviklet i fordragelighed. Brudflader eksisterer stadig, men asfalteres nu med aftaler om fremtidige fællesmøder, hvor teatrene kan informeres om Teatercentrums strategiske overvejelser – og en fuldtonet udmelding om at bevare den store KLAP-festival ukurateret.
Læs mere
Anmelderi på falderebet

Anmelderi på falderebet

Med Teateravisens snarlige lukning stopper det omfangsrige anmelderi af børne- og ungdomsteater, der har været den digitale nyhedsportals hovedhjørnesten siden 2008. Det skal lige følges til dørs med lidt historie; noget om teatrenes og arrangørernes møde med anmelderiet og meget om teaterkritikkens væsen og berettigelse
Læs mere
Børneteatre går i aktion

Børneteatre går i aktion

Omkring 50 børne- og ungdomsteatre og en række af områdets branchefolk og formidlere advarer nu i et fælles opråb til politikerne om, at børneteatret er truet – og helt konkret af problemet med manglende fuld statslig økonomisk støtte til den store årlige festival, hvor det er svært at finde værtskommuner, der vil påtage sig opgaven.
Læs mere
Teateravisen lukker!

Teateravisen lukker!

Det betyder fra 1. marts et farvel til over 50 år med et medie, der har været målrettet synliggørelse af dansk børne- og ungdomsteater. Beslutningen skyldes en kombination af presset økonomi og ønske om en ny kommunikationsstrategi hos udgiverne Teatercentrum, der samtidig melder ud om et nyt samarbejde med ISCENE, som skal samle formidlingen af nyhedsstof om børne- og ungdomsteater på sidstnævnte portals nyhedsplatform.
Læs mere
Farvel – og tak!

Farvel – og tak!

Med Teateravisens stop som aktiv nyhedsportal forsvinder en af de tre bærende søjler, der blev skabt for Teatercentrums virke fra starten af 1970’erne: Et medie med specifik fokus på synliggørelse og formidling af professionel scenekunst for børn og unge. Lukningen markeres her med et lille strejftog gennem bladets historie og den afgående redaktørs taksomme punktnedslag efter gennem næsten 40 år at have fulgt et unikt og fællesskabsorienteret teaterliv.
Læs mere
KLAP i Kolding

KLAP i Kolding

Om lidt over en måneds tid vil Kolding summe af teaterliv, når 100 teatre og 150 forskellige forestillinger danner den kunstneriske ramme om KLAP-teaterfestivalen, som afvikles fra 3.-6. april. Programmet ventes på nettet fra d. 3. marts, mens den offentlige billetuddeling af over 20.000 gratis billetter starter d. 20. marts.
Læs mere
En bro over tillidskløften

En bro over tillidskløften

Et dialogmøde mellem Teatercentrums ledelse og den kreds af teatre, der via protestbreve havde udtrykt skarp kritik af manglende orientering af kompetencecentrets ageren omkring lukning af Teateravisen og situationen for KLAP-festivalerne, blev afviklet i fordragelighed. Brudflader eksisterer stadig, men asfalteres nu med aftaler om fremtidige fællesmøder, hvor teatrene kan informeres om Teatercentrums strategiske overvejelser – og en fuldtonet udmelding om at bevare den store KLAP-festival ukurateret.
Læs mere
Anmelderi på falderebet

Anmelderi på falderebet

Med Teateravisens snarlige lukning stopper det omfangsrige anmelderi af børne- og ungdomsteater, der har været den digitale nyhedsportals hovedhjørnesten siden 2008. Det skal lige følges til dørs med lidt historie; noget om teatrenes og arrangørernes møde med anmelderiet og meget om teaterkritikkens væsen og berettigelse
Læs mere
Børneteatre går i aktion

Børneteatre går i aktion

Omkring 50 børne- og ungdomsteatre og en række af områdets branchefolk og formidlere advarer nu i et fælles opråb til politikerne om, at børneteatret er truet – og helt konkret af problemet med manglende fuld statslig økonomisk støtte til den store årlige festival, hvor det er svært at finde værtskommuner, der vil påtage sig opgaven.
Læs mere
Teateravisen lukker!

Teateravisen lukker!

Det betyder fra 1. marts et farvel til over 50 år med et medie, der har været målrettet synliggørelse af dansk børne- og ungdomsteater. Beslutningen skyldes en kombination af presset økonomi og ønske om en ny kommunikationsstrategi hos udgiverne Teatercentrum, der samtidig melder ud om et nyt samarbejde med ISCENE, som skal samle formidlingen af nyhedsstof om børne- og ungdomsteater på sidstnævnte portals nyhedsplatform.
Læs mere