Af: Carsten Jensen

18. oktober 2017

Festival of Wonder er klar til 2017-udgaven i Silkeborg fra 9.-12. november med et stort program, udvalgt af Ulla Dengsøe, der mellem afviklingen af de biennale festivaler rejser rundt for at finde forestillinger og pleje sit netværk. Her ses hun til morgenmøde med en mexicansk kollega og teaterleder i forbindelse med den store franske dukketeaterfestival i Charleville-Mezierre i september i år (stort foto i midten). Fotos: Pr-fotos og Festival of Wonder

Netværket er afgørende

Som kunstnerisk leder af Festival of Wonder i Silkeborg rejser Ulla Dengsøe verden rundt på udkig efter nye forestillinger. Her plejer hun samtidig det store netværk, der er essentielt for festivalens internationale og lokale bevågenhed og succes. Og programmet for dukketeaterfestivalen 9.-12. november er fyldt med udenlandske og danske animationsforestillinger for børn, unge og voksne.

Faktaboks

* Festival of Wonder - Silkeborg Dukketeaterfestival 9.-12. november 2017

Den internationale festival er biennal og byder på dukke-, objekt- og visuelt teater. 

* Temaet for 2017-festivalen er 'Animationsteater og levende musik på tværs af grænser', og i  årets program finder man - udover 21 teatre fra Danmark - 10 teatre fra Frankrig, Canada, Holland, Tjekkiet, Israel, Tyskland og Norge.

* Med workshops, udstillinger, film, backstage-arrangementer og foredrag m.v. er Festival of Wonder 2017 vært for omkring 100 events, der stort set alle afvikles på centrale spillesteder i midtby og omkring Papirfabrikken.

* Flere af kommunens skoler får dog også besøg af festivalforestillinger fra mandag 6.11 - fredag 10.11, og således indgår Festival of Wonder også i Silkeborgs børneteaterordning. 

* Se hele programmet med info om billetbestilling m.v. på www.festivalofwonder.dk

Internationale forestillinger: 

- Schauspielhaus Bochum (DE): Moondog

- Theatre Magali Chouinard (CAN): Nomad Soul

- Theatre Alfa (CZE): De 3 Musketerer

- Theatre Alfa (CZE): CHA CHA CHA

- Forman Brothers Theatre (CZE): DEADTOWN

- Theatre Plexus Polaire (FRA/NOR): Ashes

- Kattas Figurteater Ensemble (NOR): Katharinas stemmer

- Theatre Mediane (FRA): Horizons

- Duda Paiva Company (NL & BRA): Bastard

- Theatre Lichtbende (NL): Tutu

- Yael Rasooly (ISR): Glamour in the Dark (* koncert)

Danske forestillinger: 

- Olsens Teater: Bytte bytte købmand

- Teaterværkstedet Madam Bach: Hjem

- Syddjurs Egnsteater: Kæmpen som ikke havde hjerte i livet

- Sofie Krog Teater: The House

- Sofie Krog Teater: Diva

- Teater Spektaklo: Se lige her

- Teatergruppen Batida: Lille T og de forbudte bamser

- Teater Fantast: Mustafas Kiosk

- Nørregaards Teater: Historiehuset

- Gruppe 38 & Carte Blanche: Androkles og løven

- Meridiano: Englene i sneen

- Riddersalen: Små blå sko

- Det Olske Orkester & Teater Værk: Ræven går derude¨

- Teater My: Jeg kan huske alting

- Svanen - dansk-tjekkisk dukketeater: David og Goliath

- Svanen - dansk-tjekkisk dukketeater: Lille Carl

- De Røde Heste: I begyndelsen var begyndelsen

- De Røde Heste & Teater Refleksion: Paradis

- ZeBU & Musikteatret SAUM: Min far og Vrede Mand

- Randers Egnsteater: Palle alene i Verden

- Sew Flunk Fury Wit: Støv

Alle de danske forestillinger er blevet anmeldt her på portalen (Brug Søg-funktionen)

Festival of Wonder, der afvikles 9.-12. november i Silkeborg, er fortsat den største begivenhed i Danmark for den særlige genre med de mange navne: Dukketeater, marionetteater, animationsteater, objektteater, figurteater m.v.

Og selvom den store internationale begivenhed i det midtjyske også lyder navnet Silkeborg Dukketeaterfestival, så bliver grænserne hele tiden rykket for, hvad man præsenterer – frem til det punkt, at når en forestilling opererer med genstande, der indgår i en kunstnerisk dimension og kommunikation, så er genrekravene opfyldt.

Det er festivalens kunstneriske leder, Ulla Dengsøe, der er suveræn planlægger af programmet og dermed også sikrer tilgangen af nye og eksperimenterende tiltag.

Det startede som lille regional begivenhed i 1986, og Ulla Dengsøe har været engagereret i dukketeaterfestivalen siden 1990, hvor man præsenterede det første internationale gæstespil. Frem til 1999 var det en årlig begivenhed – som siden har været biennal. Og Ulla Dengsøe er ansat af Silkeborg Kommune som kunstnerisk leder af festivalen, der har haft vokseværk frem til den nuværende størrelse, som i årets udgave rummer 11 internationale forestillinger (fra Frankrig, Canada, Holland, Tjekkiet, Israel, Tyskland og Norge) og 21 danske forestillinger – samt diverse workshops, udstillinger, film, backstage-arrangementer og foredrag m.v.

Besøg af internationale festivalledere

I alt er festivalen vært for omkring 100 events – som bl.a. er resultatet af de seneste to års omrejsende virksomhed for Ulla Dengsøe, der selv vurderer, at hun ser op mod 200 forestillinger årligt i ud- og indland for at kunne vælge den rigtige kvalitet til sin festival, der i år har temaet: 'Animationsteater og levende musik på tværs af grænser'.

Og hendes valg plejer at falde i særdeles god jord, forstået på den måde, at der altid er rift om billetterne fra første salgsdag.

Her tre uger før festivalstart er der således solgt over 80 procent af billetterne, men der er stadig billetter til både danske og internationale forestillinger for børn og for voksne tilbage, fortæller Ulla Dengsøe.

Det er både lokale og tilrejsende fra ind- og udland, der er flittig ved tasterne for at sikre sig billetter. For udover et fint kunstnerisk niveau er festivalen kendt som et godt møde-og netværkssted for internationale gæster og fagfolk.

Og hvor de danske teater- og fagfolk måske mest kommer for at opleve de udvalgte internationale forestillinger for voksne og for børn, kommer de udenlandske gæster også i høj grad for at tage danske dukketeaterforestillinger i øjesyn, fortæller Ulla Dengsøe.

»Jeg er meget glad for at præsentere de udvalgte danske forestillinger for 2017, og jeg kan da sige, at der nu til november kommer 21 internationale festivalledere fra 15 forskellige lande, både europæiske, mellemøstlige og oversøiske til Silkeborg, og de har i deres valg af forestillinger lagt stor vægt på de danske forestillinger,« siger hun.

Stort kontaktnet

Ulla Dengsøe har gennem årene haft særlig bevågenhed for det tjekkiske teater Forman Brothers, der bl.a. har gæstet Silkeborg tre gange med den megastore nycirkusforestilling 'Obludarium', og i år kommer med en western-kabaret, 'Deadtown', der opføres på havnen i egen medbragt bygning, der har krævet tre lastvognstog – og hvor publikum præsenteres for 18 skuespillere, musikere, dukkespillere, dansere, akrobater og et orkester.

Der er som vanlig også blevet plads til et endnu et tjekkisk teater – dog med to forestillinger i noget mindre skala, men Ulla Dengsøe lægger ikke skjul på, at jagten på gode internationale forestillinger både kræver ihærdigt arbejde og forudsætter en stor viden omkring teaterformerne og et stort netværk.

Og her er rejseaktiviteten til udenlandske festivaler essentiel for den endelige udvælgelse.

»Jeg har gennem årene oparbejdet et meget stort kontaktnet gennem mine festivalbesøg og mit internationale arbejde. Det er altafgørende for mit valg af forestillinger, film, udstillinger, workhops, foredrag og Master Classes. Jeg ser alle de forestillinger, vi præsenterer på festivalen – med ganske få undtagelser,« siger hun.

Daglige forslag

Ulla Dengsøe vil dog ikke fremhæve nogle af de mange internationale festivaler, som hun besøger, frem for andre.

»Når jeg takker ja til en festivalinvitation, så ser jeg først programmet igennem, før jeg tager stilling til, om jeg kan besøge festivalen. Er der interessante forestillinger, er der anden inspiration at hente? Er der mulighed for networking? Jeg kan derfor ikke anbefale én festival frem for en anden. Festivaler er som levende organismer, de ændrer sig fra gang til gang,« siger hun.

»Jeg får også mange invitationer til internationale teaterpremierer, og teatrene sender mig løbende informationer om nye produktioner og nye samarbejder. Jeg får faktisk i gennemsnit 1-2 forslag hver eneste dag. 

Dertil kommer, at jeg bl.a. sidder i UNIMA's internationale festivaludvalg, så der er mange kilder, der kan inspirere til valget af events på Festival of Wonder.«

Flot støtte, indviklet budget

Og selvom dukketeaterfestivalen i Silkeborg har et særligt internationalt udsyn, lægger Ulla Dengsøe vægt på, at det også er en unik lokal events, hvor et 'almindeligt' publikum fylder godt på tilskuerrækkerne, og hvor der udover forestillinger for alle aldre også er workshops, film og udstillinger for hele familien. Og dertil kommer en lang række lukkede forestillinger for kommunens skolebørn i hverdagene op til og under selve festivalen.

Det er derfor nærliggende at spørge, hvordan den lokale opbakning er til festivalen er i disse kulturnedskæringsivrige år.

»Vi har til årets festival fået en rigtig flot støtte fra Silkeborg Kommune – og det gælder også fra vore lokale samarbejdspartnere,« siger Ulla Dengsøe, der ikke vil fortælle om festivalens samlede støtte og budget.

»Det er faktisk meget indviklet og ikke nemt at forklare på en forståelig og fair måde,« siger hun og henviser bl.a. til, at flere ansatte fra Silkeborg Kommune lægger et stort arbejde i festivalen ud fra hver deres kompetenceområder, ligesom der indgår omkring 100 frivillige i årets festival.

I top på EFFE-listen

Der synes da heller ikke at være nogen slinger i valsen i den kommunalpolitiske opbakning, hvis man skal tro de gode velkomstord i årets festivalprogram fra borgmester Steen Vindum (V) og kulturudvalgsformand Gitte Willumsen (V), men lige efter Festival of Wonder lurer jo et kommunalvalg.

Det er dog næppe kultur (og festival), der fylder mest i partiernes valgprogram, men i første omgang kan de jo opfordre byens borgere til at sætte deres kryds ved deres egen internationale dukketeaterfestival…

Og måske glæde sig over, at festivalen nu også er kommet på det helt officielle EU-kort over

'bemærkelsesværdige festivaler' i form af EFFE-mærket, der deles med flere hundrede andre europæiske festivaler – herunder Aprilfestivalen og Passage-festivalen i Helsingør.

Men Festival of Wonder var også med i opløbet til den særlige EFFE-specialpris 2017  – men blev i 'finalen' slået af Edinburgh Internationale Festival.

Det kan man jo også slå på både lokalpolitisk og mere pragmatisk omkring kommende internationale og EU-støttede samarbejder.

Faktaboks

* Festival of Wonder - Silkeborg Dukketeaterfestival 9.-12. november 2017

Den internationale festival er biennal og byder på dukke-, objekt- og visuelt teater. 

* Temaet for 2017-festivalen er 'Animationsteater og levende musik på tværs af grænser', og i  årets program finder man - udover 21 teatre fra Danmark - 10 teatre fra Frankrig, Canada, Holland, Tjekkiet, Israel, Tyskland og Norge.

* Med workshops, udstillinger, film, backstage-arrangementer og foredrag m.v. er Festival of Wonder 2017 vært for omkring 100 events, der stort set alle afvikles på centrale spillesteder i midtby og omkring Papirfabrikken.

* Flere af kommunens skoler får dog også besøg af festivalforestillinger fra mandag 6.11 - fredag 10.11, og således indgår Festival of Wonder også i Silkeborgs børneteaterordning. 

* Se hele programmet med info om billetbestilling m.v. på www.festivalofwonder.dk

Internationale forestillinger: 

- Schauspielhaus Bochum (DE): Moondog

- Theatre Magali Chouinard (CAN): Nomad Soul

- Theatre Alfa (CZE): De 3 Musketerer

- Theatre Alfa (CZE): CHA CHA CHA

- Forman Brothers Theatre (CZE): DEADTOWN

- Theatre Plexus Polaire (FRA/NOR): Ashes

- Kattas Figurteater Ensemble (NOR): Katharinas stemmer

- Theatre Mediane (FRA): Horizons

- Duda Paiva Company (NL & BRA): Bastard

- Theatre Lichtbende (NL): Tutu

- Yael Rasooly (ISR): Glamour in the Dark (* koncert)

Danske forestillinger: 

- Olsens Teater: Bytte bytte købmand

- Teaterværkstedet Madam Bach: Hjem

- Syddjurs Egnsteater: Kæmpen som ikke havde hjerte i livet

- Sofie Krog Teater: The House

- Sofie Krog Teater: Diva

- Teater Spektaklo: Se lige her

- Teatergruppen Batida: Lille T og de forbudte bamser

- Teater Fantast: Mustafas Kiosk

- Nørregaards Teater: Historiehuset

- Gruppe 38 & Carte Blanche: Androkles og løven

- Meridiano: Englene i sneen

- Riddersalen: Små blå sko

- Det Olske Orkester & Teater Værk: Ræven går derude¨

- Teater My: Jeg kan huske alting

- Svanen - dansk-tjekkisk dukketeater: David og Goliath

- Svanen - dansk-tjekkisk dukketeater: Lille Carl

- De Røde Heste: I begyndelsen var begyndelsen

- De Røde Heste & Teater Refleksion: Paradis

- ZeBU & Musikteatret SAUM: Min far og Vrede Mand

- Randers Egnsteater: Palle alene i Verden

- Sew Flunk Fury Wit: Støv

Alle de danske forestillinger er blevet anmeldt her på portalen (Brug Søg-funktionen)

Flere artikler

Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Internationalt havebesøg i Odder

Internationalt havebesøg i Odder

Teaterværkstedet Madam Bach har netop afviklet en mini-festival for små børn og deres voksen med blot to forestillinger på en søndag eftermiddag. Men det minimalistiske koncept er helt bevidst og står samtidig i modsætning til deres mangfoldige aktiviteter både hjemme og internationalt.
Læs mere

Seneste artikler

Seneste artikler

Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Internationalt havebesøg i Odder

Internationalt havebesøg i Odder

Teaterværkstedet Madam Bach har netop afviklet en mini-festival for små børn og deres voksen med blot to forestillinger på en søndag eftermiddag. Men det minimalistiske koncept er helt bevidst og står samtidig i modsætning til deres mangfoldige aktiviteter både hjemme og internationalt.
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Internationalt havebesøg i Odder

Internationalt havebesøg i Odder

Teaterværkstedet Madam Bach har netop afviklet en mini-festival for små børn og deres voksen med blot to forestillinger på en søndag eftermiddag. Men det minimalistiske koncept er helt bevidst og står samtidig i modsætning til deres mangfoldige aktiviteter både hjemme og internationalt.
Læs mere