Af: Carsten Jensen

6. september 2018

Kineserier og kulturudveksling

Kompetencecentret Teatercentrum fortsætter sit flerårige samarbejde med China National Theatre for Children i Beijing, der byder på dialogmøder, kulturel udveksling, og sågar konsulentbistand i forbindelse med det nyligt afviklede store ASSITEJ Artistic Gathering-arrangement i den kinesiske hovedstad.

Teatercentrum er dybt involveret i samarbejdsprojekter med Kina og ikke mindst China National Theatre for Children i Beijing. Det danske kompetencecenter deltog derfor også i planlægningsarbejdet, da nationalteatret var medarrangør af ASSITEJ Artistic Gathering i slutningen af august, der samlede omkring 500 teater- og teaterfagfolk fra hele verden til workshops, seminarer, uformelle teatersnakke m.v.

I forbindelse med dette store ASSITEJ-arrangement med gæster fra 46 forskellige lande, afviklede China National Theatre for Children sin årlige Summer Festival, hvor de udenlandske delegerede og de hjemlige kinesiske børn og deres voksne kunne opleve 18 forestillinger, hvor de otte var kinesiske og de øvrige var gæstespil fra ti forskellige lande. 

Og med godt 20.000 publikummer, der fik set både traditionelt kinesisk børneteater og internationale produktioner i mange genrer.

Fokus på basisdemokrati

Dertil kom altså mere end en snes forskellige workshops, dialogmøder og tre særlige dage med Artistic Encounter for de 500 delegerede. 

I en spændende insiderartikel har ASSITEJ Internationals danske generalsekretær, Louis Valente, bl.a. fortalt, hvordan det for organisationen og i et tæt samarbejde med de kinesiske arrangører var vigtigt, at disse Encounters blev afviklet efter basisdemokratiske og dialogorienterede idealer, hvor alle uanset position deltager på ligeværdige vilkår. 

Det er som han skriver i sin artikel, 'I samtale med Kinas kulturminister', 'et samtaleformat, der ligger milevidt fra den måde, hvorpå ASSITEJ Kina normalt arrangerer sine officielle konferencer og fora, hvor de officielle hierarkier er afspejlet i, hvordan man sidder i rummet, hvem der har taleret, hvem der overhovedet er inviteret til at deltage samt at alle indlæg er fremsendt på forhånd til oversættelse og styring af indholdet'.

Danske islæt

Men det lykkedes altså at præsentere disse dialogformater med succes i Beijing i fælles forståelse af, at det hele jo handler om, hvordan man kan  give børn og unge de mest optimale oplevelser af kunst, der kan røre, reflektere og underholde.

Blandt de mange faglige arrangementer ved Artistic Gathering i Beijing var der også flere med dansk indhold, bl.a. en workshop med med repræsentanter for det integrationsarbejdende C:ntact og en workshop med Sisters Hope ved Gry Worre Hallberg, og derudover kunne de mange internationale gæster opleve en dansk forestilling, 'Sand Forvirring' af Teater Minsk ved et særarrangement på Det Danske Kulturcenter i Beijing.

Der var også dansk deltagelse i en dialog om forskellen på østerlandsk og vestlig kultur, som den kommer til udtryk i scenekunst for børn og unge. Her kunne Henrik Køhler, direktør for Teatercentrum, fortælle både om H. C. Andersen og den særlige danske tilgang til børns møde med kunst.

Og blandt de cirka 20 danske deltagere var også Glad Teaters kunstneriske chef, Lars Werner Thomsen, der udover at deltage i forskellige arrangementer også var taget af sted for at samle et internationalt netværk for de teaterfolk, der arbejder med den særlige form for inklusiv teater, der inddrager mennesker med funktionsnedsættelse.

T.E.E.N i kinesiske hænder

Det var ikke kun erfarne teaterfolk, der var til stede i Beijing. Som del af det europæiske, EU-støttede T.E.E.N.-projekt deltog seks teenagere fra Danmark, Norge og Italien sammen med amerikanere i et arrangement om unges tilgang og oplevelse af scenekunst. 

De unge T.E.E.N-ambassadører var inviteret til at afholde en såkaldt køkkenbordsdiskussion om sprog og kunst, hvor de selv var både facilitatorer og panel. Formatet tiltede dog noget, fordi en voksen kinesisk vært overtog en del af styringen.

Og som Henrik Køhler fra Teatercentrum, der huser T.E.E.N.-projektet i Danmark konstaterer:

De unge kinesere var alle under 13 år og kunne derfor ikke helt betragtes som teenagere. Derfor blev en del af det, der kunne have været en spændende dialog om teenageres oplevelser af teater, erstattet med teater lege og fremvisning af den helt særlige kinesiske tradition med at lade børn optræde med udenadlærte monologer, sange og digte, gerne på formfuldendt engelsk…

Men som det positivt blev udlagt T.E.E.N's Teatercentrum-konsulent, Naja Birke, på Facebook: 'Sikkert er det i hvert, at alle tager hjem med nye perspektiver, undren og gode minder om, hvor stor kulturel diversitet der findes i verdenen, både i sprog, og måde at udtrykke sig kunstnerisk på'. 

Danske og kinesiske havfruer

Som det allerede er blevet nævnt, har Teatercentrum samarbejdet med China National Theatre for Children i en årrække. Det har bl.a. udmøntet sig i, at Teatercentrums Aprilfestival i 2017 i Sønderborg fik besøg af en kinesisk forestilling, og nationalteatret havde også sendt en større delegation til Aprilfestival i år i Syddjurs for at lære mere om, hvordan man organiserer så store begivenheder. 

Og som direktøren for Teatercentrum, Henrik Køhler, der selv var med i Beijing, fortæller, så havde man leveret flere insidertip, der havde gjort forberedelserne enklere for de kinesiske arrangører. 

Samarbejdet mellem China National Theatre for Children og Teatercentrum fortsætter derfor også efter, at ASSITEJ Artistic Gathering i Beijing er afsluttet. Teatret får i sommeren 2019 premiere på en kinesisk forestillingsudgave af H. C. Andersens 'Den lille Havfrue' – men med et dansk kreativt cast.

»Vi er skal i gang med at finde frem til et hold med dansk instruktør, scenografi og komponist, der med et dansk-skrevet manuskript har mod på at tage til Beijing i maj 2019 for at skabe forestillingen sammen med kinesiske skuespillere,« fortæller Henrik Køhler

Tilsvarende er det planen, at kinesiske kunstnere kommer til Aprilfestival i Hjørring i 2019 for at gennemføre en workshop med den kinesiske fabel om havfruen i det østkinesiske hav – den stort anlagte forestilling, 'The Mermaid in East China', blev præsenteret ved festivalen i Beijing, men er ifølge Henrik Køhler alt for stor og mandskabstung til, at et egentlig gæstespil kan lade sig gøre i festivalregi i Danmark.

Han siger dog, at workshoppen til gengæld kan tænkes at føre til en dansk version af den kinesiske historier. Så at sige udvekling af havfruer…

Og endelig er det i det aktuelle samarbejdsperspektiv også planen, at der skal deltage danske forestillinger i den 9. udgave af China National Theatre for Childrens summerfestival i juli/august 2019. 

Seneste artikler

Seneste artikler

Farvel – og tak!

Farvel – og tak!

Med Teateravisens stop som aktiv nyhedsportal forsvinder en af de tre bærende søjler, der blev skabt for Teatercentrums virke fra starten af 1970’erne: Et medie med specifik fokus på synliggørelse og formidling af professionel scenekunst for børn og unge. Lukningen markeres her med et lille strejftog gennem bladets historie og den afgående redaktørs taksomme punktnedslag efter gennem næsten 40 år at have fulgt et unikt og fællesskabsorienteret teaterliv.
Læs mere
KLAP i Kolding

KLAP i Kolding

Om lidt over en måneds tid vil Kolding summe af teaterliv, når 100 teatre og 150 forskellige forestillinger danner den kunstneriske ramme om KLAP-teaterfestivalen, som afvikles fra 3.-6. april. Programmet ventes på nettet fra d. 3. marts, mens den offentlige billetuddeling af over 20.000 gratis billetter starter d. 20. marts.
Læs mere
En bro over tillidskløften

En bro over tillidskløften

Et dialogmøde mellem Teatercentrums ledelse og den kreds af teatre, der via protestbreve havde udtrykt skarp kritik af manglende orientering af kompetencecentrets ageren omkring lukning af Teateravisen og situationen for KLAP-festivalerne, blev afviklet i fordragelighed. Brudflader eksisterer stadig, men asfalteres nu med aftaler om fremtidige fællesmøder, hvor teatrene kan informeres om Teatercentrums strategiske overvejelser – og en fuldtonet udmelding om at bevare den store KLAP-festival ukurateret.
Læs mere
Anmelderi på falderebet

Anmelderi på falderebet

Med Teateravisens snarlige lukning stopper det omfangsrige anmelderi af børne- og ungdomsteater, der har været den digitale nyhedsportals hovedhjørnesten siden 2008. Det skal lige følges til dørs med lidt historie; noget om teatrenes og arrangørernes møde med anmelderiet og meget om teaterkritikkens væsen og berettigelse
Læs mere
Børneteatre går i aktion

Børneteatre går i aktion

Omkring 50 børne- og ungdomsteatre og en række af områdets branchefolk og formidlere advarer nu i et fælles opråb til politikerne om, at børneteatret er truet – og helt konkret af problemet med manglende fuld statslig økonomisk støtte til den store årlige festival, hvor det er svært at finde værtskommuner, der vil påtage sig opgaven.
Læs mere
Teateravisen lukker!

Teateravisen lukker!

Det betyder fra 1. marts et farvel til over 50 år med et medie, der har været målrettet synliggørelse af dansk børne- og ungdomsteater. Beslutningen skyldes en kombination af presset økonomi og ønske om en ny kommunikationsstrategi hos udgiverne Teatercentrum, der samtidig melder ud om et nyt samarbejde med ISCENE, som skal samle formidlingen af nyhedsstof om børne- og ungdomsteater på sidstnævnte portals nyhedsplatform.
Læs mere
Farvel – og tak!

Farvel – og tak!

Med Teateravisens stop som aktiv nyhedsportal forsvinder en af de tre bærende søjler, der blev skabt for Teatercentrums virke fra starten af 1970’erne: Et medie med specifik fokus på synliggørelse og formidling af professionel scenekunst for børn og unge. Lukningen markeres her med et lille strejftog gennem bladets historie og den afgående redaktørs taksomme punktnedslag efter gennem næsten 40 år at have fulgt et unikt og fællesskabsorienteret teaterliv.
Læs mere
KLAP i Kolding

KLAP i Kolding

Om lidt over en måneds tid vil Kolding summe af teaterliv, når 100 teatre og 150 forskellige forestillinger danner den kunstneriske ramme om KLAP-teaterfestivalen, som afvikles fra 3.-6. april. Programmet ventes på nettet fra d. 3. marts, mens den offentlige billetuddeling af over 20.000 gratis billetter starter d. 20. marts.
Læs mere
En bro over tillidskløften

En bro over tillidskløften

Et dialogmøde mellem Teatercentrums ledelse og den kreds af teatre, der via protestbreve havde udtrykt skarp kritik af manglende orientering af kompetencecentrets ageren omkring lukning af Teateravisen og situationen for KLAP-festivalerne, blev afviklet i fordragelighed. Brudflader eksisterer stadig, men asfalteres nu med aftaler om fremtidige fællesmøder, hvor teatrene kan informeres om Teatercentrums strategiske overvejelser – og en fuldtonet udmelding om at bevare den store KLAP-festival ukurateret.
Læs mere
Anmelderi på falderebet

Anmelderi på falderebet

Med Teateravisens snarlige lukning stopper det omfangsrige anmelderi af børne- og ungdomsteater, der har været den digitale nyhedsportals hovedhjørnesten siden 2008. Det skal lige følges til dørs med lidt historie; noget om teatrenes og arrangørernes møde med anmelderiet og meget om teaterkritikkens væsen og berettigelse
Læs mere
Børneteatre går i aktion

Børneteatre går i aktion

Omkring 50 børne- og ungdomsteatre og en række af områdets branchefolk og formidlere advarer nu i et fælles opråb til politikerne om, at børneteatret er truet – og helt konkret af problemet med manglende fuld statslig økonomisk støtte til den store årlige festival, hvor det er svært at finde værtskommuner, der vil påtage sig opgaven.
Læs mere
Teateravisen lukker!

Teateravisen lukker!

Det betyder fra 1. marts et farvel til over 50 år med et medie, der har været målrettet synliggørelse af dansk børne- og ungdomsteater. Beslutningen skyldes en kombination af presset økonomi og ønske om en ny kommunikationsstrategi hos udgiverne Teatercentrum, der samtidig melder ud om et nyt samarbejde med ISCENE, som skal samle formidlingen af nyhedsstof om børne- og ungdomsteater på sidstnævnte portals nyhedsplatform.
Læs mere