Af: Carsten Jensen

1. august 2012

Heste på Hærvejen

Heste trækker læsset, mens medvandrende og lokale kunstnere står for kulturen, når en international kulturkaravane drager langs Hærvejen i august måned for bl.a. at spille teater på turens rastepladser. Bag det storstilede arrangement, der indbefatter kunstnere fra Danmark, Polen og Frankrig, står børneteatret Kimbri, hvis leder, Gitte Kielberg, har brugt flere år på at arrangere ’Teater på Træk’.

Omkring 300 kilometer plus det løse venter forude, når en international, hestetrukken kulturkaravane sætter i gang i Viborg i morgen, 2. august, for en lille måneds tid siden at slutte i Padborg ved den dansk-tyske grænse, hvor en samarbejdsforestilling skabt undervejs på turen, ’Vandrelyst’, får premiere 1. september.

Og selvom ’Teater på Træk’-karavanen holder sig til den danske del af Hærvejen – en af de vigtigste transportveje i Jylland siden middelalderen – er der i høj grad tale om et grænseoverskridende projekt.

Ikke kun fordi kulturkaravanen rummer skuespillere, dansere og musikere fra Danmark Polen og Frankrig, men også fordi projektet i sin storstilethed viser, hvad et lille, sparsomt støttet børneteater fra Beder syd for Aarhus kan magte.

»Det er et helt vildt spændende, krævende, opløftende og til tider uoverskueligt projekt, som stille og roligt er faldet på plads. Jeg er bare så glad for, at det er lykkedes,« siger Kimbris kunstneriske leder, Gitte Kielberg, der har brugt to-tre år for at få ’Teater på Træk’ realiseret – nærmest som en overdådig forlængelse af heste-forestillingen ’Pooka’, som teatret havde urpremiere på i Aarhus 28. august 2009 med to heste i bærende roller og beregnet for otte-årige og op.

Udkant i centrum

Allerede dengang havde Gitte Kielberg store planer om både at lade forestilling – og heste – indgå i en kulturel vandretur i først Danmark og siden Nordeuropa, og siden er meget tid brugt på at skaffe støtte, penge og samarbejdspartnere til det, der altså er blevet en måneds opsøgende teaterarbejde langs den jyske højderyg.

»Projektet er både en forlængelse af ’Pooka’ og en fortsættelse af de samarbejder, jeg har haft med kunstnere i Frankrig og Polen, som også har samarbejdet indbyrdes. Det er et stærkt og inspirerende netværk af teatre og musikere, hvis kunstneriske vision er i samklang og komplementerer hinanden,« siger Gitte Kielberg, der har oplevet stor opbakning i forberedelserne.

»Danmark er fuld af ressourcefyldte mennesker, der gerne vil give af deres overskud til andre, og som bakker op om vores kulturkaravane med både knofedt, sjove indslag, skøre påfund og økonomisk støtte. Det står slet ikke så ringe til herude, hvor kragerne vender. Udkanten er centrum for meget mere, end man tror, lyder det fra Kimbris kunstneriske leder.

Lokale byder ind med kunst

En lang række kommuner fra Hærvejsruten har således forlods købt forestillinger, som spilles af de tilvandrende kunstnere, der udover Teatret Kimbri og heste kommer fra det danske danseteater NordenFra, polske A3 Teatr og Kapela Halas samt det franske gadeteater Une de Plus.

Karavanen medbringer således selv syv forskellige familievenlige forestillinger med elementer af teater, gøgl og cirkus. Ideen er selvsagt at spille for mennesker, hvor de bor og færdes, men det er samtidig en del af projekt ’Teater på Træk’, at også lokale kulturaktører skal byde ind med kunst

Efter hver forestilling inviterer kulturkaravanen nemlig publikum til at svare igen med andet end klapsalver. Ifølge Gitte Kielberg vil det bl.a. give sig udslag  i en flok køer i optog over Ravningbroen, spøgelsesfortællinger fra Tørning Mølle, gospelkor og forskellige amatørteaterindslag.

»Vi har faktisk næsten alle aftaler med de lokale kulturaktører på plads. Der skal dog følges op på dem, for det er jo frivillige folk vi samarbejder omkring de kulturelle byttehandler, og her skal man hele tiden holde gryden i kog,« lyder det fra en travl Gitte Kielberg i ugen op til afrejsen.

Kulturhelte

Og Gitte Kielberg er midt i det myldrende afrejsekaos særdeles opløftet over de lokale ildsjæles indsats:

»Folk har taget imod det med kyshånd, og det er gået op for os, hvor mange mennesker, der gør en kæmpe frivillig indsats for kultur og sammenhængskraft i vores samfund. Vi startede med at kalde dem lokale kulturaktører, men der er egentligt et fattigt udtryk. De skulle hedde kulturhelte eller kulturelle nøglepersoner eller lokale ildsjæle. De er lidt af det hele, og det professionelle miljø skylder dem en stor tak. Amatørerne længe leve! De handler med hjertet,« siger teaterlederen, der har det særdeles godt med karavanens bevidste blanding af professionelle og amatører.

»Jeg har ind imellem været frustreret over, at de store kulturpuljer virker til at være bange for det samarbejde mellem professionelle og amatører, som i mange andre lande ser ud til at bevæge sig mere flydende og organisk. Jeg synes, at det er vigtigt at man møder sit publikum som andet end givere af klapsalver. Ikke at der er noget galt med det, men det er en utrolig berigelse for både kunstnere og publikum, at begge parter kan opleve glæden ved at give. Det giver saft og kraft til teatret og gør publikumsudvikling til andet end et abstrakt begreb. Hvis man vil have fat på andre publikumsgrupper, er det en rigtig god ide at involvere dem aktivt og give dem en chance for selv at komme på banen med det, der er deres styrke. Så kan man møde dem på en frugtbar og gensidig måde.«

Tag med!

Udover forestillinger og anden optræden undervejs skal der som nævnt også produceres en international samarbejdsforestilling af de fem deltagende ensembler, der er om bord i hestekaravanen. ’Vandrelyst’ er naturligt nok tænkt som mosaik af turens mange oplevelser, tilsat elementer fra de forskellige forestillinger – og måske lidt af naturen og vejret, som givet vil spille en større rolle, når heste og telte og teatergrej skal transporteres ad den historiske rute, der har været brugt til transport af okser og stude, som national handelsvej, pilgrimsrute – og altså også troppebevægelser i krigstider…

Mere fredeligt går det nok til i den kommende måned. Og selvom karavanen nok i forvejen vil møde mange ferierende vandrere og cyklister, inviterer man alle  til at følge med på vandringen.

»Vi rejser i et tempo, hvor både sjælen og publikum kan følge med. Når vi rejser videre, inviterer vi publikum til at følge med på vandringen. Vi bevæger os ikke hurtigere end, at et par raske ben kan holde trit, og vi vil gerne starte en folkevandring. Eneste forudsætning er at man selv kan bære sine fornødenheder på sin ryg,« lyder det fra arrangørerne.

Økonomi og mediedækning

Således er der lagt op til både kulturel og menneskelig mangfoldighed, når ’Teater på Træk’ bevæger sig fra Viborg og langs med Hærvejen

»Teatret bliver en ramme omkring et møde mellem mennesker,« lyder det fra arrangørerne, der udover støtte fra de kommuner, de gæster – i form af bl.a. købte forestillinger og formidling af kontakt til institutioner, børn og voksne, der kommer til at optræde i ’Vandrelyst’ – også har modtaget støtte fra en række fonde.

Alligevel gennemføres projekt 'Teater på Træk' på et så relativt beskedent budget som ca. 700.000 kroner.

»Med hensyn til økonomi er det vel ofte sådan, at sådan et projekt altid mangler penge. Men nu løber det rundt. Jeg kunne rigtig godt have tænkt mig at give folk en højere hyre, men heldigvis ved de folk, der skal med, at selv om vi ikke bliver rige på penge, så gør vi det på oplevelser,« siger Gitte Kielberg, der også håber på, at ’Teater på Træk’-projektet kan blive formidlet ud og fastholdes i dokumentarisk form – helst i form af en bog og en fotoudstilling.

Udover at der vil blive blogget under hele turen på hjemmesiden www.vandrelyst.dk, har bl.a. lokale TV 2-stationer meldt sig for at dække begivenheden. Der er lagt op til, at TV 2 Midt-Vest dækker starten i Viborg samt Nr. Snede og TV 2 Østjylland måske kigger forbi senere på ruten, mens TV 2 Syd lægger op til at dække sidste del af turen med fokus på premieren på ’Vandrelyst’ i Padborg.

Seneste artikler

Seneste artikler

En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere
Der er plads til det hele

Der er plads til det hele

Horsens Teaterfestival er under konstant udvikling, hvor programchef Adelaide Bentzon nu står overfor sin fjerde festival og glæder sig over mangfoldigheden, de mange nye formater, det særlige fokus på unge-program og -projekter m.v., men også ser frem til en øget satsning på diversitet.
Læs mere
AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School.
Læs mere
Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort årets store uddeling fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er uddelt støtte på i alt 92,2 mio. kr. til 76 ansøgninger – med fokus på at give flere flerårige tilskud og at sikre flere driftsbevillinger til flere scenekunstaktører.
Læs mere
Dukkemagt

Dukkemagt

Som uddannet dukkefører fra den prestigiøse Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin har Astrid Kjær Jensen siden 2011 arbejdet freelance for en lang række danske børneteatre. Men hun har savnet en mulighed for at kunne udnytte animationsteatrets fulde potentiale, og derfor har hun nu sammen med musiker og producent Victor Nuno Lyse startet sit helt eget dukke-kompagni, der har unge som primære målgruppe.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere
Der er plads til det hele

Der er plads til det hele

Horsens Teaterfestival er under konstant udvikling, hvor programchef Adelaide Bentzon nu står overfor sin fjerde festival og glæder sig over mangfoldigheden, de mange nye formater, det særlige fokus på unge-program og -projekter m.v., men også ser frem til en øget satsning på diversitet.
Læs mere
AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School.
Læs mere
Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort årets store uddeling fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er uddelt støtte på i alt 92,2 mio. kr. til 76 ansøgninger – med fokus på at give flere flerårige tilskud og at sikre flere driftsbevillinger til flere scenekunstaktører.
Læs mere
Dukkemagt

Dukkemagt

Som uddannet dukkefører fra den prestigiøse Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin har Astrid Kjær Jensen siden 2011 arbejdet freelance for en lang række danske børneteatre. Men hun har savnet en mulighed for at kunne udnytte animationsteatrets fulde potentiale, og derfor har hun nu sammen med musiker og producent Victor Nuno Lyse startet sit helt eget dukke-kompagni, der har unge som primære målgruppe.
Læs mere