13. april 2024

Fredericia Musicalteater bliver §5-teater

Det er alle egnsteatres drøm at blive udnævnt til paragraf 5-teater, som det nu er sket (igen) for Fredericia Musicalteater, der bliver statsstøttet regionalteater med pligt til at varetage særlige opgaver. For Fredericia Musicalteater betyder det, at teatret fremover skal have ansvar for at udvikle musicalgenren og påvirke musicalscenerne i Danmark. Med det følger, at Fredericia Musicalteater fra 1. januar 2025 får et permanent årligt tilskud på finansloven på 9,8 mio. kr., når den nuværende og statsstøttede udviklingsperiode fra 2021-2024 slutter.

Dermed er musicalteatret helt tilbage i toppen af det statsstøttede hierarki, som daværende Fredericia Teater røg ud af efter at være gået konkurs med en milliongæld i 2020 – samme år som man sammen med Randers Teater og Vendsyssel Teater fik den eftertragtede paragraf 5-status (se note).

Efter denne voldsomme nedtur blev der arbejdet hårdt for at få genetableret Fredericia som landets musicalhovedstad. Og allerede året efter – i 2021 – bevilgede Fredericia Kommune 11 mio. kr. årligt til det nye Fredericia Musicalteater, hvilket blev fulgt op af et særligt statsligt tilskud på 8,7 mio. kr. årligt for 2021-24 år for at sikre en stor og bæredygtig økonomi til etablering af musicalteaterprojektet.

Nu har Kulturministeriet altså modtaget så positive evalueringer af teatrets scenekunstfaglige potentiale og økonomiske status, at kulturminister Jakob Engel-Schmidt lader musicalteatret blive et af de ti teatre i Danmark, der fra 2025 er omfattet af scenekunstlovens §5.

’Jeg tror på, at Fredericia Musicalteater kan løfte musicalgenren herhjemme til nye højder – ikke mindst på grund af sit nære samarbejde med Den Danske Scenekunstskole. Jeg glæder mig til at se resultatet, og jeg er sikker på, at publikum lokalt, regionalt og i hele landet har store musicaloplevelser i vente’, lyder det fra ministeren.

Dermed er positionen som musicalcentrum cementeret. Udover Fredericia Musicalteaters produktion af musicals – hvor også musicals for børn og familier indgår –  er Fredericia også stedet, hvor Den Danske Scenekunstskole uddanner musicalperformere, og til august bliver byen vært for Fredericia Musical Festival.

Se mere på https://fredericiamusicalteater.dk

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne