Af: Kirsten Dahl

28. marts 2023

Der er masser af liv og farver og spilleglæde hos de medvirkende i ’Hvis jeg bliver født som…’ Foto: Ard Jongsma

Blandede legebolsjer

Intentionerne om at udforske og gøre publikum opmærksomme på legens fantastiske kvaliteter er rigtig gode. Resultatet stritter desværre. Skønne sange med spændende tekster og livfuld dygtig dans går hånd i hånd med numre som er uklare, trækkes alt for længe eller er overgearet anstrengte.

Team Teatret og sART Danseteater:
'Hvis jeg bliver født som...'

Idé: Sofie Christiansen og Dorthe Bébe. Iscenesætter: Sofie Christiansen. Scenograf: Julie Forchhammer. Komponist: Elona Planman. Dramaturger: Dorthe Bébe og Anna Marie Houe. Iscenesætterassistent: Mathilde Moosgaard. Kostumier: Elsebeth Hede. Parykker og sminke: Sofie Stenholt. Lysdesign: Søren Lydersen. Medvirkende: Marie Vestergård Jacobsen, Elona Planman, Malthe Ørsted og Ibrahim Madsen. Turneforestilling. Aldersgruppe: fra 5 til 10 år. Varighed: ca. 50 min. Set på Filuren 25. marts 2023. Spiller på ZeBU i København 19.-20. april – og kan opleves på Aprilfestival 2023 i Syddjurs. 
www.teamteatret.dk /
https://sartdanseteater.dk

Der er godt gang i de fire medvirkende i ’Hvis jeg bliver født som…’

De to dansere, Malthe Ørsted og Ibrahim Madsen, kan deres dansehåndværk i stilarten popping til fingerspidserne. Det ser legende let ud og er tillige inspirerende at se på, når de bevæger sig hen over scenen. Snart på boblende fjed – snart mere rykvist. Snart synkront – snart med bevægelser, der smittende bølger fra krop til krop. Snart med fokus på hele kroppens udtryk i rummet – snart med de linjer og rum, som udelukkende fingrenes dans skaber. Sidstnævnte excellerer især Malthe Ørsted i.

Man bliver også uvægerligt smittet af den høje energi, uforbeholdne begejstring og spontane glæde, som skuespiller Marie Vestergård Jacobsen udstråler gennem øjnene og via kroppens kvikke bevægelser. Ligesom komponist og musiker Elona Planman kompetent slår sig løs på et hav af musikinstrumenter – elguitar, keyboard, mundharpe, violin m.m. og hendes kompositioner er spændende lytning. 

Sprudlende og sej visualitet 

De fire medvirkende danser, leger, spiller og synger i et rum, som er foret med hvide klæder, som kan svinges til side og give plads til at bringe rekvisitter ind på scenen. Ind i et rum, hvor fire runde lampeskiver i baggrunden effektfyldt skifter kulør. Og hvor et smalt bånd af lys hele vejen rundt foroven tilsvarende ændrer farve og på den vis markerer nye stemninger. 

Kostumerne er også med til at skabe en stemning af festlighed og fantasi. Alle fire medvirkende har halv-meter højt hår. Parykker i skrigende rødt og orange papir eller uldlignende materiale. Håret står lige op i luften som omvendte megafoner, uglede turbaner, overdimensionerende pager eller balstyriske krøller. Det hvide tøj, de medvirkende har på, signalerer også idérigdom og ekstravagance. Blonder, læg, kraver og folder brydes af små sorte kantebånd og halsudskæringer. 

Rekvisitterne vækker opsigt. Navnlig en mandshøj stor gennemsigtig bold, som kan huse en af danserne, Ibrahim Madsen, som energisk boltrer sig i den, når de andre skubber til den. En stor grå væg, bag hvilken danserne laver sjove klovnenumre med deres lemmer. Små metalliske stylter, som Malthe Ørsted spankulerer frit omkring på. Og et pudsig kjoleantræk, som kan foldes ud som en harmonika omkring Marie Vestergård Jacobsens krop. 

Inspirerende legebobler 

Der er leg til stede i ’Hvis jeg bliver født som…’, og der bliver talt meget om det at lege, finde på, lave regler, bryde regler og føle sig med i eller udenfor legen. Sofie Christiansen og Dorthe Bébe har fået en rigtig god idé, uanset at mange andre har skabt forestillinger ud fra samme afsæt: De vil fokusere på legens væsen. På det at leg frigør tanker og følelser. Skaber nye ideer og liv. Man mærker at ønsket er stort. Det nærmest bobler over. 

På positivsiden har det i Sofie Christiansens iscenesættelse med hjælp fra Elsebeth Hedes kostumeideer, Sofie Stenholts parykker og sminke, Søren Lydersens lysdesign og Elona Planmans musikalske kompositioner ført til et udtryk, som rummer meget liv og giver interessant form til mange af ideerne. 

Udover det, jeg allerede har været inde på, kan nævnes fantasifulde og sjove påhit. Fx legen ’Hvis jeg bliver født som..’, hvor det gælder om at gætte hvilken type person, den, der mimer, imiterer at være blevet født som. Sangen ’Hvis jeg blev født på et dansegulv’, hvis vers bevæger sig fantasifrigørende væk fra dagligdagens logikker og sammenhænge. Samt dele af danse- og spilepisoder, hvor der bliver vist og talt om det at føle sig med i eller udenfor legen. 

Kommunikér til kroppen 

Alt er imidlertid ikke vellykket. Det virker eksempelvis forkert, at der først bliver talt om legen, før vi rigtigt har nået at opleve den udfoldet. Det sker med en voice-over-replik, som lyder tilnærmelsesvis sådan her: ”Her er fire personer. De leger og leger. Måske kan du også være med. Vi er i legens hjerte.” 

Fremgangsmåden virker voksen-agtig og tendentielt akademiserende. Fornemmelsen forstærkes af den voice-over-replik, som følger umiddelbart efter: ”Jeg leger. Jeg leger med dig. Kom vi skal finde ud af ting. Når vi leger opdager vi mange ting”. 

Replikkerne er tydeligvis placeret her for at invitere publikum med ind i universet. Men man sidder og mærker at noget er forkert. Man mærker en lyst til, at forestillingen i stedet for at lægge ud med at tale til publikums intellekt, havde kommunikeret krop til krop, sansning til sansning.

Også en anden af sangene rummer fine fantasi- og abstraktionstakter, men også udsagn, som, fordi de serveres så løsrevet fra en kontekst, kan være vanskelige for 5-årige at forholde sig til. Strofer som fx ”Hvad hvis mit hjerte holder op med at banke?/ Hvad hvis vi kommer i nød?” 

Klargør og beskær 

Alvorligst er imidlertid manglen på en ordentlig hækkesaks og et blik for, hvornår udtryk bliver mudrede. I lyset af at de mange instruktør- og dramaturg-øjne, der har hvilet på forestillingen ,undrer det meget, at der ikke er blevet luget mere ud og strammet mere op. 

Der er noget, som er OK, men også lige lovlig kryptisk. I al fald uklart: De fire medvirkende har spøjse navne. Agôn, Alea, Mimicry og Llinx, men det fremgår ikke klart, hvorfor de hedder sådan. I det materiale, som man kan hente via en flyers QR-kode, kan man læse sig til, at det er en fransk antropolog ved navn Caillois, som er fadder til de fire navne, som refererer til fire forskellige typer af lege, konkurrencelege, chancelege, rollelege og sanseudfordrende lege. 

Anderledes generende for oplevelsen er det, at mange af scenerne er alt for lange og ufokuserede. Børnepublikummet, jeg oplevede forestillingen sammen med, blev tydeligvis ukoncentrerede, når nogle lege blev trukket i langdrag, og når det var uklart, hvad udtrykket handlede om og ville. I forlængelse heraf forfladiger det oplevelsen, når de medvirkende hen imod slutningen af forestillingen slår over i plat sprogbrug af den type, de mest opgejlede børneprogrammer på TV tyr til for at score billige point. 

Det virker både unødvendigt og anmassende når børnene pludseligt bliver bedt om at råbe ”STOP!” til Elona Planman, der fløjtende sidder og prøver at komponere musik, mens de andre harcelerer over lydene og råber ”Jeg bliver sindssyg!”, ”Jeg bliver gal!” og ”Din fløjten lyder pisse-røv-dårligt!” og ”gå ud din røvbanan!”. 

Og når børnene kort efter bliver inviteret med på en kaste-bold-leg, har de ikke en chance for at begribe reglerne i den leg. De er helt uigennemskuelige. Så den fornøjelse børnene får af at kaste bolde hid og did op på scenen, hvor de medvirkende ofte bliver ramt, er ene og alene det at kaste boldene uden mål og med. 

Det er m.a.o. rigtig ærgerligt, at der ikke er blevet luget ud i det, som mest af alt tager sig ud som kedeligt oplevelsesdevaluerende grus i et maskineri, som ellers har mange rigtigt fine sansemæssige og legemotiverende kvaliteter – både visuelt, kropsligt og auditivt. 

Team Teatret og sART Danseteater:
'Hvis jeg bliver født som...'

Idé: Sofie Christiansen og Dorthe Bébe. Iscenesætter: Sofie Christiansen. Scenograf: Julie Forchhammer. Komponist: Elona Planman. Dramaturger: Dorthe Bébe og Anna Marie Houe. Iscenesætterassistent: Mathilde Moosgaard. Kostumier: Elsebeth Hede. Parykker og sminke: Sofie Stenholt. Lysdesign: Søren Lydersen. Medvirkende: Marie Vestergård Jacobsen, Elona Planman, Malthe Ørsted og Ibrahim Madsen. Turneforestilling. Aldersgruppe: fra 5 til 10 år. Varighed: ca. 50 min. Set på Filuren 25. marts 2023. Spiller på ZeBU i København 19.-20. april – og kan opleves på Aprilfestival 2023 i Syddjurs. 
www.teamteatret.dk /
https://sartdanseteater.dk

Flere anmeldelser

Forunderlig tøjdans
Hvid Støj Sceneproduktion:
'Tøj'
Med charme, gnist og smidighed trylles børnegenkendelige situationer og skønne fantasifulde væsner frem i Hvid Støjs sansesikre og ferme iscenesættelse af ’Tøj’.
Eminente charmedansere på bænken
Uppercut Danseteater:
'Benched'
Uppercut Danseteater imponerer med sine fem bragende dygtige dansere i ’Benched’. Stærke, frygtløse, men også sårbare
Et godt koncept
Teatergrad:
'De usynlige'
De usynlige bliver synlige i Teatergrads interaktive fortælling om børn, der mistrives
Medrivende ensomhedskarrusel
Mør Collective & AFUK Scene:
'Symphony of Solitude – S.O.S.'
Den ene desperate sanseglimt afløser det næste i den knugende karruselforestilling ’Symphony of Solitude – S.O.S’ med Mør Collective. En stillestående, men betagende performance om at føle sig alene
Kylling med genklang
Syddjurs Egnsteater:
'Kylling vil selv'
Der er blidhed, humør og stor genkendelighed på spil i Syddjurs Egnsteaters forestilling om handskedukken Kylling, der med gåpåmod selv vil bestemme slagets gang og også ved, hvornår det er tid til at søge ly hos en voksen.
En vidunderlig sammendigtning
Det Kongelige Teater:
'Rødderne i hjørnehuset'
Stine Schrøder Jensen har med ’Rødderne i hjørnehuset’ i Skuespilhuset skabt en kløgtig og vellykket forestilling baseret på Ole Lund Kirkegaards børnebøger

Seneste anmeldelser

Seneste anmeldelser

Forunderlig tøjdans
Hvid Støj Sceneproduktion:
'Tøj'
Med charme, gnist og smidighed trylles børnegenkendelige situationer og skønne fantasifulde væsner frem i Hvid Støjs sansesikre og ferme iscenesættelse af ’Tøj’.
Eminente charmedansere på bænken
Uppercut Danseteater:
'Benched'
Uppercut Danseteater imponerer med sine fem bragende dygtige dansere i ’Benched’. Stærke, frygtløse, men også sårbare
Et godt koncept
Teatergrad:
'De usynlige'
De usynlige bliver synlige i Teatergrads interaktive fortælling om børn, der mistrives
Medrivende ensomhedskarrusel
Mør Collective & AFUK Scene:
'Symphony of Solitude – S.O.S.'
Den ene desperate sanseglimt afløser det næste i den knugende karruselforestilling ’Symphony of Solitude – S.O.S’ med Mør Collective. En stillestående, men betagende performance om at føle sig alene
Kylling med genklang
Syddjurs Egnsteater:
'Kylling vil selv'
Der er blidhed, humør og stor genkendelighed på spil i Syddjurs Egnsteaters forestilling om handskedukken Kylling, der med gåpåmod selv vil bestemme slagets gang og også ved, hvornår det er tid til at søge ly hos en voksen.
En vidunderlig sammendigtning
Det Kongelige Teater:
'Rødderne i hjørnehuset'
Stine Schrøder Jensen har med ’Rødderne i hjørnehuset’ i Skuespilhuset skabt en kløgtig og vellykket forestilling baseret på Ole Lund Kirkegaards børnebøger
Forunderlig tøjdans
Hvid Støj Sceneproduktion:
'Tøj'
Med charme, gnist og smidighed trylles børnegenkendelige situationer og skønne fantasifulde væsner frem i Hvid Støjs sansesikre og ferme iscenesættelse af ’Tøj’.
Eminente charmedansere på bænken
Uppercut Danseteater:
'Benched'
Uppercut Danseteater imponerer med sine fem bragende dygtige dansere i ’Benched’. Stærke, frygtløse, men også sårbare
Et godt koncept
Teatergrad:
'De usynlige'
De usynlige bliver synlige i Teatergrads interaktive fortælling om børn, der mistrives
Medrivende ensomhedskarrusel
Mør Collective & AFUK Scene:
'Symphony of Solitude – S.O.S.'
Den ene desperate sanseglimt afløser det næste i den knugende karruselforestilling ’Symphony of Solitude – S.O.S’ med Mør Collective. En stillestående, men betagende performance om at føle sig alene
Kylling med genklang
Syddjurs Egnsteater:
'Kylling vil selv'
Der er blidhed, humør og stor genkendelighed på spil i Syddjurs Egnsteaters forestilling om handskedukken Kylling, der med gåpåmod selv vil bestemme slagets gang og også ved, hvornår det er tid til at søge ly hos en voksen.
En vidunderlig sammendigtning
Det Kongelige Teater:
'Rødderne i hjørnehuset'
Stine Schrøder Jensen har med ’Rødderne i hjørnehuset’ i Skuespilhuset skabt en kløgtig og vellykket forestilling baseret på Ole Lund Kirkegaards børnebøger