Af: Carsten Jensen

19. marts 2011

www.festival2011.dk

Så er det muligt at se hele programmet for Festival 2011 i Randers fra 3.-10. april. Hvilke teatre, hvad de spiller, hvor og hvornår forestillingerne afvikles osv. Verdens største festival for turnerende børneteater kan lige nu byde på 111 teatre, 185 forskellige forestillinger – og omkring 640 opførelser i løbet af en uge.

(15.3.2011) Borgerne i Randers har haft lang tid til at vænne sig til tanken om at være værter for Festival 2011, der afvikles i byen fra 3.-10. april. Der har været omtaler i lokalaviser og andre publikationer – og siden 4. marts har man på byporten Red Fall kunnet se en laserstråleplakat for festivalen.

’Det må da være den største plakatsøjle for en festival i mange år’, lød det fra Randers Egnsteaters leder, Peter Westphael, om projiceringen af festivalplakaten på Red Fall – kunstneren Ingvar Cronhammers byportskunstværk, der måler ca. 12 x 8 meter.

Det er på samme byport, at de ca. 13.000 portrætter af kommunens børn også vises frem til festivalen. Og som også kan ses på hjemmesiden www.børnicentrum.dk

Men for byens børneteaterinteresserede borgere begynder festivalen for alvor søndag den 3. april 20011, hvor Randers Bibliotek danner rammen for et arrangement med teater, musik og anden hurlumhej i forbindelse med frigivelse af 25.000 gratis billetter.

For de mange formidlere, der året rundt står for at arrangere børneteater i landets skoler, institutioner, biblioteker, teaterforeninger m.v., bliver der mulighed for at bestille billetter fra en lille uges tid før, når billettelefonerne åbner 28. marts.

For teatrene, der er den absolut nødvendige bestanddel af verdens største børneteaterfestival, vil alle være på plads i Randers mandag den 4. april, hvor der kaldes til samling og informationsmøde på Randers Egnsteater, der bliver festivalens store samlingssted.

Der er i skrivende stund tilmeldt 111 teatre med 185 forestillinger, som bliver opført til sammen omkring 640 gange i løbet af festivalugen. Alle er nu plottet ind i det logistiske mesterstykke, som et færdigt festivalprogram over så mange forestillinger må siges at være.

For i ugen op til den afsluttende weekend – hvor der spilles i 90 lokaler – bliver der afviklet flere hundrede lukkede forestillinger på kommunens skoler og institutioner samt 25 offentlige forestillinger eftermiddage og aftener.

Informationer ad libitum

Fra i dag, tirsdag den 15. marts, er altså det muligt at se hele programmet for Festival 2011 i Randers på festivalens hjemmeside: www.festival2011.dk

Der er informationer ad libitum – inkl. praktiske oplysninger om billetter, spillesteder, forestillingsbeskrivelser – samt ikke mindst program med spillesteder og -tidspunkter for teaterforestillinger i hverdagene fra 4. april og hele weekend-amokløbet 8-10. april.

Holder de nuværende tal for deltagende teatre og forestillinger nogenlunde stik, vil festivalen endnu engang overgå sig selv som verdens største festival med turnerende scenekunst for børn og unge.

Selvom programmet nu findes på hjemmesiden – og også er på vej i trykken, hvor der bliver lavet 25.000 eksemplarer, der deles ud til alle børn i kommunen og desuden kan hentes på byens bibliotek, hvor festivalens billetcenter er – skal man altså være opmærksom på, at der givet vil ske ændringer i form af frafald og aflysninger af enkelte forestillinger.

Sikkert skulle det dog være, at festivalens to internationale gæstespil møder frem: NIE (New International Encounter) med forestillingen ’Hav’ (’Tales from a Sea Journey’) er et internationalt teaterkompagni bestående af kunstnere fra bl.a. Norge, England og Tjekkiet – og med ’Hav’ har de allieret sig med den islandske forfatter Sjón, der vandt Nordisk Råds litteraturpris i 2005. Desuden præsenterer franske Étantdonné dansesoloen ’ZigZag’, hvor man går på opdagelse i selve det at bevæge sig.

Disse forestillinger spiller flere gange i løbet af festivalugen.

Aldersopdelte spilleområder

For de fleste børn og deres voksne i Randers vil meget på festivalen sikkert være ukendt land, men for de garvede festivalgængere bydes der på flere nyskabelser.

I den afsluttende weekend vil der således være aldersopdelte spilleområder med aldersfarvekoder – der også går igen på billetterne, så det skulle være nemmere at finde rundt.

Desuden er samme aldersgruppe-forestillinger samlet på spillesteder i samme område i Randers midtby, så formidlere med særligt blik for særlige aldersgrupper altså ikke skal bruge unødig transporttid mellem de enkelte forestillinger. Forestillinger for de større børn ligger spredt mere ud, men her bliver der indsat gratis festivalbusser.

»Det er et forsøg, som vi håber falder godt ud og til fordel for både formidlere og teatre,« siger Teatercentrums og festivalens leder, Henrik Køhler, der glæder sig til at præsentere de mange teaterforestillinger for både formidlere og det lokale publikum.

Han kan fortælle, at man i forbindelse med aldersgruppe-opdelingen har opgjort teatrene i fire grupper og sat cifre på antal muligheder: Fra 0-3 år er der 49 forestillinger – fra 4-6 år er der 32 forestillinger – fra 6-10 år er der 52 forestillinger – og fra 10 år og op er der 54 forestillinger.

I opdelingen skal man så også huske på, at flere forestillinger til bydes til fx. 3-99 år, hvilket rent aldersgruppemæssigt kan betyde, at det nok er mest fra fx. 6 eller 8 år, men teatrene har valgt den brede palet. Men at der faktisk er flest for de ældste aldersgrupper, undrer Køhler sig lidt over.

»Der er mangel på småbørnsforestillinger, som traditionelt efterspørges mest af arrangørerne. Her er bestemt en opgave, som mange teatre kunne kaste sig over i fremtiden,« siger Henrik Køhler.

Godt samarbejde

Ellers glæder Henrik Køhler sig til at se festivalen begynde. Efter et stort og tæt samarbejde med det lokale arrangørhold.

»Både den lokale arbejdsgruppe og alle andre samarbejdspartnere i Randers Kommune har involveret sig i forberedelserne med et utroligt engagement, og det har i år været helt særligt at have et af vores ’egne’ teatre, Randers Egnsteater, med i planlægningen. Når vi netop i år får den største festival nogensinde, er det rart at have en samarbejdspartner, der kender arrangementets karakter på forhånd,« lyder det fra Henrik Køhler.

Det er ikke mindst lederen af Randers Egnsteater, Peter Westphael, og kulturkonsulent i Randers Kommune, Helge Hjerrild, der har trukket et stort læs, men mange i byen spiller med.

Således også den lokale avis, der i hele festivalugen har dedikeret fire avissider alene til nyheder, information og anmeldelser fra festivalen.

Anmeldere i aktion

På festivalens hjemmeside og i det store trykte program vil man altså bl.a. finde korte omtaler af de p.t. 185 forskellige forestillinger.

Af disse er omkring de 100 allerede blevet anmeldt i børneteateravisen.dk (se liste). Enkelte har været på teatrenes repertoire så længe, at de er blevet anmeldt helt tilbage til papiravistiden, men de fleste kan spores via Søg-funktionen på portalen – hvis man nu gerne vil have en professionel vurdering af forestillingerne med som personlig forberedelse til det store tag-selv-bord af scenekunst for børn og unge.

Under selve festivalen vil børneteateravisen.dk’s fem anmeldere tage for sig af retterne og se så mange af de nye og endnu ikke anmeldte forestillinger som muligt.

Disse anmeldelser af turneteater – der traditionelt vil være på teatrene repertoire mindst et par sæsoner – vil blive bragt løbende efter festivalen og helt frem mod jul. Dog afbrudt af anmeldelser af stationære forestillinger i perioden…

Seneste artikler

Seneste artikler

Med særlig appel til det unge publikum

Med særlig appel til det unge publikum

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort forårsuddelingen fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er givet tilskud på i alt 18,7 mio. kr. til 87 projekter. Mange med unge-tematikker som angst, sårbarhed, sex og samtykke.
Læs mere
Nyt teater tager livtag med angsten

Nyt teater tager livtag med angsten

Et af de nye teatre, der er med på KLAP-teaterfestivalen for første gang, er teater Luns, der deltager med en forestilling om angstens komplekse natur, der bl.a. bygger på de to teaterstifteres og medvirkendes egne oplevelser. Luns ser frem til festivalen og mødet med både publikum og teaterkolleger.
Læs mere
Esbjerg inviterer til festival

Esbjerg inviterer til festival

Når KLAP - teaterfestival for små og store indtager Esbjerg Kommune fra 14.-21. april under sit nye navn, er det med knap 100 teatre og 150 forskellige forestillinger. For Teatercentrums direktør er det første festival som leder, for Esbjergs borgere og eventchef er det et gensyn efter festivalen i 2022. Og for alle er det endnu en enestående mulighed for at opleve det meriterede danske børne- og ungdomsteater på tætteste hold.
Læs mere
Et bladrevenligt overblik

Et bladrevenligt overblik

Så er papirudgaven af ’Den Røde Brochure’ for sæson 2024-25 – hvis mere officielle navn er ’Teater for børn og unge’ og som indeholder 296 forestillinger fra 103 teatre - klar til at blive udsendt gratis til skoler, institutioner, biblioteker, teatre og teaterfaglige organisationer m.fl. Kataloget ligger allerede på nettet som bladremodul og i en brugervenlig online-søgeversion.
Læs mere
Med særlig appel til det unge publikum

Med særlig appel til det unge publikum

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort forårsuddelingen fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er givet tilskud på i alt 18,7 mio. kr. til 87 projekter. Mange med unge-tematikker som angst, sårbarhed, sex og samtykke.
Læs mere
Nyt teater tager livtag med angsten

Nyt teater tager livtag med angsten

Et af de nye teatre, der er med på KLAP-teaterfestivalen for første gang, er teater Luns, der deltager med en forestilling om angstens komplekse natur, der bl.a. bygger på de to teaterstifteres og medvirkendes egne oplevelser. Luns ser frem til festivalen og mødet med både publikum og teaterkolleger.
Læs mere
Esbjerg inviterer til festival

Esbjerg inviterer til festival

Når KLAP - teaterfestival for små og store indtager Esbjerg Kommune fra 14.-21. april under sit nye navn, er det med knap 100 teatre og 150 forskellige forestillinger. For Teatercentrums direktør er det første festival som leder, for Esbjergs borgere og eventchef er det et gensyn efter festivalen i 2022. Og for alle er det endnu en enestående mulighed for at opleve det meriterede danske børne- og ungdomsteater på tætteste hold.
Læs mere
Et bladrevenligt overblik

Et bladrevenligt overblik

Så er papirudgaven af ’Den Røde Brochure’ for sæson 2024-25 – hvis mere officielle navn er ’Teater for børn og unge’ og som indeholder 296 forestillinger fra 103 teatre - klar til at blive udsendt gratis til skoler, institutioner, biblioteker, teatre og teaterfaglige organisationer m.fl. Kataloget ligger allerede på nettet som bladremodul og i en brugervenlig online-søgeversion.
Læs mere