5. november 2014

Ville du dø for en sag?

Det er 100 år siden, at den bosnisk-serbiske nationalist Gavrilo Princip i 1914 affyrede to skud, der dræbte den østrigske ærkehertug Franz og hans kone i Sarajevo og var med til at udløse Første Verdenskrig, som kostede millioner af mennesker livet og ændrede Europakortet totalt. Princip var villig til selv at dø for sin overbevisning, men han blev ikke henrettet, men fænglet og døde så fire år senere af tuberkulose.

Denne historisk set ret velkendte handling har teatrene ZeBU og Grønnegade Teater brugt som omdrejningspunkt for forestillingen 'Princip 2014', idet spørgsmålet om, hvor langt man vil gå for en sag, stadig er helt aktuelt – hvad man bl.a. kan se med de danske muslimer, der drager til Mellemøsten for at kæmpe mod Assad i Syrien – og mange altså også for IS i Syrien og Irak.

I forbindelse med forestillingen har de to teatre været aktive omkring relevant materiale til folkeskolens ældste klasser og gymnasieklasser. Således har teatrene blogget på http://princip1914.wordpress.com og skabt undervisningsmateriale sideløbende med, at forestillingenhar taget form. Ved hjælp af videoklip, interviews med skuespillerne, instruktør og scenograf samt diskussionsoplæg har man opfordret gymnasieelever og eleverne fra  8.-9. klasse til at tage stilling til samfundsengagement eller mangel på samme og om etik, moral og idealisme. Bloggen lægger if. teatrene op til undervisning i historie, dramatik, engelsk og samfundsfag.

Forestillingen 'Princip 2014' spiller på Grønnegade Teater i Næstved 25. oktober-8. november og på ZeBU 10.-22. november og er anmeldt her på portalen. Læs også instruktør og manuskriptforfatter Marc van der Veldens reaktion på anmeldelsen.

I forbindelse med forestillingen afvikles en debataften 20. november kl. 19-22 på ZeBU i samarbejde med Rene Karpantschof, som er forfatter til bogen 'Kampen om Ungdomshuset – Studier i et oprør' – og med oplægget:  "Hvad er aktivisme? Hvad er ekstremisme? Og hvad er kunstens rolle, når der skal gøres opmærksom, sættes spørgsmålstegn eller udråbstegn vedholdninger, begivenheder eller andre ting, som vi synes, at der bør gøres noget ved?”.

Der er gratis adgang til arrangementet, hvis man har billet til forestillingen samme aften.
Tilmelding: katrine@zebu.nu

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne