15. april 2021

Viborg får nyt teater

Viborg er kendt sit animationsmiljø og har med The Animation Workshop en af Europas førende uddannelsesinstitutioner beliggende på den tidligere kaserne i Viborg, der også frem til årsskiftet rummede egnsteatret Carte Blanche, der selv valgte at droppe forhandlinger om en ny aftale med værtskommunen Viborg, fordi man følte, at teatret efterhånden kultur- og teaterpolitisk stod for langt fra hinanden.

Nu er et nyt teaterprojekt, White Hole Theater, imidlertid i støbeskeen i Viborg, anført af Jakob Tekla Jørgensen, der med en nylig fortid som teaterleder på Teater Nordkraft i Aalborg og bestyrelsesformand for organisationen Dansk Teater m.v. i slutningen af 2020 blev ansat som scenekunstnerisk udviklingskonsulent i kommunen.

White Hole Theater skal kombinere virtual reality, animation og gaming med klassisk scenekunst. Man ønsker at skabe en innovativ hybrid mellem det fysiske teaterrum og en vifte af virtuelle verdener, hvor nogle publikummer vil befinde sig i det fysiske teaterrum, mens andre vil være til stede i det virtuelle rum. 

Teatret bliver en del af ’Viborg Visuals’, der samler animation med Viborg Kommunes øvrige visuelle satsninger som foto, film, XR og tegning i et helt nyt samarbejde på tværs af kultur, uddannelse og erhverv.  

Den første smagsprøve på White Hole Theaters hybridscenekunst, 'Arnolds Spådom', kan opleves på Stænderpladsen i Viborg fra 18. til 20. juni og er en ti minutter lang appetizer på den stort anlagte forestilling '3 Kings', der får premiere i 2024 – samme år som White Hole Theater har ambitioner om at få status som Viborgs nye egnsteater.

'Hybriden mellem det fysiske og det digitale univers kaldes metaverset. Det er i dette metavers, at White Hole Theaters forestillinger udspiller sig. Hybridformatet gør det muligt at skabe scenekunst, som rummer helt nye elementer, der tilsammen vil definere og manifestere fremtidens dramatiske udtryk. Dermed bliver der sat en ny dagsorden for udviklingen af scenekunst, som forstår og omfavner de nye digitale formaters potentialer og særlige tiltrækningskraft', lyder det fra Jakob Tekla Jørgensen.

Teatrets ambition med det nye teater er at nåud til nye målgrupper – og i særdeleshed de unge, som generelt er sværere at få i teatret end de ældre generationer.   

(Billedet: Jakob Tekla Jørgensen, tidligere chef for Teater Nordkraft, skal stå i spidsen for White Hole Theater i Viborg. Indsat pr-foto fra 'Arnolds Spådom'. Foto: Louise Dybbro & White Hole Theater)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne