18. maj 2014

Verdenskongres og festival i Polen

Der er to danske forestillinger med på den internationale teaterfestival for børn og unge, der afvikles sideløbende med ASSITEJ's verdenskongres i Polens hovedstad i tidsrummet 23.-31. maj.

Det er Gruppe 38 med 'A True Tall Tale' ('En sand røverhistorie') og Batida med 'A Man Called Rolex' ('Manden de kaldte Rolex'), der repræsenterer Danmark i det internationale program på Korczak-festivalen, der består af omkring 25 forestillinger, hvortil kommer et tilsvarende antal polske.

Festivalen er opkaldt efter den polsk-jødiske læge og forfatter Janusz Korczak, der  drev et børnehjem i den jødiske ghetto i Warszawa under Anden Verdenskrig. I 1942 blev samtlige børn på hjemmet deporteret til udryddelseslejren Treblinka og Korczak valgte at blive sammen med børnene og følge dem i tilintetgørelsen.

Det er netop denne historie, som Teatret Fair Plays forestilling 'Chlodnagaden nr. 33' opruller og som derfor havde været en oplagt deltager på festivalen, men de økonomiske betingelser var så dårlige, at det danske teater sagde fra.

Udover de to danske teatre kommer også en række andre danske børneteaterfolk til kongres og festival, der ikke just har formået at sikre en sikker og rolig afvikling. Der har været stor forvirring omkring registrering af delegerede og deltagere, hvorfor deadline er blevet udskudt adskillige gange. I starten af forløbet var det kun muligt for kongresdelegerede med stemmeret at købe de gængse pakkeløsninger med hotel, billetter, seminaradgang m.v., som man normalt har tilbudt alle på tidligere verdenskongresser/festivaler – herunder da Danmark og Sverige var vært for verdenskongressen og den tilhørende festival i maj 2011 i København og Malmø.

I Warszawa skulle 'almindelige' teaterrejsende fra starten selv kontakte hver enkelt teater for at købe billet til hver enkelt forestilling (og hjemmesiderne er mestendels kun på polsk).

Det er der på det allerseneste blødt op på, men tingenes tilstand har fået flere tilrejsende fra bl.a. Danmark og Tyskland til helt at opgive og i stedet blot selv sig skaffe flybillet og hotel, hvorefter man vil møde op i Warszawa og kæmpe videre derfra…

ASSITEJ, der som international organisation arbejder med formidling af børneteater, afholder verdenskongres for 18. gang. Ud over generalforsamling med plenumdiskussioner, valg m.v. er verdenskongressen vært for over 20 seminarer og workshops, ligesom der vil blive uddelt 'The ASSITEJ International Award for Artistic Excellence', der også går under navnet ’The Honorary President’s Award’ og er blevet indstiftet af en tidligere ASSITEJ-præsident, Nat Eek fra USA (der var valgt til posten fra 1972-75). Og som Gruppe 38 var blandt modtagerne af ved seneste verdenskongres i 2011.

Se mere om verdenskongressen og festivalen på: www.assitej2014.pl og www.korczak-festival.pl

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne