29. januar 2020

USA har fået sin første KulturCrew

De såkaldte KulturCrews, hvor man 'uddanner' skoleelever til at være arrangører, når der afvikles professionelle kulturelle arrangementer (teater, dans, musik) på deres skole, fik deres debut i 2010 i Kalundborg og er udarbejdet af kompetencecentret Teatercentrum i samarbejde med LMS (Levende Musik i Skolen) og Dansehallerne.

Nu har USA så netop fået sin første KulturCrew, der blev præsenteret i forbindelse med dette års store IPAY-showcase-messe i Philadelphia i sidste uge.

IPAY er en netværksorganisation for arrangører, og selve showcase-messen er med stor diversitet fra kæmpe mainstream-produktioner til ganske smalle produktioner.

Oprettelsen af det første amerikanske KulturCrew er resultatet af flere års samarbejde mellem IPAY og Teatercentrum – og en af de vigtige pointer i oprettelsen er at give det unge publikum en stemme, som kan blande sig med de mange voksne, der hvert år deltager i IPAY showcase, fortæller Teatercentrums direktør, Henrik Køhler, der var i Philadelphia sammen Pernille Welent Sørensen, der har været tovholder for det publikumsudviklende initiativ i Danmark – og nu i USA.

»At give børn og unge en stemme, var derfor også et af hovedtemaerne i det faglige program på årets showcase i Philadelphia. Teatercentrum deltog og bidrog med oplæg om vores arbejde, både med KulturCrew, men også om TEEN-projektet og den Ph.d. (fra Pernille Welent Sørensen, red.), der kommer i slutningen af året om børn og unge som publikum,« siger Køhler.

Det første KulturCrew i USA består af unge fra to kulturorganisationer og en skole i Philadelphia. De unge havde alle meldt sig til at deltage i aktiviteter på IPAY-showcase, hvor de bl.a. skulle se to udvalgte forestillinger. Forestillingerne blev fulgt op af workshops både før og efter, og Crew’et blev indført i det danske KulturCrew-koncept. Men samtidigt blev der talt om, hvordan et KulturCrew i Philadelphia skal se ud og hvordan de skal være involveret i IPAY’s showcases i fremtiden. 

»Teatercentrum fortsætter samarbejdet med IPAY, og vi håber, at det amerikanske KulturCrew til næste år er klar til at være med til at udpege idet mindste bare en af de forestillinger, der udvælges til showcasen,« siger Henrik Køhler.

Læs mere om KulturCrew og IPAY

LÆS Pernille Welent Sørensens indlæg, 'Enhver stemme er også et kollektiv af relationer og ressourcer'

(Billedet: Det første KulturCrew i USA, iblandet lærere og de to danske udsendinge, Pernille W. Sørensen og Henrik Køhler) 

 

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne