22. september 2016

Uro aflyser dansk-tyrkisk børneteaterprojekt

Det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet i juli og den efterfølgende undtagelsestilstand og masseudrensninger af militærfolk, akademikere, politifolk lærere m.v. gør situationen i det kaosplagede land så uholdbar, at et dansk-tyrkisk børneteaterprojekt nu aflyses, fortæller Louis Valente, sekretariatsleder hos ASSITEJ Danmark.

Det var ellers meningen at gennemføre en dansk festival med scenekunst for børn og unge i Istanbul i oktober, arrangeret som showcase i et samarbejde mellem ASSITEJ Danmark og ASSITEJ Tyrkiet, der har haft gode relationer og har gennemført projekter og teaterbesøg gennem flere år.

Projektet har modtaget støtte fra Statens Kunstfond og skulle rumme fem danske børneteatre og deres forestillinger samt workshopledere og foredragsholdere, og det overordnede formål var at 'bygge menneskelige og kulturelle broer til Tyrkiet i en tid præget af politisk uro, flygtningepres og polarisering og skabe teaterfaglig udveksling mellem danske og tyrkiske professionelle', som det hedder i en pressemeddelelse fra ASSITEJ Danmark.

Her noterer man, at selvom den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans særdeles autoritære styre ikke umiddelbart lægger hindringer i vejen for projektets gennemførelse, så er situationen i landet så vanskelige for arrangørerne personligt såvel som organisatorisk, at en udsættelse har været nødvendig.

Det refererer bl.a. til den statsstyrede heksejagt på akademikere, kunstnere mv., der kan tænkes at støtte den i USA bosiddende imam Fethullah Gülen, som anklages for at stå bag kupforsøget.

Louis Valente oplyser, at man vil søge at gennemføre projektet med showcase-festival og workshops m.v.  i 2017, men at de fem udvalgte teatre – Grænse-Loes, Asterions Hus, Teater Hund, Batida og Teater Baglandet – altså må ændre aktivitetsplaner for oktober…

(Billedet: Teatret Graense-Loes skulle have spillet forestillingen 'Say Cheese' på den nu aflyste danske festival i Istanbul. Foto: Graense-Loes)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne