14. april 2016

UNIMA-ærespris til Den Blå Heks

Det er snart et år siden, at UNIMA Danmarks bestyrelse besluttede sig for, at årets ærespris 2015 skulle gå til Janne Kjærsgaard, der er kendt som Den Blå Heks på Rigshospitalets børneafdelinger, hvor hun i blåt heksetøj og med et rullebord fyldt med kasser og poser med eventyr forsøder tilværelsen for de oftest kronisk syge børn, der er genstand for hendes fortællinger.

Men først nu har prisen fundet vej til sin modtager. Det skete 5. april, hvor Knud Brodersen gæstede Den Blå Heks' værksted i Hillerødgade på det københavnske Nørrebro.

Knud Brodersen, der er bestyrelsesmedlem i UNIMA Danmark og redaktør af organisationens nyhedsbrev, er såmænd også kunstneren bag æresprisen, der består af  en dukketeaterskulptur lavet til lejligheden og prismodtageren.

Janne Kjærsgaard får prisen for sit særlige sociale arbejde med dukketeatret. Som Knud Brodersen skriver i en prisartikel:  'Vi kalder det lidt tørt og stift for  ’Dukker i pædagogik og terapi’, men det er det ikke: det handler om børn og om trøst og om levet liv'.

Janne Kjærsgaard har været medarbejder ved Københavns Kommunes døgnkontakt for bortløbne børn og siden seminarielærer, men for et kvart århundrede siden 'opdagede' hun dukkerne og sin evne til at fortælle historier, og så var grundlaget for en ny karriere lagt. Siden har hun lavet børneteater og fortalt historier på hospitaler – Rigshospitalet siden 1999 – skoler, biblioteker m.v., ligesom hun har virket i Københavns Nordvestkvarter og sågar Grønland, efter at 'have lært sig  tilstrækkelig med grønlandsk til at kunne spille ’De Tre Bukke Bruse’ på eskimoisk', som Knud Brodersen fortæller i sin prisartikel.

Man kan læse mere om Den Blå Heks på hjemmesiden: www.heksenshule.dk – og man kan læse lidt om UNIMA og Knud Brodersen m.v. i artiklen 'Dukketeaterliv i det blå hus'.

(Billedet: Janne Kjærsgaard som blå heks (tv) og med det synlige bevis på UNIMA's ærespris 2015 (th): Knud Brodersens træfigurer, der skildrer mødet mellem dukkespilleren, dukken og publikum. Foto: Knud Brodersen)

(caj)  

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne