13. januar 2023

Unge dyster i kunsten at anmelde teater

Omkring 250 midtjyske gymnasieelever har i de seneste måneder deltaget i konkurrencen om at anmelde en teaterforestilling. De har set Christian Lollikes dramatiseringer af enten Holbergs ’Erasmus Montanus’ eller ’Leonora Christina – Sandhedens Dronning’ på Aarhus Teater.

Det er et led i projekt ’TeaterAnmelderiet, der blev startet i sidste sæson (se note), som et undervisningstilbud for midtjyske gymnasier og som Aarhus Teater og Journalisthøjskolen (DMJX) står bag i et forsøg på at få det unge teaterpublikum til at deltage aktivt i kulturdebatten – og prøve kræfter med en genre, der får stadig ringere kår i medierne.

Eleverne er blevet tilbudt undervisningsmateriale og workshops på Aarhus Teater i den ædle kunst at vurdere og anmelde teater, og de har kunnet konkurrere i kategorierne ’Den klassiske anmeldelse’ og ’Nye formater’ – mens ’Bedste detalje’ også er blevet præmieret.

Finalearrangementet fandt sted på Aarhus Katedralskole. Resultaterne var imponerende ifølge juryen, der bestod af Teateravisens (og Informations) anmelder, Anne Middelboe Christensen, leder af Aarhus Teater Læring Morten Daugbjerg, kulturjournalist, tidl. lektor på DMJX Anders Lange, gymnasielærer Sissel Worm Glass, skuespiller Nanna Bøttcher (medvirkede i begge anmeldte forestillinger) og gymnasieelev og vinder af TeaterAnmelderiet sidste år, Laura Bilgrau Eskild-Jensen.

Vinderne får lov at invitere hele klassen i teatre, og her er de:

’Den klassiske anmeldelse’: Helena og Luna fra 2y fra Egaa Gymnasium – med juryens begrundelse: ’Pappet blafrer i denne sansende anmeldelse af Erasmus Montanus. ’En papgris bliver revet itu og banket med en sort-hvid paphøne,’ står der. For øjnene har registreret alt – og set, hvordan skuespil og virkelighed smeltede sammen hos publikum. Visuelt og levende’.

’Nye Formater’: Maria, Louis og Nikolaj fra 1v, Aarhus HF og VUC med en twitter-fight imellem Erasmus Montanus’ hovedpersoner. Juryens begrundelse: ’Twitterfight” fletter analyse, fortolkning og vurdering ind i en kontekst, der udover at ramme tonen i stykket, også er tilpasset både platformen (TikTok) og målgruppen (unge) gennem et humoristisk og nutidigt sprog. Denne detaljerede, gennemførte og nærmest fulde rolleprofil afspejler en god forståelse for karaktererne og deres interne relationer og har en sproglig genkendelighed, der er med til at understøtte stykkets pointer’.

’Bedste Detalje’: Indledning skabt af Ursula, Sebastian og Giorgio fra 2a, Aarhus Statsgymnasium. Juryens begrundelse: ’De klassiske virkemidler placerer her læseren midt på scenen og går dermed i struben på målgruppen’.

Juryen noterede sig med tilfredshed det høje niveau i konkurrencen, der 'lover godt for teaterformidlingen i fremtiden', som det lød fra Anne Middelboe Christensen, mens initiativtagerne til ’TeaterAnmelderiet’ med projektet håber at være med til at hæve niveauet på sociale medier fra 'synsninger til kvalificeret kritik'.

(Billedet: Vinder for bedste detalje i anmeldelsen var Ursula, Sebastian og Giorgio fra 2a på Aarhus Statsgymnasium. Og Ursula lagde ikke skjul på sin glæde, da hun modtog prisstatuetten. Foto: Mikkel Christensen) 

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne