29. oktober 2012

Ungdommelige gys på Halmtorvet

I USA og andre engelsksprogede lande fejres Halloween for fulde gardiner, og det kan efterhånden også mærkes i Danmark, hvor den danske pendant, Allehelgensaften, er blevet helt udkonkurreret – også rent datomæssigt

Det er således meget forståeligt, at den hollandske fødte koreograf Tali Rázga og hendes kompagni, Gazart, har valgt årets Halloween, 31. oktober, som premieredag for forestillingen ’Sidste Skrig’, der er målrettet de 13-19-årige – og deres voksne – og udover at være leveringsdygtig i diverse chok og forskrækkelser også vil gøre de unge klogere på deres egen angst og frygt.

Det er Husets Teater på Halmtorvet, der lægger bygning til gæsteforestillingen, som spiller frem til 16. november både formiddag og aften – og i øvrigt udover gåsehud også tilbyder undervisningsmateriale.

Tali Razga, der er uddannet danser og koreograf i Holland, har det med at udfordre rammerne for danseteaterforestillinger. I hendes forrige udspil, ’Hjertebanken’ – en sanseforestilling for teenagere – var det således tilladt at tale i mobiltelefon og gå i baren under forestillingen (se artiklen ’Teatret skal støves af’), mens hun legede med kønsrollerne i den provokerende danseforestilling ’Spejl’, ligeledes for teenagere. Hun har dog også lavet danseforestillinger for de allermindste (se artikel) og er således ikke lige sådan at sætte i bås.

At et teater på Vesterbro i København er valgt til at huse ’Sidste skrig’, er ingen tilfældighed. Den 37-årige Tali Razga bor selv på Vesterbro, og til lokalavisen Vesterbrobladet fortæller hun, at hun slet ikke selv er til gysere og uhygge, men har ladet sig inspirere til af den gruopvækkende historie om den lokale kvindelige massemorder Dagmar Overbye, der blev dømt for at have slået ni babyer ihjel mellem 1916-20 – også selvom hun selv tilstod drab på mindst 16 babyer. Ejendommen, hvor Danmarks angiveligt største massemorder huserede, eksisterer i øvrigt stadig.

Men ’Sidste Skrig’ spilles altså på Husets Teater, hvor publikum tages med rundt i bygningerne – hvor alt kan ske…

Med tidens hang til Halloween og gys, er det måske ikke så mærkeligt, at Husets Teater melder om voldsomt rift om billetterne til ’Sidste skrig’ der i øvrigt anmeldes her på portalen

Se mere på www.husetsteater.dk og www.talirazga.dk

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne