17. januar 2020

Udvalgt svensk børneteater

Bibu – scenkonstbiennal för barn och unga – er som biennal teaterfestival det vigtigste mødested i Sverige for professionel scenekunst for børn og unge – både for selve teaterkunsten og for de faglige snakke,  workshops, seminarer m.v.

Festivalen afvikles 13.-16. maj 2020 i Helsingborg lige på den anden side af Øresund og er således relativ nem at komme til, hvis man som dansk teaterperson eller teaterinteresseret vil stifte et kvalificeret bekendtskab med svensk børne- og ungdomsteater.

Her er den kuraterede del af festivalprogrammet – 14 svenske forestillinger – netop blevet offentliggjort af dette års jury, der består af otte medlemmer: Teaterledere, producenter, skuespillere m.fl., mens fire internationale produktioner er udvalgt af et særligt råd, hvori bl.a. sidder Niclas Malmcrona, leder af Svenska ASSITEJ, tidligere generalsekretær for International ASSITEJ – og en rigtig god ven af dansk børneteater.

Det interessante i denne udvælgelse er, at jury og råd motiverer deres valg og således gør kurateringen til en åben diskussion – hvilket kunne være en fin dimension at få indført i de danske kuraterede festivaler.

Det samlede program for Bibu 2020 offentliggøres 11. marts og indeholder udover de udvalgte en række andre forestillinger. Samt informationer om dette års seminarer, workshops m.v. – og samtidig åbnes der for bookning af billetter og adgangstegn.

Scenekunstbiennalen arrangeres af Bibu AB, der er et offentligt finansieret aktieselskab og ejes ligeligt af Svenska ASSITEJ og Teatercentrum – sidstnævnte er i modsætning til det danske Teatercentrum ikke et formidlings- og kompetencecenter, men en arbejdsgiver- og brancheorganisation for selvstændige professionelle teatre, og man har kontorer i Stockholm, Göteborg, Luleå og  Malmø. Teatercentrum kan således mere sammenlignes med hedengangne BørneTeaterSammenslutningen, der efter et par fusioner nu er en del af organisationen Dansk Teater.

Se mere om Bibu og årets biennale på https://bibu.se/

Og bare for et syns skyld: Her er de 14 svenske og fire internationale forestillinger, som er særligt udvalgt til festivalen, forsynet med alder og genre.

* Utvalda svenska produktioner  
a place, Livekonstkollektivet Melo, dans, från 13 år, särskola
– DNA – Dansa Nära Anhörig, Backa Teater, från 15 år, dans & teater 
– Förhör, Örebro länsteater, från 13 år, teater
– Gregarious, Soon Circus Company, från 4 år, cirkus
– Hemligt, Banditsagor, 10-12 år, teater
– Hopp och hinder, Regionteater Väst, 6-8 år, teater
– Into the Roots, Fanny Kivimäki, från 13 år, dans
– Rabbinens katt, Re:orient och Grus Grus, från 10 år, dockteater
– Riddare av tusen äventyr, PotatoPotato scenkonst, 13-15 år, teater
– So Sorry, BamBam Frost/Riksteatern, från 13 år, dans
– Snubben lättar på sitt hjärta, Skärholmen Kulturhuset Stadsteatern, från 14 år, teater
– Tråkmånsafton, Kompani Giraff, 6-10 år, cirkus
– Vilka är ni?, Ögonblicksteatern, från 8 år, teater
– Vill ha hund, Dockteatern Tittut, från 2 år, dockteater

* Utvalda internationella produktioner Bibu 2020:
– Bounce!, Compagnie Arcosm, Frankrike, från 7 år, dans
– Future Beats, Theater o.N., Tyskland, från 6 mån till 2 år, musikteater 
– The Ballad of the Apathetic Son and his Narcissistic Mother, 21Common, Skottland, från 12 år, dansteater
– The Listening Party, Ásrún Magnúsdóttir, Island, från 12 år, dans

(Billedet: Regionteater Vest med 'Hopp och hinder (hop og forhindringer) – valgt af juryen til Bibu 2020. Foto: Line Ikse)

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne