24. november 2013

Tid til priser

Det er en ganske lille skare, der deler eftertragtede priser ud til et stort område, når Danske Teaterjournalister onsdag 4. december overrækker Teaterpokalen, Teaterkatten og Initiativprisen.

Den fornemste pris, Teaterpokalen, går til en scenekunstner for en eller flere markante præstationer i det forløbne år; Teaterkatten er målrettet en instruktør – og Initiativprisen går til et godt projekt, der har vist sin levedygtighed.

Den eksklusive forening af teaterkritikere og -skribenter skal ikke selv til lommerne for at finde prispengene, idet Kulturstyrelsen er sponsor via tipsmidlerne (50.000 kr. til Teaterpokalen, 25.000 kr. til Teaterkatten – og 15.000 kr. til Initiativprisen), mens Bikubenfonden giver et bidrag til arrangementet og sølvsmed Manuel Sjødahls  skål og lagkagekniv, der ledsager priserne for henholdsvis Teaterpokalen og Teaterkatten.

Endelig skal det med, at CafeTeatret – der selv var modtager af den første Initiativpris,  atter velvillig lægger cafe og sceneforhøjning til arrangementet.

Mens modtagerne af Teaterkatten og Initiativprisen holdes hemmeligt til selve dagen, ligger det fast, at årets modtager af Teaterpokalen efter afstemning er fundet blandt seks nominerede:

Olaf Johannessen for "Fruentimmerskolen" på Grønnegårdsteatret; Søren Sætter Lassen for "Faderen" på Det Kongelige Teater; Thure Lindhardt for "Den mystiske sag om hunden i natten" på Betty Nansen Teatret;  Karen Lise Mynster for "Det springende punkt" på Teatret ved Sorte Hest;  Marie Louise Wille for "All My Dreams Come True" på Aarhus Teater/Café Teatret og Tammi Øst for "Kirsebærhaven" på Aalborg Teater.

Traditionelt går priserne til voksenteatret, men Teaterkatten gik dog i 2003 til Marc van der Velden for instruktion af Theater La Balances ungdomsforestilling, 'Det store stilehæfte’, mens den daværende efteruddannelse for børneteater, Odsherred Teaterskole, modtog Initiativprisen i 1997. Sidste år gik Initiativprisen så til Forsøgsstationen, hvis aktiviteter også indebærer en række projekter med tilknytning til børneteatre og børneteaterområdet.

Og det er da heller ingen hemmelighed, at teateravisen.dk's redaktør, der er medlem af den ærede forening af teaterjournalister, opfatter det som en af sine fornemste opgaver at gøre opmærksom på de mange prisværdige (!) ting, der sker indenfor professionel scenekunst for børn og unge.

Onsdag den 4. december 2013 vil det vise sig, om der er noget at komme efter i år…

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne