18. september 2021

Thomas Eisenhardt fik Horsens Børneteaterpris

Horsens Teaterfestival fortsætter søndag, efter ved lørdagens festaften at have uddelt hele tre priser: Horsens Børneteaterpris, der blev uddelt for 26. gang; Danske Dramatikeres manuskriptpris, der blev uddelt for 5. gang – og en særpris uddelt til minde om Jacques Matthiessen, der døde i marts i år.

Horsens Børneteaterpris, der gives til en person, et teater eller en gruppe personer, der har gjort sig bemærket med en indsats for at fremme det professionelle børne- ungdomsteater, blev tildelt Thomas Eisenhardt, koreograf, danser og leder af danseegnsteatret Aaben Dans i Roskilde.

Det var Lone Wessel, direktør for Horsens Ny Teater og tidligere mangeårig festivalleder, der holdt motiveringstalen og opremsede prismodtagerens mange kvaliteter.

Thomas Eisenhardt (f. 1961) voksede op i Grønland, begyndte at danse som 20-årig og stiftede i 1997 Aaben Dans sammen med Lisbeth Klixbüll. Siden er der kommet et hav af anmelderroste og prisbelønnede/-nominerede forestillinger fra teatret, der har dans for de yngste som fokusområde. Thomas Eisenhard modtager således prisen for sit arbejde med at  udbrede dans til det yngste publikum lokalt, nationalt og internationalt (se Anne Middelboe Christensens portrætartikel tidligere i år i Teateravisen:  ’Det handler om at se det, der er’).

Udover hæderen får modtageren 25.000 kr. samt en statuette, skabt af den lokale kunstner Kaj Rugholm.

Til modtageren af Danske Dramatikeres Manuskriptpris – der gives for det fremragende tekstlige grundlag til en af sæsonens forestillinger (20/21), er der ligeledes hæder og 15.000 kr. Og her blev prisen ledsaget af en lang og opbyggelig tale af dramatiker Jesper B. Karlsen, der beskrev den unge, åbne og uærbødige, men samtidig poetiske og nysgerrige tekst, som udgjorde manuskriptet til forestillingen ’Mit navn er Greta’, skrevet af William Lippert og spillet på Aveny-T (se Teateravisens anmeldelse af forestillingen).

I motivationen hed det bl., at dramatikeren har formået at indfange ungdommens vrede og usikkerhed i portrættet af et ungt menneske (og en generation) fanget midt i teenagelivets skråsikkerhed og den eksistentielle magtesløshed, som klimakrisen fremkalder.  

Hvor Eisenhardt i sin overraskelse over at blive kaldt på scenen for at modtage prisen nøjes med et ’Tusind tak’, var Lipperts takketale tilsvarende kort: ’Tak, Horsens’.

Endelig blev der uddelt en overraskende tredje pris denne aften, ’opfundet’ til lejligheden af Søren Ruby, der er medlem af komiteen for Horsens Børneteaterpris.

Denne særpris fra Horsens Børneteaterpris, Teatercentrum og ASSITEJ, blev tildelt det store teatermenneske Jacques Matthiessen (se nekrolog), som her posthumt blev hædret og æret for sit omfangsrige virke som dramatiker, instruktør og skuespiller m.v. i dansk børneteater og for sit store internationale arbejde med projekter over hele verden.

Passepartout Theatre Production, der har valgt at fortsætte teatret efter stifterens død, modtog prisen (8000 kr.)  til langvarigt bifald fra en fyldt teatersal.

(Billedet: Thomas Eisenhardt fik lørdag aften Horsens Børneteaterpris 2021, overrakt af festivalens programchef, Adelaide Bentzon og motiveret af Lone Wessel, teaterdirektør på Horsens Ny Teater. Foto: Søren K. Kløft)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne