26. maj 2022

The Commedia School støtter festival i Tyrkiet

The Commedia School, der har base på Strandlodsvej på Amager og er en international fysisk teaterskole, har været til en ganske særlig festival, Borçka Tiyatro, der blev afviklet fra 15.-22. maj i den østlige del af Tyrkiet den i lille by  Borçk i en region, som ikke er vant til teater og scenekunst. 

Det fortæller skolens medleder og underviser Ruth Lerche, om festivalen, der viser, hvad teater kan, selvom det ikke opføres på de store scener. Det er samtidig en historie om en modig og visionær borgmester, Ercan Orhan, der har etableret festivalen sammen med  den tyrkiske skuespiller og instruktør Yasin Yürekli, der er uddannet på The Commedia School i 2016.

»Med The Commedia School som samarbejdspartner var det lykkes at få EU-finansiering, og for første gang nogensinde kom der internationalt teater til regionen. Man havde meget modigt valgt at åbne festivalen med progressive forestillinger om kvindeundertrykkelse og homoseksualitet; hvilket er et frisk pust i en konservativ egn,« fortæller Ruth Lerche.

Blandt festivalens 25 forestillinger var der både provokerende, sjove og rørende oplevelser, bl.a. også en som Søren Valente fra Batida havde skrevet: 'Dünyadaki En Güzel Şey' (på engelsk:  'The most beautiful thing in the world'). Den vidt berejste danske teatergruppe har selv gennem årene haft en stor kontaktflade med netop tyrkiske teaterfolk.

The Commedia School kom til festivalen med 16 kunstnere og studerende og nåede vidt omkring til ensomt beliggende bjergbyer i en region, hvor mange af publikummerne aldrig før havde set en teaterforestilling – og da man i området ikke råder over et egentlig teater, blev skole, auditorier, cafeer, gader og stræder brugt som scener.

»Det har været helt fantastisk for The Commedia School at deltage. Oplevelsen giver eleverne en dyb forståelse for, at teater ikke kun hører til de etablerede scener, men kan opføres overalt og kan nå ud til publikum, der aldrig har set et teaterstykke før. Det viser eleverne, at teater er et stærkt redskab, der kan få folk til at græde og grine, at teatret kan provokere og forstyrre eller give håb, at teatret kan håndtere tabuer og vise nye veje,« lyder det fra Ruth Lerche.

The Commedia School blev grundlagt i 1978 af  Ole Brekke og Carlo Marzone – og flere fra dansk børneteater har været i kontakt med dette uddannelsessted. The Commedia School har uddannet næsten over 500 skuespillere gennem årene fra alle dele verden. Flere af dem er efterfølgende slået igennem – blandt andet teatergruppen MishMash, som blev udvalgt af Kulturministeriet til at repræsentere Danmark i forbindelse med en fejringen af Sydkorea som kulturelt indsatsområde i 2019 (se note).

Også skuespillere fra Teater Patrasket og Dansk Rakkerpak m.fl. er blevet udklækket rra skolen, der er en økonomisk uafhængig institution.

Se mere på: https://commediaschool.com

(Billedet: Performer Villads Bugge i aktion ved festivalen i Borçka. Foto: Eren Dağıstanlı)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne