Teatret Møllen er udover mange andre kvaliteter også Danmarks sydligste egnsteater, og det er følgelig oplagt, at teatret går aktivt ind i markeringen af 100-året for Genforeningen, der fejres næste år.
Genforeningen den danske betegnelse for Sønderjyllands (Nordslesvigs) overgang fra tysk til dansk herredømme 15. juni 1920.
Teatret har valgt Shakespeares udødelige klassiker om Romeo og Julie som forlæg for forestillingen, der får premiere i sommeren 2020. Fortællingen er med sine elementer af stridbare familiekonflikter og grænseløs kærlighed og sluttelig forsoning jo næsten skabt til det dansk-tyske forhold, og hjørnestenen i Teatret Møllens dansk-tyske version bliver sproget, hvor Romeo og hans familie taler dansk – Julie og hendes familie tysk.
Forestillingen skal spille både i Danmark og Tyskland, og det omkringliggende arbejde med forestillingen, ‘Romeo + Julie’ vil gøre brug af grænseregionens unikke historie og særpræg – både geografisk, kulturelt og menneskeligt.
Forestillingens instruktør bliver Rasmus Ask, der i 2014 vandt Reumert-prisen som Årets Talent. Han skal samarbejde med prisvindende Niels Brunse, der har oversat alle Shakespeares 37 skuespil til dansk, om at udarbejde det dansk-tyske manuskript..
En sådan forestilling koster mange penge, og i går kunne Teatret Møllen så melde ud, at A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget to mio. kr. til Teatret Møllens forestilling. Pengene skal gå til at sikre alle dele af projektet, og Teatret Møllen og de øvrige involverede parter kan nu koncentrere sig om at realisere Møllens største og mest ambitiøse projekt til dato.
A. P. Møller-fonden er ikke den eneste institution, der har ydet støtte til Teatret Møllens genforeningsprojekt. I begyndelsen af marts bevilligede Augustinus Fonden 500.000 kr. til forestillingen, og ‘Romeo + Julie’ har desuden modtaget støtte fra Haderslev Kommune, der har udpeget forestillingen som kommunens fyrtårnsprojekt i forbindelse med jubilæet.
Forestillingen er derudover blevet udpeget som et af de 18 landsdækkende projekter, der har modtaget støtte fra Kulturministeriet og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet.
Kulturminister Mette Bock kommer selv til at høre mere om planerne for ‘Romeo + Julie’, når hun i midten af april besøger det sydjyske egnsteater.
’Nu glæder vi os for alvor til at tage fat på den spændende opgave, der venter med at bearbejde Shakespeares klassiker. Det er en vigtig og udfordrende opgave, og en som jeg glæder mig utroligt meget til at præsentere for tilskuerne på begge sider af grænsen’, lyder det fra teaterchef Nikolaj Mineka i Teatret Møllens glade pressemeddelelse.
(Billedet: Det dansk-tyske forhold i strid og venskab bliver nu med Genforeningen og Shakespeares klassiker brugt til Teatret Møllens forestilling, ’Romeo + Julie’. Illustration fra Møllens pressemeddelelse)
(caj)