På spidsen af Refshaleøen på Amager ligger Teaterøen, der blev oprettet i 2013 som et kunstnerisk frirum med en gammel marinekaserne og et tidligere bådeværft som fysiske rammer. I årenes løb har man bl.a. modtaget økonomisk støtte fra bl.a. Projektstøtteudvalget og Københavns Kommune, inden man blev lille storbyteater i Københavns Kommune fra 2017-20.
Aktiviteterne har været mangfoldige, men Teaterøen mistede den økonomiske støtte og status fra januar 2021 efter blot en enkelt periode, og det betød, at man måtte lukke ned som gæstespilsscene, vækstcenter, arrangør af festivaler og workshops m.m.v., men dog valgte at fortsætte som ’privat forretning’, hvor teaterbranchen fortsat kunne leje prøvesale og øvelokaler m.v.
Nu er den nye melding, at man fra udgangen af maj begynder at opsøge de mange lejemål af lokaler på Teaterøen, med mindre der findes en anden løsning, som skaffer midler til driften.
’Vores hjerte siger stadig, at en levende Teaterø med masser af forestillinger, prøver, gæstespil, seminarer, residencies og alt muligt andet for en levende branche klart er at foretrække. Til glæde for branchen og for København. Men vi gider ikke længere sætte vores egen økonomi, arbejdstid og fokus ind på det. Alt det kan vi bruge mange andre dejlige steder som Møn og på turné; det er ikke, fordi vi ikke har noget andet at lave’, som det lyder fra Peter Kirk i en Facebook-opdatering.
Her fortæller han også, at han har ’haft dialog med Udviklingsplatformen, som ikke viser interesse i hverken at løfte ansvaret videre eller lægge aktiviteter på Teaterøen. De offentlige interessenter som Statens Kunstfond og Københavns Kommune har endnu ikke bidt til bolle, så vi har svært ved at se en model med offentlige midler lige nu, men det ville da være skønt at blive positivt overrasket!’
Det betyder helt konkret, at man vil beholde Magneten (den tidligere afmagnetiseringsstation, der indeholder en flot hal helt ned til vandet), men at resten af Teaterøen med ni prøvesale – Kasernen, Annekset, Bådehuset og Bunkeren – og i alt ca. 2300 kvm er i spil for andre interesserede.
Udmeldingen kommer kort tid efter, at Peter Kirk i en ramsaltet kommentar på Iscene.dk kritiserede forholdene for den uafhængige scenekunst i Danmark i kølvandet på en melding fra Udviklingsplatformen for Scenekunsts direktør, Mikkel Harder, om det desperate behov for lokaler til kunstnerisk udvikling (se hans kommentar).
I sin kommentar skriver Peter Kirk bl.a.:
’Problemet er ikke, at der mangler prøvelokaler, men snarere at den uafhængige scenekunst er dybt forarmet og ikke har råd til at betale leje af prøvelokaler. Dens aktører besidder end ikke midler nok til mange andre essentielle poster på budgettet. Problemet med prøvelokaler er et symptom på en dyb krise for en hel profession. Et sygdomstegn på en bevillingspolitik, som langsomt har trukket benene væk under en lang række scenekunstproducenter’.
Nu risikerer Teaterøen som et spændende scenekunstnerisk mødested og udviklingscenter altså snart at være fortid.
Læs også artiklen fra 2015: 'En ø fuld af muligheder og mangfoldighed'
(Billedet: Den tidligere marinekaserne har i næsten ti år fungeret som hovedhus for Teaterøens platform for dansk og international scenekunst. Nu kan det snart være slut. Foto: Teaterøen)
(caj)