3. december 2024

En prisværdig eftermiddag

Selvom der er adskillige store prisuddelinger rettet mod scenekunstnere, hvor de bl.a. hyldes af fonde (WH Fonden, Lauritzen Fonden m.fl.) eller deres egne (Årets Reumert, Dansk Skuespillerforbund), så er uddelingen af Teaterpokalen, Teaterkatten og Initiativprisen alligevel noget helt særligt. For her mødes to kultursegmenter med et ofte udtalt modsætningsforhold, nemlig teaterkunstnere og teaterkritikere, i skøn forening og fordragelighed og hylder hinandens virke for scenekunsten.

Således også mandag 2. december, hvor Foreningen Danske Teaterjournalister overrakte priser, suppleret af gode ord, ved et velbesøgt arrangement på Folketeatret. Der var (heller) ikke i år prismodtagere fra børne- og ungdomsteatret, men trods Teateravisens segmentære tunnelsyn skal de tre priser selvfølgelig omtales. Portalens redaktør og tre af dens estimerede anmeldere – Anne Middelboe Christensen, Randi K. Pedersen og Morten Hede – er trods alt medlemmer af den ærede prisgiverforening og således også med visse påvirkningsmuligheder.

Foreningens nye forperson, Morten Hede, tøjlede med bravour sin erklærede nervøsitet, mens han holdt snor i programmet, der udover priserne også indbefattede muntre medieanekdoter fremført af Jakob Steen Olsen og et forsøgsvis provokerende indlæg fra Østre Gasværk Teaters kunstneriske leder, Søren Møller, om professionelt og mindre professionelt anmelderi.

Men priserne var selvfølgelig det centrale: Teaterpokalen, Danmarks ældste teaterpris, blev givet til skuespiller Iben Hjejle for sine præstationer i Folketeatrets ’Lægen’ og Teatret ved Sorte Hests ‘Hvem er bange for Virginia Woolf’ – smukt motiveret af Anne Middelboe Christensen (Information & Teateravisen), der bl.a. noterede sig Hjejles fascinerede evne til at skalere op og ned i sit spil. Iben Hjejles takkede med at aflevere ’en dybfølt tak til Danske Teaterjournalister, I holder os på tæerne. Tak for at se os og se mig og holde os frem i lyset’. Teaterpokalen er ledsaget af 50.000 kr. og en unika sølvskål fremstillet af sølvsmed Manuel Sjødahl.

Teaterkatten blev givet til instruktør Anna Balslev for hendes iscenesættelse af ’Et drømmespil’ på Det Kongelige Teater. Med fulgte 25.000 kr., en lagkagekniv i sølv, også fra Sjødahjl, samt en velargumenteret motivationstale fra Amalie Langballe (Weekendavisen). ‘Det er så rørende at få en pris og en fin kagekniv for at have fået lov til at dele med et stort publikum, hvad, jeg mener, det er at være menneske. Kunsten handler om liv og uden liv ingen kunst’, lød det bl.a. fra Balslev.

Endelig gik Initiativprisen til Roskilde Festival for danse- og performanceprogrammet under festivalens Art & Activism-program, begrundet af Anne Liisberg (iScene) og ledsaget af 15.000 kr. og et diplom af teatertegner Erik Werner. Det store fremmødte hold blev af Lisberg prist for ’at søge det møde mellem kunst, aktivisme og deltagere, der kan tale til maven, følelserne og sanserne på en anden måde end den traditionelle politiske aktivisme kan’.

Alle prispengene er bevilget af Slots- og Kulturstyrelsen. Og så var det mingle- og netværkstid for de fremmødte repræsentanter for de to brancher.

(caj & pressemeddelelse)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne