Af: Carsten Jensen

12. maj 2023

Gertrud Exner og hendes Teater Blik har fået en kreativ producent & partner i Marie Cathrine Egetoft - og et fast spillested på Fanø, der skal være et kulturelt omdrejningspunkt for lokalbefolkningen. Foto: Malik Grosos

Teaterdrømme i Vadehavet

Gertrud Exner har med sit Teater Blik fra basen på Fanø turneret Danmark tyndt med sine succesrige performance-forestillinger for de små aldersgrupper. Men nu er teatret blevet udvidet med en fastansat kreativ producent og freelance-skuespillere, for ambitionen er at supplere det omfarende teaterliv med en fast scene på Vadehavsøen, hvor der skal præsenteres kunst og kultur for de lokale i alle aldre.

Faktaboks

- Gertrud Exner (f. 1972) er uddannet fra Théâtre Ecole du Passage i Paris (1994-95) og har taget en dukkemageruddannelse i Thy (1996-98)

- Hun stiftede Teater Blik i 2009 

- Teatret har fået projektstøtte til de enkelte forestillinger gennem årene – senest dog for første gang flerårig driftsstøtte til aktiviteter i sæson 2023/24 og 2024/25 (1,0 mio. kr. pr. sæson) 

- Gertrud Exner har gennem årene fået flere arbejdslegater fra Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst

- I 2015 fik Teater Blik en Reumert-pris for Årets Børne-/Ungdomsforestilling for samarbejdsproduktionen ’Tivoli’ med Teater Nordkraft 

- Teatret har lavet flere lokale produktioner med Vadehavet som fokus, bl.a. vandreforestillingen ’Be Free!’, men også lyd-eksperimenterende performance som voksenforestillingen ’Sommervækster’.

Se portrætartiklen fra 2015: ’Børneteater fra Vadehavet’ 

Da Teater Blik den 3. maj i samarbejde med Esbjerg Ensemble havde premiere på forestillingen ’Ssshh! – Stilhed og storm’ – for voksne, med tre skuespillere og to musikere – om livet langs Vesterhavskysten i det 20. århundrede og opført i teatrets nye lokaler – et auditorium på den gamle søfartsskole – udgjorde det på sin vis et samlet billede af Gertrud Exners planer for teatret – og scenekunst for alle aldre på Fanø.

For Gertrud Exner har fået en ny makker, der sammen med hende skal køre teatret: Marie Cathrine Egetoft er nu teatrets kreative producent – hun er tidligere producent på Sydhavns Teater og er flyttet tilbage til sin føde med mand og datter. 

Det udvidede hold består også af freelance-skuespiller Maria Grønlund Malling, der ligeledes er flyttet til Fanø, og fastboende musiker og skuespiller Simon Vogt, der driver sit eget lille firma, Ørenlyd. De to har senest turneret med forestillingen ’Aftryk’ i ind- og udland; en af de nye Teater Blik-forestillinger, hvor Gertrud Exner ikke selv medvirker – udover som instruktør.

Her har hun som konsulent haft Catherine Poher – der har instrueret flere af teatrets aktive forestillinger og indgår i teatrets kunstneriske bagland tillige med komponist og musiker Claus Carlsen, komponist Hans Peter Stubbe Teglbjærg, spiller og instruktør Lisa Becker og den franske instruktør Catherine Sombsthay m.fl.  

Og så har man altså lige afviklet en forestilling på teatrets nye faste spillested – og for voksne, som også skal være en del af Teater Bliks faste publikum.

Det er oplivende at se et større professionelt teaterprojekt tage form. Som endda kan benytte sig af flere fastboende kunstnere på Fanø. Men hvordan alt det skal hænge sammen – organisatorisk, kunstnerisk og økonomisk – er det nok værd at spørge Gertrud Exner om.

Fælles møder omkring teateroplevelsen

Gertrud glæder sig i første omgang over at skulle drive teatret sammen med en anden efter de mange år som enlig leder af Teater Blik, som hun etablerede tilbage i 2009.

Teatret har haft base i Sønderho på det sydlige Fanø i alle årene, mens hun turnerede i ind- og udland, men har ikke haft faste øvelokaler eller for den sags skyld en teatersal. Men nu er det altså en realitet: Fanøs eneste professionelle teater har nu et fast spillested på øen.

Den gamle søfartsskole på Vangled i udkanten af Nordby har været hotel og er nu en B&B – med et ambitiøst teater som tæt nabo:

»Vi har lejet det gamle auditorium fast, og det bliver vores teatersal. Vi afholder alle prøver her fremover, og alle forestillinger skal som minimum have premiere her for folk på øen og i nærområdet. Vi samarbejder med hotellet, som stadig er aktivt, og brugte f.eks. deres spisesal som ophold efter forestillingen 'Ssshh! Stilhed og storm' hvor der efterfølgende var picnic-koncert med levende lokal musik. Vi er jo to til at drive teatret nu, så det er også en ny identitet med større drømme, både lokalt, på turne og internationalt,« fortæller Gertrud Exner, der således lægger an til, at teatret udvider sine faste rammer og får større fokus på voksenteater, men samtidig fastholder sin oprindelige identitet.

»Vi er først og fremmest et producerende børneteater. Vores kunstneriske visioner er baseret på det nærvær og den enkelthed, som de mindste børn fordrer, og det elsker jeg. Men heldigvis er der altid voksne med, når de mindste skal i teatret, så det giver mulighed for at mødes omkring oplevelsen, og de voksne skal have lige så stor en oplevelse som børnene,« siger Gertrud.

»Jeg skelner i virkeligheden normalt ikke så meget mellem alderskategorier. Jeg håber, at teatrets sprog er mere universelt og taler til alles følelsesmæssige lag. Men vi vil gerne åbne mere op for det voksne publikum og bruge lokalerne herude til arrangementer, der lokker de voksne til. VI har allerede soiréer hver anden måned med enten lidt musik eller teater, digte mm. Her får man bare et glas og en snack, og der møder mange voksne op. Så er der helt klart grobund for det.«

Fleksibilitet er et nøgleord  

De større kunstneriske og praktiske ambitioner kræver dog en større økonomi end et turnerende børneteater normalt er gearet til. Det betyder også, at ’fleksibilitet er et nøgleord’, som Gertrud Exner siger. Omsat i praksis betyder det, bl.a. at Marie Cathrine Egetoft er ansat på deltid som kunstnerisk producent, ligesom Gertrud Exner afstemmer sin aktive turnevirksomhed på samme vis.

Teater Blik, hvis meget roste scenekunst helt naturligt har Statens Kunstfonds interesse, har p.t. en driftsstøtte fra Projektstøtteudvalget for Scenekunst på en mio. kr. til hver af de to sæsoner 2023/24 og 2024/25.

Det giver en vis planlægningsmæssig ro, men ambitionerne om at etablere noget, der kunne ligne en form for et lille egnsteater i Vadehavet, kræver givet mere.  

Gertrud Exner fortæller, at Fanø Kommune, der også er udlejer af teatrets nye opholdssted, er meget interesserede i at samarbejde, men har svært ved at støtte med mere faste beløb end de lejlighedsvise donationer – mens store Esbjerg Kommune indtil videre har været svære at få i tale som mulig samarbejdspartner, selvom man blot er ti minutters sejltur væk.

Den lokale opbakning til Teater Blik er dog stor og giver sig bl.a. udtryk med sponsorater til de enkelte arrangementer – som teatret dog også håber at kunne generere overskud fra – men nu skal der altså også satses mere på fondsmidler til det faste spillested, hvor planerne også går på at kunne lokke flere besøgende til fra Esbjerg og Vestkysten – stadig med fokus på den lokale forankring, for selvom man tænker stort, tænker man ikke på turister i højsæsonen som et reelt potentiale…

Scenekunstfestival forude

Men Fanø Kommune er aktuelt inde i billedet med støtte på 70.000 kr. til en kommende scenekunstfestival, der efter planen skal afvikles til næste år.

»Festivalen skal primært være for familier, dermed også mange voksne, men også med en vinkel for det unge publikum. Vi vil gerne lave et huskunstnerprojekt for dem som optakt og have gæstespil for dem. Vi drømmer om at have foodtrucks, aktiviteter for børn og familier som kreaværksteder, morgenyoga, morgensang, fællesspisning for branchefolk, faglige fora, koncert og dans – jo jo, vi er meget ambitiøse,« lyder det fra Gertrud Exner.

Men nu kan Teater Blik altså mødes både på landevejene og i det nye faste spillested på Vangled 32 på Fanø. Et ambitiøst teaterprojekt har forladt drømmeland og taget ophold i virkeligheden.

Faktaboks

- Gertrud Exner (f. 1972) er uddannet fra Théâtre Ecole du Passage i Paris (1994-95) og har taget en dukkemageruddannelse i Thy (1996-98)

- Hun stiftede Teater Blik i 2009 

- Teatret har fået projektstøtte til de enkelte forestillinger gennem årene – senest dog for første gang flerårig driftsstøtte til aktiviteter i sæson 2023/24 og 2024/25 (1,0 mio. kr. pr. sæson) 

- Gertrud Exner har gennem årene fået flere arbejdslegater fra Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst

- I 2015 fik Teater Blik en Reumert-pris for Årets Børne-/Ungdomsforestilling for samarbejdsproduktionen ’Tivoli’ med Teater Nordkraft 

- Teatret har lavet flere lokale produktioner med Vadehavet som fokus, bl.a. vandreforestillingen ’Be Free!’, men også lyd-eksperimenterende performance som voksenforestillingen ’Sommervækster’.

Se portrætartiklen fra 2015: ’Børneteater fra Vadehavet’ 

Flere artikler

Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Internationalt havebesøg i Odder

Internationalt havebesøg i Odder

Teaterværkstedet Madam Bach har netop afviklet en mini-festival for små børn og deres voksen med blot to forestillinger på en søndag eftermiddag. Men det minimalistiske koncept er helt bevidst og står samtidig i modsætning til deres mangfoldige aktiviteter både hjemme og internationalt.
Læs mere

Seneste artikler

Seneste artikler

Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Internationalt havebesøg i Odder

Internationalt havebesøg i Odder

Teaterværkstedet Madam Bach har netop afviklet en mini-festival for små børn og deres voksen med blot to forestillinger på en søndag eftermiddag. Men det minimalistiske koncept er helt bevidst og står samtidig i modsætning til deres mangfoldige aktiviteter både hjemme og internationalt.
Læs mere
Scenekunst og julestemning

Scenekunst og julestemning

De første store juleforestillinger er allerede sat i gang rundt omkring på landets store scener, mens de lidt mindre og helt små teatre venter med at uddele dramatisk juleknas til slutningen af november og starten af december. Teateravisen prøver som vanligt at levere et overblik over de scenekunstneriske julerier.
Læs mere
Teateravisen skifter digital ham

Teateravisen skifter digital ham

Efter 15 år som nyhedsportal i de samme grafiske gevandter sker der endelig noget. Så velkommen til en 2023-udgave af Teateravisen.dk, som forhåbentlig gør det endnu mere behageligt at besøge denne særlige medie-niche for professionel scenekunst for børn og unge.
Læs mere
Et blåt egern taler ud!

Et blåt egern taler ud!

I kølvandet på bl.a. Horsens Teaterfestivals tema-spækkede fokus på publikumsinddragelse og medskabelse og interaktivitet er Teateravisens anmelder, Kirsten Dahl, taget på en oplevelsesorienteret rundtur i tidens scenekunst for børn og unge for at se, hvad der egentlig gemmer sig bag de mange buzzwords.
Læs mere
Internationalt havebesøg i Odder

Internationalt havebesøg i Odder

Teaterværkstedet Madam Bach har netop afviklet en mini-festival for små børn og deres voksen med blot to forestillinger på en søndag eftermiddag. Men det minimalistiske koncept er helt bevidst og står samtidig i modsætning til deres mangfoldige aktiviteter både hjemme og internationalt.
Læs mere