26. marts 2012

Teater 83 takker af

Erik Møller Pedersen er indehaver af landets eneste mobile børneteaterscene i form af en umådelig stor teaterbus – og tillige leder af Teater 83 gennem en årrække. Men med udgangen af 2012 siger han officielt  stop efter godt 40 år på landevejene med turnerende børneteater for de mindste.

Mens Teaterbussen er af nyere tilsnit, har Teater 83 været på banen siden 1983, og Erik Møller Pedersen (f. 1944) har været en del af det moderne danske børneteater næsten siden starten i slutningen af 1960’erne.

Erik Møller Pedersen er godt nok uddannet typograf – tilbage fra den tid, hvor der var bly og sættekasser – men tog siden en fritidspædagoguddannelse i 1971, som gav startskuddet til teaterinteressen.

I 1973 grundlagde han Gruppe 38 sammen med Flemming Carlsen, og de ledede det nu så navnkundige aarhusianske teater en halv snes år og forhandlede de første kommunale tilskud i 1978-79 og den senere status som egnsteater i 1980.

I 1983 – deraf navnet – forlod de to Gruppe 38 og stiftede Teater 83, der efter nogle år koncentrerede sig om at lave teaterforestillinger for de mindste aldersgrupper.

Siden blev Erik Møller Pedersen ene leder af teatret og tog også sin tørn i det organisatoriske, idet han var formand for BørneTeaterSammenslutningen fra 1988-89 – det ene år var nok til at indse, at det var en stor økonomisk udfordring for et lille, ustøttet teater at levere gratis arbejdskraft på højt niveau, fordi han måtte bruge så megen tid væk fra sit teater.

Erik Møller Pedersen har siden 1983 produceret 29 forestillinger i Teater 83-regi, og de seneste år er flere af dem blevet spillet i den 13 meter lange sættevogn. der er  dekoreret af billedkunstneren Mette-Kirstine Bak.

Erik Møller Pedersen fortæller, at han tager en ’sidste omgang’ med teaterbussen til november og december 2012 med forestillingerne ’Duft’ (foto) og juleforestilingen ’Op under jul’. Hvad der derefter skal ske med teaterbussen, er uvist.

Faktisk bruges den p.t. også af projekt Gråt er Godt og deres ’bedstefarteater’, hvor skiftende besætninger af ældre børneteaterfolk kører rundt med forskellige fortælleforestillinger. Men Erik Møller Pedersen fortæller, at udsigterne til en overdragelse af projektet ikke er lyse og gør opmærksom på, at teaterbussen følgelig er ’ledig for en modig person’.

Erik Møller Pedersen vil dog have ’Min karrusel’ på lager også fra næste år, fordi det er en ’enkel og fin lille forestilling, hvis puls stadig slår’ – og som ikke spiller i teaterbussen – men ellers er han efter eget udsagn så småt er ved at gå i ’pensionisttræning’,

»I de sidste år er jeg begyndt at svigte de små og tager i stedet ud til pensionister og ældresagen med fortælling og historier,« lyder det fra den 67-årige børneteatermand.

Se mere om Teater 83 på www.teater83.dk  

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne