Af: Carsten Jensen

11. juni 2014

Tag pulsen på nordisk teater for børn og unge

På Festivalen PULS i Odense, der afvikles fra 15.-17. juni, kan man opleve 16 forestillinger med nordisk scenekunst for børn og unge. Festivalen, der er en del af Nordiske Scenekunstdage, afvikles i hård konkurrence med både eksamenstid og CPH Stage.

Der vil være rigtig god mulighed for at orientere sig om nordisk børne- og ungdomsteater ved PULS-festivalen i Odense 15.-17. juni 2014, der byder på 16 forskellige forestillinger fra de fem nordiske lande.

PULS er en del af Nordiske Scenekunstdage, der afvikles 9.-21. juni som en kunstnerisk karavane med stop i landets fire største byer – og hvor Odense huser børneteaterdelen.

Det er de tre teatre i Teaterhuset på Filosofgangen, Nørregaards Teater, Den Fynske Opera og Teater Momentum, der præsenterer PULS-festivalen i samarbejde med ASSITEJ Danmark, og alle festivalens forestillinger – der består af otte (syd)danske, en grønlandsk, tre norske, to svenske, en finsk og en islandsk – afvikles i Teaterhuset.

Der er forestillinger for alle aldersgrupper, fra de helt små til teenagerne, og billetprisen pr. forestilling er blot 40 kroner – men der er også mulighed for at købe et partoutkort til 200 kroner, der giver adgang til samtlige forestillinger søndag, mandag og tirsdag.

Historisk korrektion

Hvor de Nordiske Scenekunstdage (Nordic Performing Art Days 2014), som Danmark og Dansk ITI er vært for i år, både kommer godt omkring geografisk og temamæssigt, inden man slutter af i København 18.-21. juni og bliver en del af  CHP Stage-festivalen, holder Odense sig altså til børne- og ungdomsteatret.

Og det er en glimrende ide med en teaterfestival, der samler gode forestillinger fra de fem nordiske lande, garneret med seminarer og snak og fællessamlinger.

Det nordiske sammenhold kan opleves i mange andre sammenhænge, men ikke mindst blandt børne- og ungdomsteatret har det stået sin prøve både organisatorisk og kunstnerisk gennem flere årtier.

Det være sig i Internationalt ASSITEJ-regi, hvor man i fællesskab og med store økonomiske bidrag har løftet opgaver omkring generalsekretariat og repræsentation i vigtige fora – og som kunstneriske ambassadører verden over, hvor ikke kun Danmark, men de øvrige nordiske lande har udmærket sig ved den særlige intime og nærværende form for børneteater, som vækker generel beundring.

Også i nordisk regi alene har ASSITEJ-samarbejdet fungeret fint, og det således lidt af en tilsnigelse, når arrangørerne af PULS-festivalen kalder det for et nyt og spændende initiativ.

For der har været afholdt flere nordiske festivaler med scenekunst for børn og unge tilbage i 1980'erne og 1990'erne, hvor ASSITEJ i de nordiske lande på skift stod for store festivaler med deltagelse af alle fem lande. Således også i Danmark, hvor Nordisk Børneteaterfestival blev afviklet i Vejle i 1997 (25. maj-1. juni) med en snes forestillinger fra de fem lande, inkl. Grønland og Færøerne, og tilsat div. seminarer, foredrag m.v.

I en række år var der tillige såkaldte nordiske tema-seminarer i de år, hvor der ikke var nordiske festivaler. Og dertil kommer, at der ofte var deltagere fra de øvrige nordiske lande i de mange internationale gruppeteaterfestivaler, der i samme periode blev afholdt cirka hverandet år – i øvrigt også altid i Odense…

Tendenser og temaer

Dengang i Odense var det bl.a. i regi af lokale børne- og ungdomsteatre – Banden, Skægspire og Gadesjakket – som alle er gået til de evige teatermarker, mens Nørregaards Teater til gengæld er en særdeles aktiv nutidig aktør i Teaterhuset sammen med Teater Momentum og Den Fynske Opera.

Og teaterleder Carsten Wittrock udtrykker også stolthed over, at de tre teatre er gået sammen om at løfte opgaven med festivalen, mens ASSITEJ's sekretariatsleder, Dirck Backer, glæder sig over, at man helt bogstaveligt med festivalen kan tage pulsen på scenekunst for børn og unge i Norden – 'skabe et øjebliksbillede, der viser både mangfoldigheden og alt det vi har til fælles', som han udtrykker det.

Mangfoldighed og forskellighed kan man altså opleve ved selvsyn ved at se nærmere på festivalens mange forestillinger, og det vil nok også indgå i de tre seminar-arrangementer, som festivalen også byder på:

Søndag er der således fokus på nye tendenser i selve formidlingen i seminaret med temaet 'Udvikling af børns og unges forhold til scenekunsten', hvor der vil være oplæg fra professor i børnekultur  Beth Juncker, formidlerkonsulent Pernille Welent Sørensen fra Teatercentrum, Sine Sværdborg fra ZeRUM og Pia Paglialunga, der er tidligere leder af den svenske bibu-festival.

Mandag er temaet 'Scenekunst for de allermindste', og her vil Lise Hovik fra Teater Fot i Norge forelæse over sin ganske nylige ph.d.-afhandling om teater for helt små børn, altererende med korte oplæg fra andre udøvende scenekunstnere på feltet.

På festivalens afsluttende dag hedder overskriften 'Nye tendenser og kunstneriske strategier i nordisk scenekunst for unge', der vil forme sig som artist talks med scenekunstnere fra de deltagende teatre på festivalen.  

Hård konkurrence

Der er således både forestillinger for de lokale børn og unge og de tilrejsende samt faglige sammenkomster, der nok primært er rettet mod teaterfolket selv. Og som  trods det fællesnordiske islæt vil blive afviklet med engelsk som fællessprog.

Dirck Backer fra ASSITEJ oplyser, at der udover de nordiske deltagere er meldt ankomst fra en række internationale gæster fra bl.a. Nordirland, Wales, Italien, Slovenien, Tyskland, Sydkorea, Japan, Kina og Elfenbenskysten.

Men selvom der altså kommer fagfolk fra nær og fjern, håber man på endnu flere danske teaterfolk på PULS-festivalen, også selvom man bl.a. er oppe mod konkurrencen fra den aktuelle og hidsigt voksende CPH Stage-festival i København, der nok vil støvsuge sin store del af teatersegmentet og de teaterinteresserede.

I det hele taget har det jo været et forår med ualmindeligt mange festivaler med både dansk og international scenekunst for børn og unge, så en vis mæthed har måske også sænket sig over teaterfolket og det tilhørende publikum.

»Det med de mange festivaler i forårsmånederne er jo rigtigt, men stod ikke helt så klart for os for flere år tilbage, da vi oprindelig planlagde PULS og Nordiske Scenekunstdage. Festivalinitiativerne skal nok bare spredes lidt bedre ud over året  fremover,« lyder det fra Dirck Backer, der dog står ved, at det er en god ide med nordisk festival i Danmark – og flere internationale festivaler generelt, for så mange har vi altså heller ikke her i landet.

Men udover en forventelig træghed i tilstrømningen, vil det givet også kunne mærkes på billetsalget til PULS-forestillingerne, at de lokale også er optaget af andre ting, for festivalen afvikles midt i eksamenstiden.

Spændende bliver det derfor også om festivalen rent billetmæssigt kan gøre noget ved, at det traditionelt har været svært at lokke fynboerne til teaterfestivaler – i hvert fald hvis man ser på erfaringerne fra de førnævnte gruppeteaterfestivaler, der primært var befolket af tilrejsende teaterfolk på tilskuerrækkerne.

Men fra på søndag er der under alle omstændigheder PULS-festival i Odense – og dørene står åbne for nordiske teateroplevelser for alle…

Seneste artikler

Seneste artikler

Farvel – og tak!

Farvel – og tak!

Med Teateravisens stop som aktiv nyhedsportal forsvinder en af de tre bærende søjler, der blev skabt for Teatercentrums virke fra starten af 1970’erne: Et medie med specifik fokus på synliggørelse og formidling af professionel scenekunst for børn og unge. Lukningen markeres her med et lille strejftog gennem bladets historie og den afgående redaktørs taksomme punktnedslag efter gennem næsten 40 år at have fulgt et unikt og fællesskabsorienteret teaterliv.
Læs mere
KLAP i Kolding

KLAP i Kolding

Om lidt over en måneds tid vil Kolding summe af teaterliv, når 100 teatre og 150 forskellige forestillinger danner den kunstneriske ramme om KLAP-teaterfestivalen, som afvikles fra 3.-6. april. Programmet ventes på nettet fra d. 3. marts, mens den offentlige billetuddeling af over 20.000 gratis billetter starter d. 20. marts.
Læs mere
En bro over tillidskløften

En bro over tillidskløften

Et dialogmøde mellem Teatercentrums ledelse og den kreds af teatre, der via protestbreve havde udtrykt skarp kritik af manglende orientering af kompetencecentrets ageren omkring lukning af Teateravisen og situationen for KLAP-festivalerne, blev afviklet i fordragelighed. Brudflader eksisterer stadig, men asfalteres nu med aftaler om fremtidige fællesmøder, hvor teatrene kan informeres om Teatercentrums strategiske overvejelser – og en fuldtonet udmelding om at bevare den store KLAP-festival ukurateret.
Læs mere
Anmelderi på falderebet

Anmelderi på falderebet

Med Teateravisens snarlige lukning stopper det omfangsrige anmelderi af børne- og ungdomsteater, der har været den digitale nyhedsportals hovedhjørnesten siden 2008. Det skal lige følges til dørs med lidt historie; noget om teatrenes og arrangørernes møde med anmelderiet og meget om teaterkritikkens væsen og berettigelse
Læs mere
Børneteatre går i aktion

Børneteatre går i aktion

Omkring 50 børne- og ungdomsteatre og en række af områdets branchefolk og formidlere advarer nu i et fælles opråb til politikerne om, at børneteatret er truet – og helt konkret af problemet med manglende fuld statslig økonomisk støtte til den store årlige festival, hvor det er svært at finde værtskommuner, der vil påtage sig opgaven.
Læs mere
Teateravisen lukker!

Teateravisen lukker!

Det betyder fra 1. marts et farvel til over 50 år med et medie, der har været målrettet synliggørelse af dansk børne- og ungdomsteater. Beslutningen skyldes en kombination af presset økonomi og ønske om en ny kommunikationsstrategi hos udgiverne Teatercentrum, der samtidig melder ud om et nyt samarbejde med ISCENE, som skal samle formidlingen af nyhedsstof om børne- og ungdomsteater på sidstnævnte portals nyhedsplatform.
Læs mere
Farvel – og tak!

Farvel – og tak!

Med Teateravisens stop som aktiv nyhedsportal forsvinder en af de tre bærende søjler, der blev skabt for Teatercentrums virke fra starten af 1970’erne: Et medie med specifik fokus på synliggørelse og formidling af professionel scenekunst for børn og unge. Lukningen markeres her med et lille strejftog gennem bladets historie og den afgående redaktørs taksomme punktnedslag efter gennem næsten 40 år at have fulgt et unikt og fællesskabsorienteret teaterliv.
Læs mere
KLAP i Kolding

KLAP i Kolding

Om lidt over en måneds tid vil Kolding summe af teaterliv, når 100 teatre og 150 forskellige forestillinger danner den kunstneriske ramme om KLAP-teaterfestivalen, som afvikles fra 3.-6. april. Programmet ventes på nettet fra d. 3. marts, mens den offentlige billetuddeling af over 20.000 gratis billetter starter d. 20. marts.
Læs mere
En bro over tillidskløften

En bro over tillidskløften

Et dialogmøde mellem Teatercentrums ledelse og den kreds af teatre, der via protestbreve havde udtrykt skarp kritik af manglende orientering af kompetencecentrets ageren omkring lukning af Teateravisen og situationen for KLAP-festivalerne, blev afviklet i fordragelighed. Brudflader eksisterer stadig, men asfalteres nu med aftaler om fremtidige fællesmøder, hvor teatrene kan informeres om Teatercentrums strategiske overvejelser – og en fuldtonet udmelding om at bevare den store KLAP-festival ukurateret.
Læs mere
Anmelderi på falderebet

Anmelderi på falderebet

Med Teateravisens snarlige lukning stopper det omfangsrige anmelderi af børne- og ungdomsteater, der har været den digitale nyhedsportals hovedhjørnesten siden 2008. Det skal lige følges til dørs med lidt historie; noget om teatrenes og arrangørernes møde med anmelderiet og meget om teaterkritikkens væsen og berettigelse
Læs mere
Børneteatre går i aktion

Børneteatre går i aktion

Omkring 50 børne- og ungdomsteatre og en række af områdets branchefolk og formidlere advarer nu i et fælles opråb til politikerne om, at børneteatret er truet – og helt konkret af problemet med manglende fuld statslig økonomisk støtte til den store årlige festival, hvor det er svært at finde værtskommuner, der vil påtage sig opgaven.
Læs mere
Teateravisen lukker!

Teateravisen lukker!

Det betyder fra 1. marts et farvel til over 50 år med et medie, der har været målrettet synliggørelse af dansk børne- og ungdomsteater. Beslutningen skyldes en kombination af presset økonomi og ønske om en ny kommunikationsstrategi hos udgiverne Teatercentrum, der samtidig melder ud om et nyt samarbejde med ISCENE, som skal samle formidlingen af nyhedsstof om børne- og ungdomsteater på sidstnævnte portals nyhedsplatform.
Læs mere