20. marts 2012

’Tag et barn med i teatret i dag’

Mens voksenteatret fejrer Verdens Internationale Teaterdag 27. marts, har verdens børneteatre sin egen markeringsdag i dag, 20. marts, der er udråbt til International Teaterdag for børn og unge.

I den anledning har Yvette Hardie, der er præsident for International ASSITEJ – hun blev valgt under verdenskongressen i København og Malmø i maj sidste år  til topposten for den samlende internationale organisation for teater for børn og unge – udsendt nedenstående budskab:

»Teater er for alle, og alligevel når teater ikke ud til alle. Ofte når teatret ikke voksne, fordi der ikke har været nogen mulighed for barnet til at forelske sig i teatret. Ofte når teatret ikke barnet, fordi de voksne, der skaber rammerne for hvordan barnet lever, lærer og opvokser aldrig er blevet nået og derfor ikke føler nogen tiltrækning af teatret. Teatret når ikke barnet fordi, voksne har andre prioriteter eller fordi, der er geografiske og økonomiske forhindringer. Det kan også være forhindringer i forhold til tilgængelighed eller forældrenes manglende opmærksomhed på teater.

I kraft af teatrets meget specielle og særlige natur – det levende øjeblik af interaktion, det værdifulde vindue hvor igennem kunstnere er i stand til at røre hjerter og sind, ører og øjne, af dem der indånder den samme luft som dem, på en unik og intens personlig måde – teater er naturligt begrænset i sin kapacitet til at nå alle børn og unge. 
Men når publikum er der, så har teatret en ubegrænset kapacitet og evne til at kommunikere det væsentlige, det mystiske, det faktiske og det mulige. Det er derfor, vi som kunstnere skal være spilvågne og opmærksomme på det arbejde, som vi skaber, for at sikre at alle møder med teatret vil være en mulighed for at gøre publikum mere nysgerrige, betagede, grebne – og måske endda forelske sig i det møde som teatret kan tilbyde.

I de næste tre år beder vi alle ASSITEJ-medlemmer om at tale med en fælles stemme og tage del i opråbet:
’Tag et barn med i teatret i dag’. Dette opråb handler om kernen i vores mission i ASSITEJ: At sikre at alle børn og unge har adgang til teatret. Men vi kan ikke gøre det alene. Vi kommer med dette opråb og denne opfordring, fordi vi erkender, at vi er nødt til at nå ud til dem med magt for at sikre, at børn og unge er i stand til at opleve og møde teatret. Vi beder regeringerne, uddannelserne, store og små virksomheder, forældre, familier og individer overalt om at reagere på denne opfordring. Vi beder ASSITEJ-medlemmer og centre om at arbejde aktivt for at engagere disse og hverve deres støtte på praktiske og innovative måder.

For mens vi siger: ’Tag et barn med i teatret i dag’, helt særligt på denne dag – 20. marts, så håber vi, at denne appel vil give kraftig genlyd hver dag i året hos dem, der hører det, så ethvert barn og ung har mulighed for at forelske sig i teater.«

Tekst af: YVETTE HARDIE – Oversættelse: ASSITEJ Danmark

I forbindelse med ASSITEJ's promovering af Verdensteaterdagen har Casper Joel lavet en lille film, der ligger på ASSITEJ Internationals hjemmeside. Her kan man også læse Suzanne Lebeaus World Day message. www.assitej-international.org/world-day

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne