6. maj 2021

Store genåbningsdag

Der er nærmest premierer ad libitum i dag, hvor landets teatre helt officielt kan genåbne efter fem lange måneders nedlukning.

Nok har stationære børneteatre kunnet spille lukkede forestillinger for skoleklasser og nok har nogle turneteatre kunne spille lukkede småbørnsforestillinger for institutioner med alskens restriktioner overholdt, mens mange andre har spillet for tomme sale eller eget personale for at sikre kompensation for nedlukningen.

Men nu kan der lukkes op. Interessen for atter at opleve live-teater har været overvældende og der er udsolgt til mange forestillinger. Eksempelvis kan Aarhus Teater melde om udsolgt på forestillingerne 'Charlie & Chokoladefabrikken', 'A Clockwork Orange' og '100 Sange' i hele spilleperioden og opererer nu med ekstraforestillinger.

'Vi står i en unik situation, fordi der er blevet produceret flere hundrede forestillinger under nedlukningen, og mange af dem får nu premiere i dag og i weekenden. Hvis man kunne være flere steder på en gang, er der tale om et rent slaraffenland af oplevelser', lyder nærmest euforisk fra Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater, der er branche- og arbejdsgiverorganisation for professionelt producerende teatre og scenekunstkompagnier i hele Danmark med en medlemsskare, der spænder over projektteatre, egnsteatre, små storbyteatre, landsdelsscenerne, teatrene i Det Københavnske Teatersamarbejde, Den Jyske Opera og Det Kongelige Teater.

Dansk Teater oplyser, at billetsalget er de seneste syv dage er næsten fordoblet sammenlignet med samme periode sidste år – hvort en genåbning også var en del af set-up'et.

Teateravisen har selvsagt også sine mange anmeldere på plads til børne-, unge- og familieforestillinger fra i dag – og glæder sig til at kunne oversvømme portalen med dugfriske anmeldelser i den kommende tid.

Men teaterlivet er stadig et godt stykke fra normalen. Corona-restriktionerne gør, at teatrene kun må spille for halvfyldte sale, og det betyder selvsagt et begrænset antal billetter. Og der skal vises coronapas til alle forestillinger.

Men mens de fleste af landets musikfestivaler som konsekvens af begrænsningerne har valgt at aflyse på stribe de sidste par, er en række aktuelle teaterfestivaler indstillet på at gennemføre arrangementerne. Det gælder Hvidovre Teaterfestival (8.-16. maj; SpringFestival på Amager (25.-30. maj), ILT i Aarhus (27.-30. maj) og CPH STAGE i København (27. maj-5. juni. 

Og ret forude venter den største af dem alle, Aprilfestival 2021 i Holbæk (16.-22. juni), hvor de nugældende restriktioner betyder fjernelse af alle de normale faglige og sociale udenomsværker til denne verdens største festival af sin art. P.t. er forestillingerne eneste sikre aktivitet (se artikel).

(Billedet: Teatrene kan nu byde velkommen til deres publikum – store som små. Illustration: Bob Katzenelson)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne