Stærekassen har siden Skuespilhusets åbning i 2008 kun været tilgængelig for offentligheden i begrænset omfang, men skal nu danne rammen for et oplevelsesunivers for børn og familier med udgangspunkt i teatrets magiske verden. Planen var oprindelig, at det nye oplevelsesunivers for børn og familier med udgangspunkt i teatrets magiske verden kunne åbne i sæson 2023/24 (se note), men i går kunne Det Kongelige Teater endelig lægge projektet i udbud for at finde dem, som skal være med til at bygge det nye univers op i det gamle teaterhus.
Der er tale om et samarbejde mellem Det Kgl. Teater, Kulturministeriet og Realdania, hvor Slots- og Kulturstyrelsen under Kulturministeriet, der står for at føre bygningen ind i en ny tid, så den fremover bliver et sted, hvor børn gennem leg og læring bliver introduceret til klassiske kunstarter. Stærekassen vil i fremtiden blive fyldt med muligheder for at prøve kræfter med scenekunst og klassisk musik.
De besøgende vil samtidig komme med bag kulisserne og få indblik i, hvordan forestillinger bliver til. Det kommer til at handle om alt fra kostumer over sceneteknik til arbejdet med kroppen, instrumenter, sang og dans.
Det er en del af rammeaftalen mellem Kulturministeriet og Det Kongelige Teater, at mange flere børn fra forskellige miljøer skal have adgang til teateret og oplevelser med klassisk musik og scenekunst.
’Vi ved, at aktiv beskæftigelse med kunst og kreativitet kan give børn et rigere liv og vi håber, at oplevelsesuniverset kan give kommende generationer nogle fantastiske oplevelser med på vejen. Projektet har allerede været undervejs i nogle år, så det er en herlig milepæl nu at være nået til den fase, hvor nye kompetencer inviteres med om bord, så det hele for alvor kan begynde at tage form og blive realiseret frem mod en åbning i vinteren 2026’, lyder det fra Dorthe Paulli, udviklingsdirektør på Det Kongelige Teater.
Realdania skyder 120 mio. kr. ind i projektet med at give den fredede teaterbygning et nyt indhold. Stærekassen er opført i 1929-31 med en skuespilscene for teatret og lokaler til Statsradiofonien, der var enebruger af bygningen fra 1933-41, mens den blev brugt som scene fra 1944 og frem til indvielsen af Skuespilhuset i 2008.