26. maj 2016

SpringPrisen til Stephanie Thomasen

Selvom SpringFestival 2016 – der afvikles fra 24.-29 maj og arrangeres af ZeBU i  samarbejde med Børnekulturhus Ama'r og Amager Kulturpunkt – har været i gang siden tirsdag med en lang række værkstedsaktiviteter for skoleelever, var den officielle åbning henlagt til torsdag.

Om eftermiddagen var der således gadeparade med de tilbagevendende giraffer fra spansk-catalonske Xirriquiteula, efterfulgt af den poetiske klovneforestilling 'De Paso' på Musiktorvet, leveret af spanske La Industrial Teatrera. Som i øvrigt gentog forestillingen efter det lukkede arrangement torsdag aften i Amager Bio, hvor der var gode ord, underholdning og ikke mindst uddeling af SpringPrisen.

Prisen tildeles en person, et teater eller en institution, der har bidraget med innovative og nyskabende veje for dansk børneteater.

Foruden hæderen følger 10.000 kr. og et smukt kunstværk, betitlet 'Secret Egg', og skabt af den dansk-svenske keramiker Barbo Åberg.

Og i år tilfaldt såvel penge og kunst som gode motiverende ord så Stephanie Thomasen, der er danser, koreograf og kunstnerisk leder af Uppercut Danseteater.

Og hun får prisen ' for at udvikle dansen og dansepublikummet' – fordi hun 'kan få hverdagens bevægelser på gaden og tidens bærende fortællinger til at blive udtrykt som dans', som det bl.a. lød fra jurymedlem og anmelder på Information/Teateravisen, Anne Middelboe Christensen, i dennes sædvanlige fine og ordguirlandefyldte pristale.

Stephanie Thomasen (f. 1986), der startede med at danse som 13-årig, er uddannet fra The Alvin Ailey School i New York i 2009 og har været ansat i Uppercut Danseteater lige siden som fast danser, underviser og koreograf for kompagniet, som hun i denne sæson overtog ledelsen af sammen med kæresten og danseren Mark Philip – som man i øvrigt kunne opleve som medvært ved Aprilfestival 2016's store historieshow på Frederiksberg Rådhus.

Anne Middelboe Christensen kalder Stephanie Thomasen en ny kvindelig rollemodel, der har vist, at piger godt kan finde plads i den urbane dans, selvom den er domineret af testosteronfyldte mænd – og at hun netop har forstået at blande den mere traditionelle moderne dans med de mange former for breakdance og hiphop: 'Du udvikler altså danseudtrykket ude fra virkeligheden, samtidig med at du typisk sætter dansen ind i en dramatisk fortælling', lød det bl.a. Anne Middelboe Christensens pristale for Stephanie Thomasen, som man kan læse i sin fulde længde her.

SpringPrisen er nu blevet uddelt fem gange, hvor de forrige prismodtagere har været:

2014: Forsøgsstationen

2011: SWOP-danseteaterfestival/Aaben Dans i Roskilde

2009: (Børne)teateravisen.dk

2007: Børnekulturcentret KulturPrinsen i Viborg

Men selve SpringFestival 2016 fortsætter altså til og med søndag 29. maj, hvor der så vil være afviklet omkring 80 opførelser af de danske og internationale forestillinger – iblandet en række events, værksteder m.v.

Man kan se program, billetbestilling (de fleste er gratis) og mere om SpringFestival på hjemmesiden: www.springfestival.nu – og man kan læse forskræpsartiklen 'Noget der rykker og skubber'

(Billedet: Stephanie Thomasen modtager SpringPrisen 2016 ved åbningsarrangementet torsdag aften i Amager Bio. Anne Middelboe Christensen holdt motiveringstalen. Foto: Søren K. Kløft)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne