15. maj 2014

SpringPrisen til Forsøgsstationen

SpringFestival 2014 blev officielt skudt i gang onsdag, efter at de catalonske menneskegiraffer fra Xirriquiteula Teatre atter havde lagt vejen forbi Amager Kulturpunkt for på blid og kunstnerisk vis at samle publikum og føre dem ind i til aftenens åbningsprogram, der bl.a. bød på små kunstneriske indslag, et kort foredrag fra  børne- og familieforsker Per Schultz Jørgensen om fantasiens og teatrets betydning for et godt børneliv; borgmesterord fra kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen og en timelang israelsk forestilling med ti kvindelige dansere som testosteronpumpede fodboldspillere.

Alt dette omkransede uddelingen af SpringPris 2014, der 'tildeles en person, et projekt, et teater eller en institution, som juryen mener er et forbillede for innovation og fornyelse for dansk børneteater.

Og derfor kunne juryens talsmand, Henrik Køhler – leder af Teatercentrum og Aprilfestival – efter at have forsøgt sig med allehånde forsøgsvise verbaliseringer – udpege Forsøgsstationen som prisvinder og kalde stedets to stiftere og ledere, Lotte Faarup og Øyvind Kirchhoff på scenen for at modtage en check på 10.000 kr. og et kunstværk af den dansk-svenske keramiker Barbro Åberg.

Skulpturen havde passende fået titlen 'Hul igennem' – og det er jo netop, hvad Forsøgsstationen siden starten i efteråret 2009 har skabt gennem sit virke som værksted for professionelle scenekunstnere med hang og trang til eksperimenter og kunstnerisk research.

Og med Henrik Køhlers ord:

'Med dette initiativ har alle der arbejder med scenekunst fået et sted, hvor netop forsøget, eksperimentet, undersøgelsen kan komme i højsædet.

(…)

Hvordan udmærker Forsøgsstationen sig så i forhold til at tænke nyskabende veje for børneteater? Jo, forsøgsstationen har, gennem sit 6 årige virke, bevist, at den i høj grad kan tiltrække kunstnere og fagfolk, der arbejder med scenekunst for børn og unge og mange af forsøgene har sat sine tydelige spor i både forestillinger og virksomhed blandt børneteatrene.

At Forsøgsstationens to grundlæggere og daglige ledere, Øyvind Kirchhoff og Lotte Faarup, begge har deres fødder godt plantet i scenekunstmiljøet for børn og unge, understreger kun institutionens forståelse for hvad der rører sig i netop dette miljø og både Øyvind og Lotte sætter, som skabende og udøvende kunstnere, deres professionelle og omsorgsfulde præg på børns møde med scenekunsten i mange sammenhænge også udenfor Forsøgsstationens rammer.

I aften hylder vi forsøget og eksperimentet. Vi minder os selv om, at det irrationelle ofte er det bedste rationale og vi takker for, at nogle vier deres tid til at minde os om, at ægte nyskabelse går gennem det uvisse.

Lotte Faarup og Øyvind Kirchhoff (foto – taget af Søren K. Kløft) takkede naturligvis beæret for prisen og pengene – som skal gå til at rejse ud (Ungarn blev nævnt) og afsøge andre projekter og eksperimenteren.

Med SpringPrisen kunne de to ledere af Forsøgsstationen notere sig den anden håndterlige hæder for deres virke, idet de tilbage i december 1912 modtog Initiativprisen, uddelt af Danske Teaterjournalister  (se artikel).

SpringFestival fortsætter med forestillinger, workshops m.v. til og med 19. maj. Se program på www.springfestival.dk – og læs optaktsartiklen 'Blandt giraffer og får'.

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne