I foråret 2012 blev den forventede miniumumsprocent i refusion fra staten til kommunernes driftsudgifter til egnsteatre i 2013 meldt ud til 37 procent.
I slutningen af januar 2013 kunne Kulturstyrelsen så melde ud, at den endte på noget mere positive 41,5 procent og dermed faktisk et halvt procentpoint højere end i 2012.
Det var den gode nyhed for landets p.t. 33 egnsteatre og deres værtskommuner. Den endelig rammebevilling til egnsteatre, afsat på finansloven for den statslige refusion for 2013, er i øvrigt på 57,5 mio. kr.
Den mindre gode nyhed er måske det tiltag, som et af landets mest succesfulde egnsteatre har sat i gang for at sikre sig et større driftstilskud – og som kan skubbe til den delikate balance mellem egnsteatre og statslige refusionsprocenter.
I politiken.dk 18. januar kunne man således under overskriften 'Mungo Park i Allerød vil være egnsteater i Jylland' læse, at teatret og Allerød Kommune arbejder på at overbevise både nabokommuner og kommuner så langt væk som i Jylland om, at de burde investere i Mungo Park som egnsteater og dermed bidrage til teatrets vokseværk.
»Hvis en kommune i Jylland for eksempel investerer en million kroner, ville vi kunne levere forestillinger i tre-fire uger hvert forår og efterår«, siger teaterdirektør Martin Lyngbo til avisen og refererer til, at en lovændring har åbnet mulighed for, at flere kommuner kan gå sammen om at drive et egnsteater og dermed hæve loftet for det kommunale tilskud.
Loven tilskriver, at et egnsteater højst til få statsrefusion på et driftsbudget på 9,5 mio. kr. årligt, men det kan nu ganges med det antal kommuner, der deltager som egnsteatervært.
Det vil være økonomisk vand på den mølle, der skal skal finansiere en udvidelse af teatrets mange aktiviteter, herunder ikke mindst udbygning af teaterbygningen i Allerød.
If. politiken.dk er Allerød kommune og Mungo Park allerede i dialog med forskellige kommuner om konceptet, der altså vil fordele driftsudgifterne for et stor-Mungo Park på flere kommuner, som hver især vil få de 40-42 procent refunderet af staten, som er gældende i disse år.
Det kan imidlertid sagtens ændre sig i nedgående retning, hvis Mungo Park og andre egnsteatre får held til at etablere sådanne skyggefilialer i andre kommuner. For statens bevilling er en finanslovsbestemt rammebevilling, som næppe stiger voldsomt i disse finanskrise-år. Og dermed vil et større antal egnsteatre betyde en væsentligt mindre statslig refusionsprocent. Også selvom der altså ikke nødvendigvis er tale om reelle egnsteatre med selvstændig produktion.
Dertil kommer det moralske aspekt, idet Mungo Park-konceptet næppe kan siges at følge intentionerne i den nuværende lov for egnsteatre, hvor entydig lokal forankring, selvstændige produktioner osv. er kernekrav.
Derfor bliver konceptet heller ikke just modtaget positivt hos de mere konventionelle egnsteatre og deres værtskommuner, hvor sidstnævnte i givet fald skal finde flere penge til at opretholde deres del af egnsteatrenes fire-årlige budgetaftaler.
Hvad egnsteatrenes faglige organisation, TIO, mener om situationen, vil måske åbenbare sig i nær fremtid, idet sagen er på bestyrelsens dagsorden.
(caj)