Med en aktuel nedlukning frem til 7. februar og en sandsynlig forlængelse derefter er frustrationerne hos teatre – og teaterarrangører og publikum – voksende. Planlægning er næsten umuligt, mens gæstespil og forestillinger aflyses og premierer udsættes gang på gang.
Flere steder foregår det nærmest efter det, man i gamle dage kendte som slæbesild – et udtryk, der dækkede over en ret for de fattige: Man slæber en syltet sild hen over det bare brød, og den afgiver lidt smag, men bliver altså ikke spist. Om søndagen slæbte man den så to gange frem og tilbage for at få mere smag…
For selvom adskillige teatre har skubbet premierer og aktuelle forestillinger fra datoer i december og til nye i januar og nu med start 8.-9. februar og forventelig må skubbes længere ud i kalenderen, forbliver teateroplevelsen på håbets allé.
Selvom teatrene informerer deres publikum om refundering/ombytning af billetter, er mange hjemmesider ikke helt opdateret, mens nogle måske blot skriver, at teatret er lukket til og med 7. februar, og så giver det jo ligesom sig selv.
Men mens nogle teatre altså håber på snarligt møde med publikum – som fx Aarhus Teater, der netop har flyttet premieredatoen på 'The Supreme Gentleman' til 12. februar og Anemonen i København, der har ændret premieredatoen på samproduktionen med Graense-Loes, 'Kometen kommer' fra slut-januar til 9. februar og Katapult annoncerer for gæstespil fra 9. februar ('Det førerløse menneske' med Det Olske Orkester) – har andre valgt eller været tvunget til at tænke længere frem.
Aveny-T venter således til 8. april med urpremieren på 'Mit navn er Greta', der i begyndelsen af januar skulle have været startskuddet til en klimafestival for scenekunsten – som nu er digital (se note).
Mens det teaterhungrende publikum står parat, øves der på nye produktioner med mundbind og afstand og andre dramaturgiske besværligheder rundt om på teatrene.
Teateravisen havde selvsagt også håbet på at kunne sende anmeldere ud i en lind strøm til nye forestillinger for børn og unge – men med rygter om påske som potentiel ny slutdato for den igangværende nedlukning, synes mulighederne mere eller mindre at fortone sig helt frem til Aprilfestival 2021 i Holbæk, der afvikles 18.-25. april. Foreløbig står der over 130 teatre med over 200 forestillinger parat, mens arrangørerne gør sig klar til flere scenarier (se note).
(Billedet: Der aflyses og flyttes premierer – mens alle venter på, at teaterlivet må tage imod publikum igen. Illustrationer fra div. teatres hjemmesider)
(caj)