Jul i Teaterland er tidsmæssigt en lige så fleksibel størrelse som den omgivende juletid, der glæder mange og overvælder andre, når det store hyggeapparat sættes i gang op mod et par måneder før den store gaveudvekslingsaften.
Her er Bellevue Teatret som altid et kapitel for sig: For 42. år i træk spiller man familieforestillingen ’Folk og Røvere i Kardemomme By’ – og indledte sit årlige amokrend allerede i efterårsferien. Og selvom forestillingen ikke har meget med jul at skaffe, sørger man for lidt mellemøstlig stemning (Jesus kom jo fra de kanter…) ved at give de kære børn mulighed for at hilse på en kamel eller et æsel før forestillingerne – dog kun fredage, lørdage og søndage i spilleperioden.
Trods titlen og en aldersmæssig omgangshøjde i har Crazy Christmas Cabaret med London Toast Theatre egentlig heller ikke noget direkte udestående med julen udover den årlige spilleperiode og måske et enkelt muntert indslag i løjerne – som dog titel- og indholdsmæssigt skiftes ud fra år til år.
Julefeber i Aarhus
Nogle af de store institutionsteatre har dog som vanligt også fravalgt juleforestillinger til fordel for familievenlige klassikere. Aalborg Teater tilbyder således ’Maskerade’ som familieforestilling fra midt i november, mens Folketeatret har været endnu tidligere ude med en genopsætning af ’Skatteøen’, der indledte sin spilleperiode fra 2. november og bliver ved frem til nytår.
Der sørges dog for rigtig julestemning teatrets ungdomsscene via gæstespil af Meridiano Teatrets ’Engle i sneen’, der har været fast jule-inventar på teatret i Nørregade de seneste år.
Storscene-jul finder man hos Odense Teater, der har lånt Aarhus Teaters 2020-udgave ’Et Juleeventyr’, mens der i stedet er udbrudt ’Julefeber’ i Aarhus: Teatrets dramatisering af DR-julekalender-succesen har skabt run, så man allerede tre uger før premieren 9. november stolt kunne meddele, at 25.000 børn, unge og voksne havde sikret sig billet. Siden er mange flere kommet til, og der er allerede aftalt tre ekstra forestillinger på decembers søndage.
Det Kgl. Teater sørger for juleknas i klassisk balletform med endnu et gensyn med ’Nøddeknækkeren’, mens Tivolis Koncertsal genopsætter ’Snedronningen’ med royal scenografi og kostumer. En dramatisering af samme H.C. Andersen-fortælling kan i år også opleves højt mod nord som familieforestilling på Vendsyssel Teater.
Genopsætningernes højsæson
Det var lidt fra de store teatre. Men selvom deres familieforestillinger sørger for fyldte tilskuerrækker med børn og deres voksne, står de mange stationære børneteatre som altid for et traditionsrigt rykind af børn og deres voksne, hvor forventninger og gensynsglæde går hånd i hånd.
Der skiftes da ud i repertoiret, men det ER i høj grad genopsætningernes tid, hvor manuskripter støves af og scenografi og rekvisitter hentes frem fra lageret.
Set i børneteater-producenthøjde er Teateravisen i år kun stødt på tre nye juleforestillinger; som derfor lige nævnes her: Mit Teater med ’Lotte og nissen’; Ishøj Teater med ’Sokkenissen’ og Team Teatret med ’Miras Jul’.
Sidstnævnte er egnsteatrets første livtag med den sæsonbetingede genre i rigtig mange år. Af både økonomiske og kunstneriske grunde, idet man normalt foretrækker at bruge ressourcerne på at producere kunst for børn på et bedre tidspunkt af året…
Der er til gengæld ikke juleforestilling på Det Lille Teater i år. Man fastholder den biennale kurs om kun spille juleteater hvert andet år – det må givet gerne ses i skæret af de indhug i driftsstøtten som lille storbyteater, som Københavns Kommune har udsat det så kunstnerisk kvalitetssikre børneteater for.
Men teaterjul bliver der i Københavns indre by: Anemonen tager nemlig endnu en tørn med ’Når du ser et stjerneskud’, som står lige foran 25-års jubilæet, om end i en opdateret udgave – mens Teatret Zeppelin tager fat på blot anden sæson med ’Da julen kom til Mumidalen’, der synes at kunne blive en oplagt klassiker hos teatret, som i øvrigt netop har kunnet fejre 30-års jubilæum på Vesterbro.
Den omrejsende nissehistorie
De faste leverandører af juleforestillinger blandt de turnerende børneteaterproducenter får atter en travl tid med at gæstespille rundt omkring på teatre, i teaterforeninger og i det offentlige rum.
Og vanen tro med Louise Schouw Teater i front: I år kan man ifølge teatrets hjemmeside vælge mellem ’Julenød’; ’Juletrolderier’; På sporet af julen’; ’Julemandens gave’ og ’Nissedrys’ samt familieforestillingen ’Sigurds Jul’, der er utrættelige Sigurd Barretts egen hyldest til den traditionsrige jul – og selvfølgelig med en pakke af syng med-muligheder.
I højsæsonen for omrejsende nissehistorier har Det Lille Verdens Teater i mange år været genganger på listen over gæstespil på diverse teatre og spillesteder med ’En rigtig nisse’. Det er teaterleder Anne Kurtzweils egen dramatisering på baggrund af en ældre forestilling med nu afdøde Rosa Katrine Frederiksen i dennes eget Teatret Rosa, hvor instruktøren også var Hanna Liv Møller.
Om forestillingens særlige historie fortæller Anne Kurtzweil til Teateravisen:
»Vi arvede forestillingen, da Rosa Katrine Frederiksen døde. Jeg var egentlig i tvivl om, hvorvidt jeg ville overtage den, da hendes forestillings udtryk lå langt fra Det Lille Verdens Teater. Men sammen med Hanna liv Møller trak vi alle de dele fra forestillingen, som vi godt kunne lide, og skabte en, i mine øjne, meget mere relevant og nutidig historie. Så nu er det ikke bare nissen, der er det interessante, for historien om at bestemme er blevet omdrejningspunktet, hvilket jo er noget, som alle kan relatere sig til. Derudover ville jeg gerne arbejde med en interaktion og dialog mellem spillere og publikum. Så det blev også bygget ind. Jeg elsker at have en åben spillestil og ind imellem ikke vide hvad der kommer fra børnene,« lyder det fra Anne.
Der er ærgerligt over, at salget er dårligere end det plejer, men der krydses stadig fingre for, at julen får bedre fat i forestillingen.
Og bare til orientering: ’En rigtig nisse’ er jo en oplagt titel, som også bruges i en bog af Kirsten Ahlburg – men dog med et helt andet plot.
Fokus på julesange
Sidste år var Teatret Møllen deltager på juleturnefronten med teatrets udgave af Dickens-klassikeren ’Et Juleeventyr’ med Ole Sørensen i rollen som fedtsylen Ebenezer Scrooge. Den cocktail blev så vel modtaget, at Sørensen turnerede landet tyndt hos egnsteatre og teaterforeninger i både november og december – efter en fast spilleperiode på egnsteatret i Haderslev, der normalt ikke fører sig frem med juleforestillinger.
Forestillingen er da heller ikke på banen i år, men jule-aktiviteter har man dog, selvom man ’nøjes’ med Teatret Møllens Højskole(r) – ’Decembersang’ for voksne (7.12) er en fast tradition, hvor man dykker ned i de mange vintersange, som højskolesangbogen gemmer på. Man har dog også en Højskole for de små (fra 3 år/3.12), hvor man prøver rytmelege af og finder populære sange frem fra gamle og nye tider.
Og så er denne oversigt altså nået frem til nogle af de teatre, der står for musikalsk julehygge i stor eller mindre skala som alternativ til egentlige juleforestillinger.
Den Jyske Operas kor og Prinsens Musikkorps byder således på ’Julesang & Messingklang’ i de traditionelle fælles julekoncerter i Aarhus og Vejle (Skt. Lukas Kirke 13.-15.12 og Vejle Musikteater 17.12)
Fredericia Musicalteater holder ’Jul på teatret’ 2023, hvor man inviterer på julekoncert, der afvikles i perioden 24.11-10.12. Og som noget nyt har man i år introduceret børnebilletter, så alle generationer af familien sammen kan skyde julen i gang på teatret gamle og nye julekalendersange, mikset med ægte juleklassikere.
Teatergrad gentager sidste års dramatiserede julekoncert med titlen ’Luk julefreden ind’ hos Røde Kors på Blegdamsvej i København. Det ser 16.-17.12 som et arrangement, hvor generationerne kan mødes om julens sange og fortællinger.
På Odsherred Teater gentager man sidste års familiearrangement ’Magisk Jul’ (3.12), hvor julen danses ind af idrætsefterskolen Klintsøgaard, efterfulgt af juleklip og æbleskiver.
Og sådan kunne man sikkert blive ved, for der er givet andre lokale teatre, der sørger for julestemning, men her slutter denne forsøgsvise opsporing af julerier i teaterregi. For dem, der er blevet glemt, bedes man huske på, at julen også går for at være tilgivelsens tid…