6. oktober 2013

Sceneinstruktørernes hæderspris til Barba

I dag, 6. oktober 2013, overrækkes Foreningen af Danske Sceneinstruktører Hæderspris til Eugenio Barba, Odin Teatrets legendariske leder gennem et halvt århundrede.

Det sker på Odin Teatret, der siden 1966 har haft fast base i Holstebro, men i øvrigt turneret verden rundt som Danmarks ubestridt mest internationalt kendte teaterensemble.

Eugenio Barba, der  fylder 77 år 29. oktober, har selv instrueret 76 forestillinger med Odin Teatret og via sit teaterantropologiske og teaterteoriske arbejde sat et uudsletteligt aftryk på teaterhistorien.

Selvom flere af Odin Teatrets forestillinger er blevet opført for 'alle' (når man nu spiller overalt og ofte udendørs forestillinger på torve og gader), er de fleste produktioner nok vanskeligt tilgængelige for børn – og såmænd af og til også for voksne… – men i en periode havde man også etableret et egentligt børneteater, Odin Teatrets Børneteater, der bl.a. var med på et par af de store april-festivaler i 1988 ('Ulven Dennis') og 1990 ('Tristan og Isolde').

Og selvom børneteatret som sådan ikke fylder så meget i Barbas og Odins imponerende portefølje, er Holstebro Kommunes værtskab af næste års store festival (30.3-6.4.13) faktisk tænkt som en fornem gave til Odin Teatret, der i juni 2014 fejrer sit 50 års jubilæum, hvor man selv afholder festuge under temaet 'Fremtidens Børn – Fremtidens By'.

Nu får de altså forlods for jubilæet en festival mere – også selvom en stor del af teatret formentlig vil være på farten i festivalugen, men i øvrigt har stillet teater og tilhørende faciliteter til rådighed for festivalen.

Eugenio Barba (foto: Rine Skeel) får ligeledes en personlig pris mere, som af de hjemlige af slagsen kan føjes til bl.a. Sonningprisen. Han er i øvrigt æresdoktor ved alverdens universiteter, inkl. Aarhus, Bologna, Havanna, Warszawa og en håndfuld mere…

Tilføjelse: På Holstebro Kommunes hjemmeside kan man læse, at Barba har givet hædersprisen på 20.000 kr. videre til kulturudvalget i Holstebro med ønsket om, at 'prisen med dens 20.000 kr. kan bidrage til at åbne fantasiens dør for fremtidens tilskuere'.

Det betyder helt konkret, at Aprilfestival får glæde af pengene fra Barba, når festivalen afvikles næste år.

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne