Af: Carsten Jensen

5. april 2015

Ring tre gange med klokken!

En officiel klage over forestillingernes indhold, en langvarig aviskonflikt og et krav om 50 pct. børn til alle forestillinger var med til at tegne begivenhederne, da den store aprilfestival i 1981 gæstede Nordsjælland. Nu er Aprilfestival 2015 tilbage i området, omend med andre udfordringer og større krav af den mere logistiske art, for her venter op mod gratis 800 forestillinger på at blive afviklet i løbet af 19.-26. april, der også byder på KRUM-konference, festivalshow, KulturCrew og meget mere.

Det er ikke let at arrangere en stor teaterfestival, når der kommer en officiel klage over, at man ikke har ringet tre gange med klokken før hver forestilling, så børnene i god tid kunne vide, at der nu kom indoktrinerende, venstreorienteret og obskønt teater….

Men det var faktisk, hvad der skete, da den store aprilfestival senest gæstede det hjørne af Nordsjælland, der fra 19.-26. april i år atter er vært for verdens største festival med professionel scenekunst for børn og unge, når Aprilfestival 2015 afvikles i Frederikssund og Halsnæs kommuner

Alene ovennævnte klages ordlyd antyder dog, at vi er et helt andet sted i danmarkshistorien, hvor den politiske polarisering var mere udtalt. Nemlig ved festivalen i april 1981 i Frederiksværk – og klageren var Gertrud Galster fra Dansk Familieværn/Familieværnets Telefonavis, der i de år rettede frådende angreb mod nedbrydning af kernefamilien pga. politikernes marxistiske visioner og mentalhygiejnens ideologiske femtekolonne-virksomhed.

Den stridbare Galster, der nu er godt oppe i firserne og bosat i Sverige, har ufortøvet fortsat sin kamp og har bl.a. i mange år haft sin egen blog, hvor hun under navnet 'Spydpigen' nu også er optaget af at bekæmpe islam og ytringsfrihedens begrænsninger…

'Har du set børn se teater?'

Dengang i foråret 1981 måtte festivalen også døje med en landsdækkende aviskonflikt i foråret, der vanskeliggjorde mulighederne for at få budskabet om det store teatertræf ud – og samtidig satte festivalen selv egne begrænsninger ved at kræve, at der altid skulle altid være mindst 50 pct. børn til alle forestillingerne – hvordan og om det blev eksekveret, fortaber sig lidt i fortidens tåger, men kravet kan i hvert fald ikke håndhæves ved nutidens festivaler, hvor der til ganske mange weekend-forestillinger er langt flere voksne (i specielt fra segmentet formidlere, organisationsfolk og teaterkolleger) end der er børn med deres voksne…

I den mere muntre afdeling havde BørneTeaterSammenslutningen (der nu er en del af Teatrenes InteresseOrganisation) lavet en slogankonkurrence om børneteater i forbindelse med festivalen i 1981.

Vinder blev Annelise Schmidt Nielsen fra Fåborg Børne- og Ungdomsteaterforening med sloganet 'Har du set børn se teater?' Og præmien var en gratis forestilling, hvor Comedievognens 'Stærkere end Supermand' blev valgt fra Den Røde Brochure.

'Vi synes, det er vigtigt, at børn får andre oplevelser end det at se fjernsyn. det er derfor vi arrangerer teater for dem – med levende mennesker', lød det bl.a. fra sloganvinderen.

Verdens største

Med det historiske vingesus i bagagen basker vi frem til nutiden og den aktuelle Aprilfestival, hvor det gamle slogan givet kommer til sin ret ved langt de fleste af de omkring 800 teateroplevelser, der venter ved Aprilfestival 2015.

Det kræver en noget anden logistik end dengang i 1981, hvor festivalen dels pga. økonomiske trængsler og sen planlægning var afkortet til fire dage og dels kunne afvikles på et eneste spillested, nemlig Byskolen i Frederiksværk, hvor det dog blev til godt 40 teatre, 60 forskellige forestillinger og130 opførelser.

I 2015 spilles der i alle hjørner af Frederikssund og Halsnæs kommuner over en lang uge, der slutter af med det store kunstneriske amokrend i Frederikssund den afsluttende weekend (24.-26. april) – med nyskabende start allerede fra fredag formiddag.

Det er (stadig) verdens største teaterfestival for børn og unge – og samtidig altså med gratis adgang til alle forestillinger. Det er noget, som ikke mindst de mange internationale gæster både forundres og misundes over.

Og selvom festivalen søger at udvikle og forny sig år efter år, ligger de logistiske rammer nogenlunde fast:

– I løbet ugen spilles der lukkede forestillinger i skoletiden, således får 85 skoler og institutioner i de to kommuner besøg af 332 forestillinger fra mandag til torsdag.

– På hverdagseftermiddage mandag til torsdag spilles der 34 offentlige og gratis forestillinger rundt omkring i kommunernes kultur- og forsamlingshuse m.v.

– I weekenden kulminerer festivalen, hvor der vises omkring 400 teaterstykker fordelt på 12 spillesteder nogenlunde centralt i Frederikssund by – alle gratis og med de to begrænsninger, at man skal reservere billetter og overholde aldersgrænserne.

Økonomisk festival…

Det ER altså ret overvældende, og i en kommune af Frederikssunds størrelse (ca. 44.000 indbyggere), fylder festivalen godt op, når omkring 130 teatre med ofte farvestrålende turnebiler tillige med 600 teaterfolk, mindst 3-400 formidlere og arrangører fra hele landet og over 100 internationale gæster og deltagere dominerer gadebilledet og blander sig med de mange lokale børn og unge og deres voksne, der også skal til festival.

For festivalen er både en kulturel manifestation i et lokalsamfund og en intens salgsmesse for landets turnerende børneteatre. Det betyder overnatninger, restaurationsbesøg og andet forsøg, og det bliver således også en økonomisk gulerod til lokalsamfundet.

Værtskommunerne giver omkring 4,7 mio. kr. for at få Aprilfestivalen, men Kulturministeriet refunderer via den såkaldte refusionsordning halvdelen, så hvor er det lige ellers, at man får næsten 800 professionelle teaterforestillinger for under to en halv million kroner?!

Frivillige i alle aldre

Det er selvfølgelig ikke gjort med penge alene, for selvom Aprilfestival med Teatercentrum som erfaren arrangører har planer for det meste og teatrene – udover at spille gratis, bortset fra et tilskud til ophold – også deltager i allehånde praktiske aktiviteter, så kræver det også en masse lokale frivillige til at få det hele til at fungere.

Således forventes omkring 200 frivillige fra festivalområdet at hjælpe med billetudlevering, slæbe teatrenes teknik og kulisser på plads, hjælpe med skiltning og information, stå i cafeer osv. De kommer oftest fra lokale foreninger, ældreorganisationer og andre, hvis medlemmer kan afsætte tid, men faktisk er der også gengangere fra andre steder i landet, som år efter år tager på festival som frivillig, fordi de kan li' arrangementet.

Og mange lokale unge vil også være på plads, herunder KulturCrews, der er dannet over hele landet, men hvor 55 frivillige skoleelever og deres lærere nyligt til kursus på Marienlystskolen i Frederikssund, hvor de arbejdede i tre forskellige workshops med henholdsvis præsentation, teknik og journalistik i forhold til at arrangere kulturaktiviteter.

Og på festivalen gentages Lån En Ung-konceptet, hvor formidlere og andre interesserede kan få en ung teaterkigger med til forestilling og snakke teater efterfølgende og således være i direkte sync med målgruppen.

Både frivillige i alle aldre, teaterfolk og lokale børn og unge og embedsfolk og politikere vil til gengæld være samlet, når det store festivalshow afvikles torsdag  23. april i Frederikssund Hallen med gratis adgang for alle.

Her vil et stort antal teaterfolk og musikere give smagsprøver fra nogle af de mange forestillinger på festivalen. Showet er i år lagt i hænderne på Niels Grønne og Niels Peter Kløft fra Dansk Rakkerpak, der givet vil give det et gakket gadeteater-twist.

Formidlerne i arbejdstøjet

I den mere seriøse og selvaktiverende afdeling er konferencen for teaterformidlere, der i år ligger som heldagsarrangement torsdag og lanceres under navnet KRUM, der rummer bogstaver fra begreberne Krop, Rum, identitet og sted – som er omdrejningspunkt for konference, hvor deltagerne  gennem en hel dag får mulighed for at bruge kroppen i forskellige rum, få tilbudt forskellige identiteter som lyttende, drømmende, langsom, opmærksom, aktiv byplanlægger, sansende vandringsmand …

Konferencen er udviklet i samarbejde mellem Frederikssund Kommune, J. F. Willumsens Museum og Teatercentrum, og oplæg og workshops m.v. foregår på Metalskolen i Jørlunde – hvor også en masse teaterfolk i øvrigt er indkvarteret under festivalen – og koster 600 kr. inkl. frokost og aftensmad (se faktaboks).

Mens mange formidlere således starter festivalen med en faglig torsdag, kommer flere hundreder andre først fra fredag og weekenden ud for at se nærmere på næste sæsons udbud af forestillinger.

Med Aprilfestivalens mega-størrelse klager mange teatre over, at der er for få formidlere til de enkelte forestillinger, mens formidlerne omvendt skal forholde sig til et overvældende udbud af forestillinger i alle genrer, for alle aldre og med allehånde temaer.

En nyskabelse ved dette års festival er, at det store weekendprogram starter allerede fredag kl. 11 for at give formidlerne bedre lejlighed til at se forestillinger. Det er samtidig festivalens forsøg på at understøtte de formidlere, fortrinsvist skolelærere, der er ramt af nye arbejdstidsregler og derfor ikke længere kan afsætte en hel weekend til at se forestillinger.

Med hovedparten af festivalens forestillinger forlodsanmeldt her på portalen kan der findes lidt forbrugerorientering udover fakta og omtale i festivalprogrammet – og teateravisen.dk's seks professionelle anmeldere er selvfølgelig også med på festivalen for om muligt at nå at se og anmelde de resterende omkring 60 nye og endnu-ikke-anmeldte forestillinger.

Disse anmeldelser vil blive bragt i en lind strøm efter festivalen frem mod sommeren og siden henover efteråret.

Søsætning og billetsalg  

For de lokale børn og deres voksne handler valget alene om at finde noget, som man finder interessant og spændende – og har den rette aldersgrænse.

Der er uddelt over 34.000 festivalprogrammer i de to festivalkommuner, men program og info omkring billetter, spillesteder og anden praktisk info kan også findes på festivalens hjemmeside, www.aprilfestival.dk, der også løbende opdateres med nyt, evt. aflysninger m.v.

Alle forestillinger er som nævnt med gratis adgang, men der skal reserveres billetter. Det kan ske på selve festivalen, men der kan med fordel bestilles billetter til alle forestillinger online – hvor man selv printer dem ud – fra mandag den 13. april kl. 10,00 og frem til festivalens afslutning 26. april.

Men mellem disse to vigtige datoer ligger jo selve starten på festivalen, og det markeres med en åbningsfest søndag 19. april i Frederikssund. Og med byens maritime beliggenhed bliver det selvfølgelig en søsætning, der starter på Torvet kl. 14 med borgmesterens åbningstale, hvorefter alle fremmødte blive guidet rundt på en oplevelsestur gennem Frederikssund By og ned til havnen, hvor der sluttes af kl. 15,30.

I forløbet indgår trickløbehjul, spejdere, sangere, sejlere, skuespillere, gymnaster, et blæseorkester og skibet 'Skjelskør' – samt 300 festivalbåde af papir, der foldes og søsættes til tonerne af den til lejligheden komponerede 'Søsætningssang'.

Internationale gæstespil

Festivalens hovedfokus er selvfølgelig på dansk scenekunst for børn og unge, men i lighed med tidligere år er der også globalt udsyn i form af internationale gæstespil – denne gang fra Australien og Sydkorea.

Australske Polyglot Theatre bidrager således med en installationsforestilling, 'We Built This City', hvor man sammen med publikum opfører en verden af tusindvis af papkasser i løbet af tre dage. De mange papkasser på en samlet vægt af omkring seks tons er stadig i fuld gang med at blive indsamlet fra allehånde donorer og sponsorer…

Koreanske Art Stage San bidrager med to forestillinger: Gadeforestillingen 'Feen og brændehuggeren', hvor en gigantiske seks meter høj marionetdukke vandrer rundt i byen, mens den leder efter sin elskede fe. Og 'Historien om Dallae', der foregår under den blodige borgerkrig i 1950'ernes Korea.

Desuden viser Jayu-Madang Teatret 'Andersen Project – The Nighingale', der er et koreansk-dansk samarbejdsprojekt over H.C. Andersens 'Nattergalen', som blev produceret som en del af “Danish Focus” på The 21. ASSITEJ Korea International Summer Festival i 2014.

Mere om det hele

Skulle eventuelle læsere været nået helt herned i artiklen, kan det oplyses, at der skam også foregår andre ting i løbet af Aprilfestival 2015, men her må atter henvises til festivalens løbende opdaterede hjemmeside, www.aprilfestival.dk.

Skulle man have behov for yderligere information, kan man ringe på telefon 3530 4400 fra 19.-26. april – eller møde frem til billet- og informationscentrere i Bibliotekssalen i Jernbanegade 24 i Frederikssund.

Og endelig sker der hele tiden ting og sager på Aprilfestival 2015's Facebook-side.

Og for lige at slå en historisk krølle på festivalen, så forventes der ikke som i 1981 de voldsomme offentlige stridigheder omkring børneteatrenes repertoire og fremfærd – både fordi de fleste (kultur)politiske konfrontationer nu om dage finder sted i andre fora og fordi teatrenes forestillinger øver samfundskritik på et noget mindre absolutistisk plan…

Det vil de mange stadigt aktive teaterfolk og de få tilbageværende teatre fra dengang sikkert erklære sig enige i. Fra aprilfestivalen i 1981 i Frederiksværk er gengangerne såmænd blot Comedievognen, Fair Play, Filuren, Gruppe 38, Jytte Abildstrøms Teater (nu Riddersalen) og Vandrefalken (nu HolbergTeatret).

Seneste artikler

Seneste artikler

Farvel – og tak!

Farvel – og tak!

Med Teateravisens stop som aktiv nyhedsportal forsvinder en af de tre bærende søjler, der blev skabt for Teatercentrums virke fra starten af 1970’erne: Et medie med specifik fokus på synliggørelse og formidling af professionel scenekunst for børn og unge. Lukningen markeres her med et lille strejftog gennem bladets historie og den afgående redaktørs taksomme punktnedslag efter gennem næsten 40 år at have fulgt et unikt og fællesskabsorienteret teaterliv.
Læs mere
KLAP i Kolding

KLAP i Kolding

Om lidt over en måneds tid vil Kolding summe af teaterliv, når 100 teatre og 150 forskellige forestillinger danner den kunstneriske ramme om KLAP-teaterfestivalen, som afvikles fra 3.-6. april. Programmet ventes på nettet fra d. 3. marts, mens den offentlige billetuddeling af over 20.000 gratis billetter starter d. 20. marts.
Læs mere
En bro over tillidskløften

En bro over tillidskløften

Et dialogmøde mellem Teatercentrums ledelse og den kreds af teatre, der via protestbreve havde udtrykt skarp kritik af manglende orientering af kompetencecentrets ageren omkring lukning af Teateravisen og situationen for KLAP-festivalerne, blev afviklet i fordragelighed. Brudflader eksisterer stadig, men asfalteres nu med aftaler om fremtidige fællesmøder, hvor teatrene kan informeres om Teatercentrums strategiske overvejelser – og en fuldtonet udmelding om at bevare den store KLAP-festival ukurateret.
Læs mere
Anmelderi på falderebet

Anmelderi på falderebet

Med Teateravisens snarlige lukning stopper det omfangsrige anmelderi af børne- og ungdomsteater, der har været den digitale nyhedsportals hovedhjørnesten siden 2008. Det skal lige følges til dørs med lidt historie; noget om teatrenes og arrangørernes møde med anmelderiet og meget om teaterkritikkens væsen og berettigelse
Læs mere
Børneteatre går i aktion

Børneteatre går i aktion

Omkring 50 børne- og ungdomsteatre og en række af områdets branchefolk og formidlere advarer nu i et fælles opråb til politikerne om, at børneteatret er truet – og helt konkret af problemet med manglende fuld statslig økonomisk støtte til den store årlige festival, hvor det er svært at finde værtskommuner, der vil påtage sig opgaven.
Læs mere
Teateravisen lukker!

Teateravisen lukker!

Det betyder fra 1. marts et farvel til over 50 år med et medie, der har været målrettet synliggørelse af dansk børne- og ungdomsteater. Beslutningen skyldes en kombination af presset økonomi og ønske om en ny kommunikationsstrategi hos udgiverne Teatercentrum, der samtidig melder ud om et nyt samarbejde med ISCENE, som skal samle formidlingen af nyhedsstof om børne- og ungdomsteater på sidstnævnte portals nyhedsplatform.
Læs mere
Farvel – og tak!

Farvel – og tak!

Med Teateravisens stop som aktiv nyhedsportal forsvinder en af de tre bærende søjler, der blev skabt for Teatercentrums virke fra starten af 1970’erne: Et medie med specifik fokus på synliggørelse og formidling af professionel scenekunst for børn og unge. Lukningen markeres her med et lille strejftog gennem bladets historie og den afgående redaktørs taksomme punktnedslag efter gennem næsten 40 år at have fulgt et unikt og fællesskabsorienteret teaterliv.
Læs mere
KLAP i Kolding

KLAP i Kolding

Om lidt over en måneds tid vil Kolding summe af teaterliv, når 100 teatre og 150 forskellige forestillinger danner den kunstneriske ramme om KLAP-teaterfestivalen, som afvikles fra 3.-6. april. Programmet ventes på nettet fra d. 3. marts, mens den offentlige billetuddeling af over 20.000 gratis billetter starter d. 20. marts.
Læs mere
En bro over tillidskløften

En bro over tillidskløften

Et dialogmøde mellem Teatercentrums ledelse og den kreds af teatre, der via protestbreve havde udtrykt skarp kritik af manglende orientering af kompetencecentrets ageren omkring lukning af Teateravisen og situationen for KLAP-festivalerne, blev afviklet i fordragelighed. Brudflader eksisterer stadig, men asfalteres nu med aftaler om fremtidige fællesmøder, hvor teatrene kan informeres om Teatercentrums strategiske overvejelser – og en fuldtonet udmelding om at bevare den store KLAP-festival ukurateret.
Læs mere
Anmelderi på falderebet

Anmelderi på falderebet

Med Teateravisens snarlige lukning stopper det omfangsrige anmelderi af børne- og ungdomsteater, der har været den digitale nyhedsportals hovedhjørnesten siden 2008. Det skal lige følges til dørs med lidt historie; noget om teatrenes og arrangørernes møde med anmelderiet og meget om teaterkritikkens væsen og berettigelse
Læs mere
Børneteatre går i aktion

Børneteatre går i aktion

Omkring 50 børne- og ungdomsteatre og en række af områdets branchefolk og formidlere advarer nu i et fælles opråb til politikerne om, at børneteatret er truet – og helt konkret af problemet med manglende fuld statslig økonomisk støtte til den store årlige festival, hvor det er svært at finde værtskommuner, der vil påtage sig opgaven.
Læs mere
Teateravisen lukker!

Teateravisen lukker!

Det betyder fra 1. marts et farvel til over 50 år med et medie, der har været målrettet synliggørelse af dansk børne- og ungdomsteater. Beslutningen skyldes en kombination af presset økonomi og ønske om en ny kommunikationsstrategi hos udgiverne Teatercentrum, der samtidig melder ud om et nyt samarbejde med ISCENE, som skal samle formidlingen af nyhedsstof om børne- og ungdomsteater på sidstnævnte portals nyhedsplatform.
Læs mere