13. februar 2012

Refusionudvalg, showcases – og Holbergteatret

Refusionsudvalget har netop afviklet to showcases i januar med omkring et dusin godkendelser og tilsvarende afslag. Dermed har det nuværende udvalg holdt sit gennemsnitlige niveau omkring showcases, hvor omkring halvdelen af de fremmødte teatres forestillinger modtager refusionsgodkendelse efterfølgende.

Siden Refusionsudvalgets første showcases i efteråret 2009 og til nu er omkring 185 forestillinger inviteret til showcase. Heraf har over 50 meldt afbud inden seancen, mens det er blevet til omkring 65 godkendelser og et tilsvarende antal afslag.

Samtidig har Refusionsudvalget godkendt langt over 200 forestillinger alene ’på papiret’.

En enkelt forestilling har dog fyldt mere end de andre, idet afslaget på Holbergteatrets ’Far, mor får børn’ – over to showcases – medførte stor polemik, hvori indgik offentlige protestskrivelser fra Holbergteatrets Niels Vandrefalk m.fl., rabaldermøde på Festival 2011 i Randers m.v.

Med artiklen ’Fagets udvalgte vogtere’, hvori protestsagen nævnes kort, er polemikken blusset op igen, idet Niels Vandrefalk har gentaget sin protest mod ’statscensur’ og klandret teatrenes egen organisation, TIO, for ikke at ville intervenere, hvilket har fået TIO til at forfatte et indlæg som svar – og Niels Vandrefalk til at svare igen…

Artiklen og de nyeste indlæg i debatten tyder på, at sagen ikke sådan dør ud – og måske er der stadig principielle diskussioner på bordet omkring refusionsordningen og dens ankemuligheder.

Men måske skal man også bare skynde sig med at have en mening om det. For selvom der efter sigende ikke ligger konkrete planer, har rygterne svirret i nogen tid om, at Refusionsudvalget bliver nedlagt for at spare penge, hvorefter embedsværket i stedet vil stå for rent administrative afgørelser med Scenekunstudvalget som afsender.

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne