Selvom Quasi Teater og Sønderbro Skole på Amager taler om en lykkelig forlovelse i deres glade pressemeddelelse om, at den musisk-kreative profilskole har fået det turnerende børneteater som logerende, mens Kunstfondens Huskunstnerordning søger for økonomisk back-up, så kan det interessante partnerskab næppe få kirkelig velsignelse.
Men spændende og smart er det, at et børneteater fra det økonomisk pressede segment nu i en periode har fået både teatersal, prøvelokale og lagerplads i skolens kælder, mens skolen til gengæld får dramatiske workshops og indblik i et professionelt teaters liv, idet eleverne også skal fungere som testpublikum til nye forestillinger m.v.
Quasi Teater har modtaget støtte fra Statens huskunstnerordning til at udbyde en vifte af forskellige workshops for skolens elever, og planen er, at alle skolens elever i løbet af året får mindst en workshop indenfor skuespil, tekstarbejde, musik og komposition, dukkeproduktion og dukkeføring, kostumedesign, scenografi, dramaturgi og dramatik, lyd og lys, teaterproduktion m.m.
Teater og skole håber, at denne ordning også fremadrettet kan fortsætte som en fast integreret del af husteatret på Sønderbro Skole – hvori også skal indgå produktion af en professionel teaterforestilling om året på Sønderbro Skole – men så er man selvfølgelig ved kernen på den slags projekter, nemlig vedvarende støtte fra kommunen eller andre økonomiske instanser.
Det spændende og nytænkende samarbejde er kommet i stand i kølvandet på den nye folkeskolereform, hvori indgår forpligtelser for de enkelte skoler i at samarbejde med erhvervsliv og en kulturinstitution. Og som der står i pressemeddelelsen, så håber Sønderbro Skole og Quasit Teater på, at husteatret kan blive et forbillede for mange andre skoler og teatre rundt i landet.
Og for nu at slutte af med den naturlige fortsættelse af en forlovelse, så planlægger Quasi Teater og Sønderbro Skole en stor bryllupsfest til foråret, hvor teatret og skolen skal vies! Sammen med eleverne undersøger teatret bryllupstraditioner fra hele verden – godt i tråd med, at skolens elever har deres etniske rødder og kulturelle baggrund fra mange forskellige lande. Bryllupsfesten skal således være en åben og multikulturel folkefest for skole, forældre og alle andre interesserede.
Man håber selvfølgelig også på et godt og kreativt samliv i årene fremover i børneteatrets tjeneste, og kan folkeskolereform og initiativrigdom skabe alliancer mellem skoler og teatre andre steder, er det den rene lykke:
'Man skal bare finde sammen med de rigtige og så bruge hinanden på en positiv, frugtbar måde!', lyder det fra teatrets kunstneriske leder, Marie Kilsgaard Møller, der på det lille foto ses i interaktion med nogle af skolens elever (foto: Rasmus Lang Hedegaard).
(caj)