16. september 2023

Prisuddelinger på Horsens Teaterfestival

Lørdag aften festes der på Horsens Teaterfestival, hvor et højdepunkt er uddeling af Horsens Børneteaterpris og Danske Dramatikeres Manuskriptpris.

Horsens Børneteaterpris gives til person, et teater eller en gruppe personer, der har gjort sig bemærket ved en særlig indsats for at fremme dansk børne- og ungdomsteater. Og i år blev prisen delt mellem Hans Nørregaard (og Live Art Danmark ved Ellen Friis og Henrik Vestergård Friis. Ellen Friis kunne dog pga. sygdom ikke være til stede til prisuddelingen.

Årets prisuddeling blev af pristalerne betegnet som en fejring af scenekunst for børn og unge som et felt, der altid er i udvikling.

Vores valg af prismodtagere skal ses som en stor fælles hyldest til den vidunderlige og forskelligartede scenekunst der skabes til børn og unge. Og at vi slet ikke er færdige med at udvikle den’, lød det fra Lone Wessel, direktør for Horsens Ny Teater og medlem af prisjuryen.

Hans Nørregaard får prisen for en helstøbt indsats gennem 46 år i dansk børneteater som spiller, instruktør og teaterleder – og de senere år også som mentor for nye børneteatre.

I juryens motivering hed det bl.a.:

‘Han er en teaterildsjæl, der har knoklet utrætteligt for sin branche i mange år som hjertevarm instruktør og skuespiller og visionær kunstnerisk leder. Aldrig for fin til lige at fikse noget på værkstedet eller stille sig i døren og tage billetter og med en særlig evne til at tale med børn, i stedet for til børn. Naturligt elsket og skattet af kolleger, men også af formidlere, som han har et ganske særligt tag på. Han har været med til at starte flere teatergrupper og teatre, det sidste bærer stadig hans navn, selvom han gavmildt har givet det videre for selv at træde ud i freelanceverdenen, hvor han stadig boltrer sig’.

Ellen Friis og Henrik Vestergård Friis får prisen for deres indsats med Live Art, der siden 2004  har  præsenteret over 350 internationale kunstnere i Danmark og i udlandet. Fra en base på over 2000 kunstnere udvikler Live Art borgerinddragende formater med talks, musik, spil, udstillinger og performances til og med kommuner, festivaler  og kunstinstitutioner.

‘Live Art peger frem mod det, som vi måske ikke helt forstår, men som måske med tiden bliver til en elsket tradition. De sprænger ofte rammerne for, hvad vi troede, børn kan kapere. De indgår aktivt og nysgerrigt i mange kunstneriske sammenhænge og samarbejder med prominente kunstscener – teatre såvel som museer herhjemme. Og så er de altid garanter for humoristiske, underfundige og tankevækkende værker, der får os til at undres og anskue vores verden på ny’, lød det bla. i  juryens begrundelse.

Aftenens anden pris stod Danske Dramatikere for, hvor man vil sætte fokus på det gode manuskript som et af de uundværlige elementer i den gode forestilling for børn og unge. Prismodtageren er en af sæsonens forestillinger og præmieres med 15.000 kr og går til Alexander Mayah Larsen for teksten  til ‘SOM BRØDRE’.

En del af juryens begrundelse lyder således:

Rå autenticitet, humor og dyb alvor. Teksten er baseret på en personlig integrationshistorie og skildrer splittelsen mellem to kulturer. Den balancerer det private og fællesmenneskelige og skildrer vigtige og væsentlige emner som: Kamp for accept i samfundet, afmagt og brødrekærlighed; teksten giver en smertelig og meget smuk skildring af de to brødre, der glider i hver sin retning. Det er en troværdig stemme, der kender sit stof – med en autentisk tone, der er fri for formidlerdistance’.

Prismodtageren, der ikke kunne være til stede i Horsens, sendte sin tak via video.

 

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne