Af: Carsten Jensen

5. december 2016

Priser til teaterkunst og teaterhus

Foreningen Danske Teaterjournalister uddelte mandag tre priser til scenekunsten i form af Teaterpokalen, Teaterkatten og Initiativprisen. De tilfaldt dramatiker og instruktør Christian Lollike, instruktør Liv Helm og det nye Vendsyssel Teater - hvis storslåede rammer også giver bedre muligheder for børne- og ungdomsteater.

Jo, de er her endnu, de professionelle danske teaterkritikere, selvom året har budt på et voldsomt stormløb mod faget, da både Jyllands-Posten og Politiken simultant fyrede deres anmeldere og kun efter boykot-trusler fra storannoncerende teatre leverede et redaktionelt tilbageløb.

Det sker i en tid, hvor den erfaringsbaserede teaterkritik generelt er under pres, samtidig med at selvbestaltede bloggere og kulturelle meningsmagere vinder frem på nettet.

Og omtalen af dette 'bevægede år' måtte naturligvis med, da formanden for Foreningen Danske Teaterjournalister, Jakob Steen Olsen (teaterredaktør på Berlingske) indledte dette års prisuddeling af Teaterpokalen, Teaterkatten og Initiativprisen – som fandt sted på 1. sal i Folketeatrets nye foyer.

Som altid fik formanden indskudt gode ord om priserne og teaterlivet og den særlige fordragelighed, der i hvert fald denne ene dag om året hersker mellem kunstnere og kritikere (sidste år af formanden benævnt 'et lykkeligt bunkepul'!) i nogle timer mellem priser, penge, sølvting og buketter…

Katten og kniven

Først blev Teaterkatten 2016 givet til den unge instruktør Liv Helm (f. 1985) – ledsaget af en perlerække af rosende ord fra redaktørerne af Teater 1, Rie Hammer og Mette Garfield, og en lige så tindrende kæde af fine betragtninger og personlige statements fra den unge prismodtager, der blot blev færdiguddannet for halvandet år siden. Hun fik prisen for 'De rene rum' på Aarhus Teater, men har også markeret sig med flere andre forestillinger i en endnu kort, men meget lovende karriere.

Med prisen følger en sølvkniv, der ifølge teaterjournalisternes formand både kan bruges til lagkager og målrettede beskæringer i for lange manuskripter og forestillinger – og Liv Helm lovede at holde kniven rede…

Et nordjysk eventyr

Dernæst blev Initiativprisen overdraget til tre mænd fra det nordjyske, der står bag Vendsyssel Teaters eventyrlige forandring fra ophold på en gammel skole til et funklende nyt og funktionelt teaterhus i Hjørring, som slår dørene op 14. januar.

Hjørrings borgmester, Arne Boelt, tog sammen med Vendsyssel Teaters direktør og kunstneriske chef, Lars Sennels og Peter Schrøder, imod pris og motiveringstalen fra Henrik Lyding, der trods fyringskrisen stadig er anmelder på Jyllands-Posten – og heldigvis også på teateravisen.dk, hvad formand Steen Olsen som altid behændigt undgik at nævne i den tilbagevendende præsentation af Henrik Lyding som Danmarks flittigste teateranmelder. Selvom han også har anmeldt nogle hundrede børne- og ungdomsforestillinger for denne portal.

Så fik vi også lige den verbale pegefinger med. Og i teateravisen.dk's noget nær monomane fokus på dette segment af teaterlivet var Initiativprisen også i år det nærmeste, man kom det – for selvfølgelig skaber det nye Vendsyssel Teater også bedre rammer for bl.a. at præsentere børneteater og udvikle den lokale teatertalentskole (mere om det senere).

Lyding gav med inspiration fra Alette Scavenius' store værk om landets teaterbygninger, 'Magiens Huse', forhistorien til teaterlivet i Hjørring, inden han betegnede Vendsyssel Teater som: 'Det nordlige Nordjyllands landsdelsscene. Med et stort, bredt appellerende repertoire, mange medvirkende, mange opførelser. Lå det i København, ville man sammenligne det med Betty Nansen eller Nørrebro Teater' – hvis det altså ikke var for placeringen i en nedlagt skole.

Men fra midten af januar står der nu fire sale klar til kunst i alle formater i et teater, der har kostet 175 mio. kr. – hvoraf fonde har bidraget med imponerende 115 mio. kr. – og er blevet bygget til tiden og indenfor budgettet. Det alene er en kunst i sig selv med offentlige byggerier i Danmark.

Og det var da også en tydelig stolt Peter Schrøder, der på borgmesterens og teaterdirektørens og egne vegne fortalte om selve processen og takkede for prisen for arbejdet med det, der angiveligt er det første nye teaterbyggeri helt fra grunden i provinsen i de sidste 100 år.

Angst æder sjæle op

Og dermed var det blevet tid til den sidste og største pris, Teaterpokalen, der også er Danmarks ældste teaterpris – indstiftet i 1933 og med Holger Gabrielsen som første modtager i 1934 (hans æreslegat er siden blevet en del af prisen).

Denne pris indledes altid med formand Jakob Steen Olsens lille quiz over tidligere modtagere ('alle af betydning har modtaget den, bortset fra Poul Reumert, Dirch Passer og…') – og altid med, at dansk balletkritiks absolut ikke grå eminence, Erik Aschengreen, kan alle svarene efter et langt liv i scenekunstens tjeneste…

Dette års Teaterpokal gik til dramatiker, instruktør – og teaterleder på Sort/Hvid – Christian Lollike (f. 1973), specifikt begrundet i forestillingen 'Living Dead' på Aarhus Teater, og Jakob Steen Olsen motiverede prisen tematisk over 'Angst æder sjæle op' – Fassbinders gamle filmtitel – både fordi den konkrete forestilling beskriver fremmedfrygt og – had, og fordi Christian Lollike også i sine andre dramatiske værker giver plads for de angstprovokerende elementer.

Det gjorde Lollike også i den forestilling, der p.t. er hans mest direkte bidrag til dansk ungdomsteater, 'Underværket' – for de 14-årige og op, som havde premiere i april 2005 på Odsherred Teater og siden spillede i København og Aarhus og også var med på den store aprilfestival for børne- og ungdomsteater samme år i Ringsted.

Forestillingen var – selvfølgelig – konfronterende teater, der søgte at tage pulsen på selvopfattelse og fjendebilleder efter terroraktionen i USA 11. september 2001.

Planer om mere børneteater

Og så tilbage til Initiativprisen og Vendsyssel Teater, for teateravisen.dk har spurgt teaterdirektør Lars Sennels om, hvad det nye teater fremtidsrettet betyder for muligheden for udover de nuværende gæstespil også selv at producere og spille mere børne- og ungdomsteater og måske sende det ud i landet som i de go'e gamle dage, hvor Vendsyssel Teater var en aktiv del af det turnerende danske børneteater.

Et historisk tilbageblik viser fx, at sidste gang Vendsyssel Teater deltog på en af de store aprilfestivaler, var tilbage i Ballerup i 2009 med 'Hopla'….

»Der er bestemt planer om mere børneteater. Siden den du nævner, har vi, mens jeg har været ansat, lavet 'Adam og Eva' i sæson 2009/10. Så var der 'Økogøjserne' forrige sæson og senest 'Dansemusen Karla', så lidt bliver det til,« lyder det med jysk sindighed fra Lars Sennels, som dog ikke er utilfreds med at kunne præsentere andre børneteatre i Hjørring.

»Der er rigtigt mange meget fine gæstespil til rådighed på børneteaterområdet, men vi både skal og vil lave børneteater ind imellem.«

Unge skal bruge teaterhuset

Og udover de egentlige teaterproduktioner har Vendsyssel Teater da også gang i adskillige mere undervisningsbaserede projekter for børn og unge – Teater Talent Vendsyssel, Ungdomsaktivitetsgruppe 12 A, Dramaskole og Sommerferieteaterskole for børn. Og det nye teaterhus baner måske også vej for nye initiativer?

»Vi kan simpelt hen ikke magte at udvide antallet af tilbud, men vi styrker de nuværende i stedet. Vi satser rigtigt meget på vores talenthold, hvor vi netop i august har optaget 11 nye elever, der er i gang med en to-årig uddannelse – i gennemsnit ti timer om ugen, så det er en ret alvorlig sag. Derudover lægger vi ret meget energi i 12 A, hvor vi laver månedlige arrangementer. Her har vi etableret et samarbejde om udveksling med Teater Grobs ungdomsaktivitet Grow,« siger Lars Sennels, der forventer, at de unge får mere plads i det nye teater.

»Det er håbet og planen, at de vil blive en fast del af huset – ikke kun når de skal i teatret eller til andre arrangementer, men også et sted, de kan hænge ud med deres laptop eller andet, når de lige trænger til en pause,« siger han.

Seriøst ungdomsarbejde

– Blandt andre egnsteatre med talentskole for unge kan man opleve professionelle forestillinger (for voksne) med brug af unge – er det også noget, som I bruger?

»Vi har haft nogle af talenteleverne med i voksenforestillingerne. En af talenterne var med i 'Laser og Pjalter' – han er i øvrigt nu optaget på skuespillerskolen ved Aarhus Teater. Vi har også haft en af talenterne med i 'Parasitterne', som var på en meget rost Danmarksturne, og lige nu er der planer om, at nogle af vore unge skal være med i åbningsforestillingen 'Niels Klim' på det nye teater. Så ja – hvor og når det er muligt, bliver de unge inviteret med i de 'rigtige' forestillinger. Deres egne afgangsforestilling er i øvrigt en meget professionel ting med nyskrevet dramatik, professionel instruktør og teknik, så vi tager vores ungdomsarbejde meget alvorligt.«

Vendsyssel Teater har i øvrigt ansat skuespiller og instruktør Pia Mourier som eventmanager, og hun leder bl.a. talentholdet.

Ifølge Lars Sennels går hendes opgave først og fremmest ud på at fastholde og styrke ungdomsarbejdet og knytte eleverne endnu tættere til teatret.

Aprilfestival til Hjørring?

Forude lurer i øvrigt en stor mulighed for for alvor at sætte Hjørring på landkortet udi professionel scenekunst for børn og unge, for kommunen har vist interesse for at blive vært for Aprilfestival 2019.

Endnu foreligger der ikke en fast aftale, men det er jo oplagt lige at spørge teaterdirektøren for Vendsyssel Teater om, hvordan det går med planerne og hvad teatret i givet fald kan byde ind med:

»Jeg tror faktisk det går meget godt. Det håber jeg i hvert fald. Det er jo kommunens arrangement, og det er kommunen, der har kontakten til arrangørerne fra Teatercentrum, men jeg hører kun positive meldinger. Vi kan byde ind med Danmarks mest moderne og tjekkede teater. Vi har fire sale + en foyer og det løse. Vi er placeret midt i byen lige ved tog og bus, så Vendsyssel Teater kunne efter min mening være et oplagt omdrejningspunkt for Aprilfestivalen,« lyder det fra Lars Sennels.

Hjørring Kommune havde værtsskabet for festivalen tilbage i 1982 – dengang sammen med Hirtshals Kommune. Her deltog 47 teatre med 80 forestillinger og 210 opførelser, men kommer Aprilfestival atter til kommunen, bliver det sandsynligvis med over 100 teatre, næsten 200 forskellige forestillinger og omkring 700 opførelser…

Seneste artikler

Seneste artikler

Til verdenskongres i Havana

Til verdenskongres i Havana

En større flok danske børneteaterfolk tager til Cuba for at deltage i ASSITEJ’s 21. verdenskongres med tilhørende festival og workshop og andre faglige aktiviteter. Med deltagere fra over 60 lande er det en ultimativ mulighed for at skabe og udbygge internationale kontakter i arbejdet med scenekunst for børn og unge. Teatergruppen Batida er selvfølgelig også med og fortsætter fra kongres og festival med en udfordrende turne i Cuba.
Læs mere
STOP & SWOP

STOP & SWOP

Dansefestivalen for børn og unge i Roskilde bød på danseforestillinger for både babyer og teenagere. Men SWOP 2024 bredte også kunstarten ud, så tilskuernes kroppe mødte andre kunstarter i inkluderende crossover
Læs mere
Juryen har talt

Juryen har talt

Reumert-juryen har udpeget de nominerede forestillinger og kunstnere i 15 kategorier. Årets Børne-/Ungdomsforestilling skal findes mellem ’Tove’ (Teatret Masken & Teatret Zeppelin), ’Mycelium’ (Myka og Anemonen) og ’Sangen om Oda og Anton’ (Teater RUM)
Læs mere
En festival med mange dagsordener

En festival med mange dagsordener

KLAP-teaterfestivalen i Esbjerg er slut, men indgår som en ny og interessant side i den store festivals over 50-årige historiebog. Det er fortsat en markant manifestation af alt det, der karakteriserer dansk børne- og ungdomsteater og drager både nationale og internationale opkøbere og branchefolk.
Læs mere
Med særlig appel til det unge publikum

Med særlig appel til det unge publikum

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort forårsuddelingen fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er givet tilskud på i alt 18,7 mio. kr. til 87 projekter. Mange med unge-tematikker som angst, sårbarhed, sex og samtykke.
Læs mere
Nyt teater tager livtag med angsten

Nyt teater tager livtag med angsten

Et af de nye teatre, der er med på KLAP-teaterfestivalen for første gang, er teater Luns, der deltager med en forestilling om angstens komplekse natur, der bl.a. bygger på de to teaterstifteres og medvirkendes egne oplevelser. Luns ser frem til festivalen og mødet med både publikum og teaterkolleger.
Læs mere
Til verdenskongres i Havana

Til verdenskongres i Havana

En større flok danske børneteaterfolk tager til Cuba for at deltage i ASSITEJ’s 21. verdenskongres med tilhørende festival og workshop og andre faglige aktiviteter. Med deltagere fra over 60 lande er det en ultimativ mulighed for at skabe og udbygge internationale kontakter i arbejdet med scenekunst for børn og unge. Teatergruppen Batida er selvfølgelig også med og fortsætter fra kongres og festival med en udfordrende turne i Cuba.
Læs mere
STOP & SWOP

STOP & SWOP

Dansefestivalen for børn og unge i Roskilde bød på danseforestillinger for både babyer og teenagere. Men SWOP 2024 bredte også kunstarten ud, så tilskuernes kroppe mødte andre kunstarter i inkluderende crossover
Læs mere
Juryen har talt

Juryen har talt

Reumert-juryen har udpeget de nominerede forestillinger og kunstnere i 15 kategorier. Årets Børne-/Ungdomsforestilling skal findes mellem ’Tove’ (Teatret Masken & Teatret Zeppelin), ’Mycelium’ (Myka og Anemonen) og ’Sangen om Oda og Anton’ (Teater RUM)
Læs mere
En festival med mange dagsordener

En festival med mange dagsordener

KLAP-teaterfestivalen i Esbjerg er slut, men indgår som en ny og interessant side i den store festivals over 50-årige historiebog. Det er fortsat en markant manifestation af alt det, der karakteriserer dansk børne- og ungdomsteater og drager både nationale og internationale opkøbere og branchefolk.
Læs mere
Med særlig appel til det unge publikum

Med særlig appel til det unge publikum

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort forårsuddelingen fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er givet tilskud på i alt 18,7 mio. kr. til 87 projekter. Mange med unge-tematikker som angst, sårbarhed, sex og samtykke.
Læs mere
Nyt teater tager livtag med angsten

Nyt teater tager livtag med angsten

Et af de nye teatre, der er med på KLAP-teaterfestivalen for første gang, er teater Luns, der deltager med en forestilling om angstens komplekse natur, der bl.a. bygger på de to teaterstifteres og medvirkendes egne oplevelser. Luns ser frem til festivalen og mødet med både publikum og teaterkolleger.
Læs mere