29. november 2018

Priser til 27 kunstnere og museumsfolk

I en tid, hvor regeringens grønthøster år efter år kører hen over støttemidler til kulturen, herunder teaterliv, museer mv., er uddelinger af legater og priser fra fonde som Wilhelm Hansen Fonden (se noten 'En krammer til kunsten' og Lauritzen Fonden (se artiklen 'Priser, stjernestøv og socialt udsyn') vigtige åndehuller for det betrængte kulturliv.

Også Ole Haslunds Kunstnerfond deler gerne ud af opsparingen og har netop meldt ud, at man i år hædrer 27 danske kunstnere, museums- og møbelfolk. Fonden uddeler hæders-, kunst- og rejselegater for en samlet sum på to mio. kr., og det markeres ved en uformel reception 6. december.

Legaterne kan ikke søges, idet modtagerne udpeges af en bestyrelse. 2018 er samtidig jubilæumsår, idet Ole Haslunds Kunstnerfond delte de første legater ud for 75 år siden.

Ole Haslund (1877-1962), var en kendt antikvitetshandler, der i 1943 oprettede fonden, som han overlod størstedelen af sin formue til.

Blandt dette års 27 prismodtagere er en række teaterfolk. Mest markant springer nok i øjnene, at Morten Grunwald kort før sin død nåede at modtage Kunstnerfondens Hæderslegat for sit store, livslange virke i teatrets tjeneste, både på og bag scenen.  

Blandt kunstlegatmodtagerne er sceneinstruktøren Katrine Wiedemann, skuespilleren Anette Støvelbæk, scenografen Maja Ravn og skuespilleren Niels Ellegaard, mens skuespilleren Laus Højbye modtager et rejselegat.

Der var ikke i år legater til deciderede børneteaterfolk – modsat sidste år, hvor Ole Sørensen, skuespiller, instruktør i Teatret Møllen, fik Hæderslegat (100.000 kr.), mens et rejselegat (50.000 kr.) tilfaldt dukkemager og -spiller Rolf Søborg Hansen – der bl.a. har virket på Bådteatret, Det Lille Teater, Marionetteatret i Kgs. Have,  Det Olske Orkester, Zeppelin m.fl.

Men med Teateravisens særlige radarblik for børneteater-relevante aktiviteter kan det da nævnes, at Maja Ravn har skabt scenografier til familieforestillinger på bl.a. Det Kgl. Teater og Odense Teater og senest 'Pelle Erobreren' på Østre Gasværk.

Hvad Niels Ellegaard angår, skal man grave lidt dybere i teaterhistorien, men han var dog efter sin uddannelse fra Cafe Teatrets dramaskole i 1983 i de følgende seks-syv år ansat  på Teaterhuset Filuren og tillige med i flere af Gruppe 38's innovative forestillinger i den periode. Siden tog voksenteatret (Svalegangen og Aarhus Teater) og revyerne som bekendt over. 

(Billedet: Maleri af Ole Haslund, manden og mæcenen bag Kunstnerfonden, der har uddelt legater til skuespillere, museumsfolk og billedkunstnere m.fl. siden 1943. Illustration hentet fra fondens hjemmeside)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne