5. december 2019

Priser til 22 kunstnere og kulturpersonligheder

Ved et arrangement i dag, 5. december, i Ole Haslunds Hus på Amagertorv i København hædres en række personer fra den danske kunst- og museumsverden med hæders-, kunst- og rejselegater for i alt 1,8. mio. kr.

Disse legater kan ikke søges, men uddeles af fondens bestyrelse, der i år har fundet modtagere af tre hæderslegater, 15 kunstlegater og fire rejselegater.

De fornemste, hæderslegaterne, går til billedhugger/tegner Christian Lemmerz, billedkunstner Oda Knudsen og sceneinstruktør/-scenograf Jacob F. Shokking.

I de øvrige to kategorier er der legater til scenekunstnere: Skuespillerne Githa Lehrmann og Julie Agnete Vang og solodanser Kizzy Matiakis – men i år ikke til repræsentanter for dansk børne- og ungdomsteater – her skal man tilbage til 2017-uddelingen, hvor Ole Sørensen, skuespiller, instruktør i Teatret Møllen m.v., fik Hæderslegat (100.000 kr.), mens et rejselegat (50.000 kr.) tilfaldt dukkemager og -spiller Rolf Søborg Hansen – der bl.a. har virket på Bådteatret, Det Lille Teater, Marionetteatret i Kgs. Have,  Det Olske Orkester, Zeppelin m.fl.

Alligevel er det selvfølgelig rimeligt og vigtigt at nævne Ole Haslunds Kunsetnerfond, der ganske som Wilhelm Hansen Fonden (se artikel fra seneste uddeling i slut-oktober, hvor Catherine Poher var blandt Hæderspris-modtagerne) og Lauritzen Fonden m.fl. udgør vigtige støttemæssige åndehuller for et trængt kulturliv.

Ole Haslund (1877-1962), var en kendt antikvitetshandler, der i 1941 oprettede fonden, som han overlod størstedelen af sin formue til. Siden 1943 har Kunstnerfonden hvert år uddelt legater i fem kategorier – scenekunstkunstnere, malere, billedhuggere, kunsthåndværkere og personer med virke indenfor møbelkunst – ligesom man driver Kunstnerbyen Ræveskiftet v. Dronningmølle i Nordsjælland, hvor sommerboliger – her efter ansøgning – stilles til rådighed.

Se hele listen over legatmodtagere 2019 og mere om fonden på hjemmesiden: www.olehaslundskunstnerfond.dk

(Billedet: Ole Haslund, manden og mæcenen bag Kunstnerfonden, der har uddelt legater til skuespillere, museumsfolk og billedkunstnere m.fl. siden 1943. Foto fra fonden)

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne