14. januar 2012

Pris til Hans Rønne

Teatermanden Hans Rønne har i flere årtier beriget dansk teater med sine finurlige, rørende og eksistentielle forestillinger.  Det besluttede Foreningen af  Danske Sceneinstruktører at prise ved fredag den 13. januar at overrække deres Hæderspris til den jyske kunstner i forlængelse af københavnerpremieren på Teatrets forestilling ’Fars dreng’ på Teatret ved Sorte Hest.

Prisen, der er på 20.000 kr., er blevet uddelt hvert andet år siden 2006 og gives til en sceneinstruktør eller et teater som gennem sine produktioner i særlig grad har udviklet og udvist kærlighed i forhold til folkelighed i teaterkunsten.

I legatudvalgets forståelse af folkelighed ligger evnen til at kommunikere med et vidtforgrenet publikum og møde dem fordomsfrit og i øjenhøjde, som det hedder i en pressemeddelelse fra foreningen.

Hans Rønne (f. 1953), der via en tjans som militærnægter og siden skuespiller på Kaskadeteatret i 1984 stiftede sit eget Teatret – med hjemsted i Odder – modtog i mange år støtte som turnerende børneteater og er kendt for en række meget roste og seværdige ungdomsforestillinger, men er de seneste mange år blevet placeret i voksenteaterpuljen, idet han udviklede forestillinger, der i højere grad henvendte sig til det voksne publikum. Det skete bl.a. via et samarbejde med Svalegangen i Aarhus, hvor bl.a.  den stort anlagte ’Napoleonskrigen’ blev til – i skærende kontrast til Teatrets tidligere solo- og fåmandsforestillinger.

Siden er fulgt en række produktioner, hvor ikke mindst klovne- og karakterforestillingerne ’August’ og ’Deja-vu’ har vist nye sider af Hans Rønnes mangesidede talent for scenekunst.

I motiveringstalen for sceneinstruktørernes hæderspris hedder det bl.a., at ’du gennem alle dine år som skuespiller, instruktør og forfatter har haft en evne til at kommunikere med mennesker af alle slags. Vi sidder dernede i mørket og føler os set og forstået. Du taler til os på en ligefrem og legende måde. Vi genkender os selv og kan nikke anerkendende til vores medmennesker efter en tur i din teatermølle og tusind, tusind tak for det’.

Hans Rønne har modtaget en lang række priser, heriblandt Karen Marie Thorsens Legat, der ved overrækkelsen i 1995 var Danmarks største teaterpris, og Århus Amts Kulturpris (1999).  I 2007 fik han og Teatret en Reumert-pris for Årets Store Lille Forestilling netop med ’August’.

Fra 13. januar til 11. februar 2012 kan Hans Rønne opleves på Teatret ved Sorte Hest, hvor han med forestillingen ’Fars dreng’ (foto) er tilbage som solist på scenen i et drama, som i en meget Rønne’sk konstruktion giver historien om Jesu fødsel set fra ’papfaren’ Josefs side.

Læs mere om Hans Rønne og Teatret på www.teatret.dk

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne