25. april 2012

Ord fra en festivalåbning

Festival 2012 er i fuld gang i Ringsted og Sorø, og den officielle åbning mandag aften i Ringsted Kongrescenter bød traditionen tro på lidt underholdning af lokale børn og musikere samt en række taler, hvori der blev talt rigtigt pænt om festivalens vigtighed og betydningen af at give børn og unge kvalificerede kulturelle oplevelser.

Der var således gode ord fra bl.a. Ringsteds borgmester, formanden for kulturelt udvalg i Sorø, Teatercentrums leder – og landets kulturminister, Uffe Elbæk (R), der kastede glans over begivenheden og leverede en af de særdeles entusiastiske og empatiske ordkæder, som han er blevet kendt for og som står i skærende kontrast til ikke mindst hans forgænger, Per Stig Møller (K), hvis noget mere elitære og stive fremtoning ikke matcher specielt godt til det sprudlende børneteater – og han mødte da heller ikke op til festivalstart sidste år i Randers, selvom det i mange år har været en tradition at få kulturministeren til at sige ord til verdens største festival af sin art.

Uffe Elbæk noterede sig bl.a., at kunst og kultur styrker identiteten og sammenhængskraft og at der er større forståelse for den rolle på kommunalt niveau end nationalt niveau. Han roste dansk børneteaters synlighed i international sammenhæng og ærgrede sig over, at det var en ’hemmelig succes’ i Danmark.

Den vending har han brugt for nylig i anden sammenhæng, og derfor kunne, Gitta Malling,  formanden for Teatrenes InteresseOrganisation (TIO), tage udgangspunkt i dette for de danske børneteatre så aldeles velkendte paradoks i sin tale og huske Uffe Elbæk på, at der bør følge handling på de pæne ord, for dansk børne- og ungdomsteater trænger til økonomisk og politisk opgradering.

Teatrenes organisation har traditionen tro rollen som leverandør af festivalåbningens kritisk indslag og politiske slag i bolledejen – og man kan læse hele Gitta Mallings tale (LINK) på portalens debatsite.

Læs mere om Festival 2012 og besøg dette overflødighedshorn af scenekunst for børn og unge, hvortil der er gratis adgang til alle over 600 opførelser af næsten 190 forskellige forestillinger. Information,program m.v. på www.festival2012.dk

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne