12. september 2022

OPGANG2 fejrer 50 års jubilæum

Kulturinstitutionen OPGANG2 kan her i september 2022 fejre 50 års jubilæum, og det markerer man faktisk hele året med bl.a. historiske tilbageblik, små events og fejringer. Således præsenterer man i løbet af året ’365 glimt' fra OPGANG2s 50-årige historie. Et hver dag i hele 2022, på Instagram, Facebook og samlet på www.opgang2.dk/365glimt.

OPGANG2 er historien om, hvordan en ugentlig ungdomsklub siden 1972 har udviklet sig til et prisvindende professionelt ungdomsteater, festivalarrangør, produktiv filmskaber og et tilbud, der har sendt mange tusinde unge mennesker ud i verden, stærkere og bedre klædt på til at tackle livet. 

Det er alt sammen sket med stifteren Søren Marcussen som leder og kontinuerlig ildsjæl. Men 50-års-jubilæet indebærer også et skifte, hvor Søren Marcussen – der rundede 75 år den 8. september – har overladt posten som leder af OPGANG2 til Pia Marcussen.

Ledelsesskiftet fandt officielt sted i forbindelse med  jubilæumsfejringen GALLA JALLA, lørdag den 3. september 2022, men Søren Marcussen vil være fortsat tilknyttet OPGANG2 som filmskaber og -producent.

Pia Marcussen blev tilknyttet OPGANG2 i 1990. Først som instruktør og dramatiker på UNGDOMSSPOR og siden 2001 har hun gennem sin dramatik tegnet OPGANG2 TURNÉTEATER. Hendes forestillinger har gennem alle årene spillet i hele Danmark, og alene i 2022 vil seks af hendes forestillinger have været på turné.

Pia Marcussen modtog i 2014 en Reumertpris for forestillingen ’4 EVER’ (Årets Børne- og Ungdomsforestilling) og i 2017 Danske Dramatikeres Manuskriptpris for Børne- og Ungdomsteater for manuskriptet til ’Habibi’ – og i 2022 modtog hun Statens Kunstfonds arbejdslegat.  

Om sine ambitioner for OPGANG2 siger Pia Marcussen:

’I tre årtier har mit kunstneriske virke taget afsæt i det mangfoldige ungdomsliv. Det er er her mit hjerte banker, og det vil det fortsat gøre med endnu større kraft.

Aldrig har ungdomslivet været så presset som nu. Som ung er du ’på’ 24-7 og skal kunne navigere i forskellige virkeligheder. Køn er til forhandling og tilmed er krig, klimakriser og katastrofer er rykket ind i teenageværelset.  Det er herudfra kunsten har sin berettigelse med nysgerrighed, fordybelse og fantasi, der kan løfte tilværelsen ud af de snærende rammer og kasser, vi er sat i og give livets muligheder vinger.

Opgang2 skal fortsat være kunstnerisk kraftcenter af høj kvalitet. Altid solidarisk med de unge, hvad enten de hedder Mads, Mahmoud, Freja eller Fatima.  Opgang2 er som kulturinstitution vigtigere end nogensinde før’.

Se også jubilæumsartiklen fra 2017, ’Et livsværk med udsyn’, da OPGANG2 fyldte 45 år.

https://teateravisen.dk/et-livsvaerk-med-stort-udsyn.html

(Billedet: Pia Marcussen (th) er ny chef for OPGANG2. Som led i skiftet har der samtidig været en omstrukturering i ledelsen af kulturinstitutionen, så ledelsesteamet nu også består af Per Kjærgaard Paulsen (souschef) og Kristina Begtrup Pedersen (chef for økonomi og forretningsudvikling). Foto: Ditte Chemnitz)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne