4. december 2022

Ole Haslunds Kunstnerfond uddeler legater for 1,7 mio. kr.

Ole Haslund (1877-1962), var en kendt antikvitetshandler, der i 1941 oprettede en kunstnerfond, som han overlod størstedelen af sin formue til. Siden 1943 har fonden hvert år uddelt legater i fem kategorier – scenekunstkunstnere, malere, billedhuggere, kunsthåndværkere og personer med virke indenfor møbelkunst.

Torsdag den 8. december er der prisuddeling i Ole Haslunds Hus på Amagertorv i København, hvor fonden uddeler hæders-, kunst- og rejselegater for i alt 1,7 mio. kr. til 20 kunstnere og museumsfolk, der har markeret sig i dansk kulturliv. 

Fra de senere år har man også haft blik for kunstnere indenfor børne- og ungdomsteatret. Således fik skuespiller Ole Sørensen (Teatret Møllen) Hæderslegatet (og 100.000 kr.) i 2017, hvor dukkemager og -spiller Rolf Søborg Hansen (bl.a. Bådteatret) fik et rejselegat, mens Bodil Alling (Teatret Gruppe 38) fik Kunstnerlegatet i 2013.

Men i år er scenekunstnerne generelt i mindretal blandt legatmodtagerne, selvom skuespiller Kirsten Olesen får et af de fire Hæderslegater, mens der er kunstlegater til skuespilleren Nanna Bøttcher og danseren Mark Philip – og et rejselegat til skuespilleren Sicilia Gadborg Høegh.

»Jeg ved godt, at det ikke er børneteater, men mon ikke de på et eller andet tidspunkt også har spillet en rolle for det yngste publikum«, lød det håbefuldt fra fondens pressemedarbejder i en mail til Teateravisen, velvidende at portalen ikke nødvendigvis omtaler voksenteater-priser m.v.

Men en nyhedsnote er det selvfølgelig alligevel blevet til – og det manglede bare, fordi fonde som Ole Haslunds Kunstnerfond tillige med Wilhelm Hansen Fonden og Lauritzen Fonden m.fl. er med til at prise og støtte dansk kultur- og teaterliv, mens den offentlige støtte svinder.

Og helt skralt står det da heller ikke til i relation til de nævnte legatmodtagere:

– Mark Philip, der er kunstnerisk leder på Uppercut Danseteater, er jo bl.a. en flittig danser på mange af Uppercuts succesrige ungdomsforestillinger – og helt aktuelt i samme anledning indstillet til Teaterpokalen af Foreningen Danske Teaterjournalister (se note). 

– Sicilia Gadborg Høegh har bl.a. spillet med i Det Lille Teaters Reumertpriste forestilling, ’Citroner i vand’, ligesom Nanna Bøttcher har spillet med i familieteater på Aalborg Teater (’Fakiren fra Bilbao’) og Teater V (’Dyrene i Hakkebakkeskoven’). 

Og Kirsten Olesen startede faktisk med at spille børneteater i det hedengangne gruppeteater Banden, da hun som nyudsprunget skuespiller fra Odense Teaters Elevskole i 1971 sammen med Niels Andersen/Vandrefalk medvirkede i småbørnsforestillingen 'Bim Bam Busse', der med sin ordrige seksualundervisning for de allermindste vakte furore blandt konservative politikere.

Således lykkedes det også at snige et lille historisk glimt fra børneteatrets ungdom ind i denne prisværdige note…

Se mere om fonden og legatmodtagerne (2022 er ikke skrevet ind endnu) på: www.olehaslundskunstnerfond.dk

(Billedet: Skuespiller Kirsten Olesen er modtager af Ole Haslunds Hæderslegat 2022. Foto: Natascha Rydvald)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne