18. maj 2016

Østre Gasværk skal lægges sammen med Republique

Der sker godt nok en del omvæltninger i det københavnske teaterliv for tiden.

Nyligt har Københavns Kommune som bekendt sendt AnemoneTeatret og Zangenbergs Teater ud af små storbyteatre-ordningen for at give plads til Teater Hund, Sydhavns Teater og Teaterøen, og nu står teatrene i Det Københavnske Teatersamarbejde for skud, idet man af besparelseshensyn vil fusionere Østre Gasværk Teater og Republique og desuden droppe Nørrebro Teaters filialscene, Rialto Teatret.

Ganske som med de små storbyteatre, hvor kulturminister Bertel Haarder i de kommende år vil omfordele statstilskuddet til fordel for provinsen, skyldes omkalfatringen regeringens spareiver.

Således skal Det Københavnske Teatersamarbejde (KbhT), der p.t. rummer fem teatre, i praksis spare omkring seks mio. kr. pr. sæson indenfor rammeaftalen med Kulturministeriet.

Og selvom der i miljøet eksisterer stærk og vedholdende kritik af den milliondyre administration, som konstruktionen KbhT indebærer, er besparelsen altså målrettet tre af teatrene, mens Betty Nansen Teatret og Folketeatret stort set går fri.

Skal man tro Berlingske Tidendes teaterredaktør, Jakob Steen Olsen, er beslutningen om sammenlægning primært en kunstnerisk begmand til Østre Gasværk: Profilen for det nye superteater på Østerbro er 'helt og holdent Republiques nuværende repertoire, som tænkes udbredt også til gasbeholderens runde teaterrum: eksperimenterende og med mulighed for gæsteforestillinger, også af internationalt snit'. 

Han kalder det desuden uretfærdigt, at Nørrebro Teater udover at miste sin anneksscene på Frederiksberg også skal bidrage med over en million i sparekassen.

For portalens fokusområde bliver interessant at se, om de lejlighedsvise kæmpeproduktioner for børn og unge og familier, som ikke mindst Østre Gasværk med 'Skammerens datter', 'Cykelmyggen Egon' m.fl. har stået for, også ryger ud med sparevandet.

(Billedet: Østre Gasværk, hvor man p.t. spiller familieforestillingen 'Cykelmyggen Egon møder Tommelise', skal som led i en spareplan lægges sammen med Republique og være en del af et nyt stort Østerbro-teater. Foto: Det Københavnske Teatersamarbejde)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne