En meget velkommen politisk beslutning om ekstra udviklingstilskud til udvalgte egnsteatre betyder, at der på finansloven nu bliver afsat otte mio. kr. ekstra årligt til syv egnsteatre i årene 2024-27.
Ifølge meddelelsen fra Kulturministeriet skal udvælgelsen ses som en prioritering af syv egnsteatre i områder, hvor der er langt til de centrale landsdelsscener: Teatrene får et ekstra udviklingstilskud de næste fire år og vælger selv, hvordan de vil bruge pengene – eksempelvis til at udvikle deres forestillinger eller nå ud til endnu flere i lokalområdet.
BaggårdTeatret, Sjællands Teater, Odsherred Teater, Mungo Park, Limfjordsteatret og Holstebro Teater får således hver ca. 4,7 mio. kr. samlet i 2024-2027 – altså lidt mere end en million kr. årligt. I samme periode får Bornholms Teater fire mio. kr. i alt til håndtering af de særlige udfordringer, som teatret har på grund af sin geografiske placering og rolle som eneste faste professionelle teater på Bornholm.
Sådan lyder det fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt i pressemeddelsen fra Kulturministeriet:
’Teaterture skal ikke være forbeholdt borgere med et bestemt postnummer. Vi skal have større teatertilbud i de områder, hvor der er meget langt til de store landsdelsscener. Jeg er stolt af, at vi nu kan gøre op med nogle af de regionale uligheder og styrke en række egnsteatre landet over, så de eksempelvis kan tiltrække et bredere publikum. Vi har prioriteret at give en håndsrækning til teatre, der i forvejen udviser stort engagement og drivkraft og dermed har et potentiale for at nå endnu flere, end de gør i dag. Bornholms Teater har højere udgifter på grund af sin placering. Det skal ikke gå ud over de scenekunsttilbud, som bornholmerne har i deres nærområde, at medvirkende og scenografi skal med fly eller færge for at nå hen til teatret’.
Netop pengene til Bornholms Teater falder på et ekstra tørt sted, efter at teatret i den kommende lokale egnsteateraftale for 2025-2028 mister godt 900.000 kr. om året.
’Det er en stor lettelse og den foreløbige kulmination på et langt sejt stræk. Vi har i to år arbejdet på at sikre udviklingsmidler til teatret. Nu kan vi endelig begynde at realisere den omkalfatring og fornyelse, som vi går og tripper for at sætte i gang. Fra at have stået helt ude på kanten, får vi endelig lidt mere fast grund under fødderne’, lyder det fra teaterchef Jens Svane Boutrup i en pressemeddelelse fra teatret i kølvandet på den officielle udmelding fra Kulturministeriet.
Også hos Mungo Park i Allerød kom der fluks en glad udmelding fra teatret, der netop har fået Albertslund og Høje Taastrup kommuner til deres samlede egnsteater-portefølje.
’Vores arbejde med at helt nye publikumsgrupper skal lære Mungo Parks forestillinger at kende, intensiveres lige præcis nu. Derfor falder denne økonomiske indsprøjtning på et gyldent tidspunkt’, lyder det bl.a. fra teaterdirektør Anna Malzer.
Der er i øvrigt p.t. 27 egnsteatre i Danmark – spredt ud over det ganske land, hvor de med deres lokale placering og engagement og en stor produktion af gode forestillinger for børn, unge og voksne udgør et særdeles aktivt segment i dansk teaterliv – oftest på baggrund af en relativ beskeden økonomisk base, sat sammen af driftstilskud fra kommune og stat.
Flere af disse egnsteatre må i øvrigt siges at være placeret noget længere fra landsdelsscenerne end flere af de begunstigede, trods den erklærede prioritering, og det er selvfølgelig ikke gået upåagtet hen på de sociale medier…
(caj)