Under parolen 'Sammen om Kunsten' og en bevilling fra Statens Kunstfond på ti mio. kr. blev kunstlivets aktører midt i maj opfordret til at søge om støttetil at kickstarte nye kunstneriske udtryk inden for rammerne af coronakrisens restriktioner samt udvikling af nye udtryk, som kan sætte varige spor.
Den opfordring har et stort antal kunstnere taget imod. De ti mio. kr. bliver nu uddelt til 71 projekter, men der kom hele 724 ansøgninger fra kunstnere, kunstnergrupper og kunst- og kulturinstitutioner, og der blev samlet ansøgt for 127 mio. kr.
Og det er meget forskellige kunstoplevelser, der venter publikum over hele landet hen over sommeren og over det næste års tid. Blandt de støttede projekter finder man vandrekoncerter fra Nysted til Hundested, mobil trailerkunst i Sønderborg, scenekunst der rejser rundt i landet og laver inddragende forestillinger samt en række digitale udviklingsprojekter, der bl.a. vil undersøge, hvordan man udnytter nye virkemidler og skaber en reel dialog med publikum.
Mellem de støttede projekter finder man flere kendinge fra børne- og ungdomsteaterområdet i form af bl.a. DYNAMO, der har fået 100.000 kr. til 'Circus Task Force'; My Grönholdt har fået 100.000 kr. til 'Enhjørninge i det offentlige rum'; Sydhavn Teater har fået 100.000 kr. til 'Requiem for en tidsalder'; performancegruppen Giraff Graff har fået 90.000 kr. til 'Vi dyrene. En interaktiv medieperformance'; Meridiano Teatret har fået 300.000 kr. til 'Knock Knock'; The Casting' – mens Levende Musik i Skolen har fået en halv million til 'Sammen om Levende Musik'.
Se hele listen over de 71 projekter her.
Det var på initiativ af Statens Kunstfond, at kulturministeren og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Bikubenfonden og Det Obelske Familiefond er gået sammen om en fondsindsats under fællestemaet 'Sammen om Kunsten'. De nævnte fonde afsætter midler til projekter i tråd med deres individuelle kriterier og støtteområder.
(Billedet: Pressemeddelelsen fra Statens Kunstfond var ledsaget af dette foto fra en anderledes oplevelse i byrummet: 'Bodies in Urban Spaces' af Cie Willi Dorner (Metropolis 2011 & 2017). Foto: Maja Nydal Eriksen)