7. august 2021

Morten Danckert er død

Morten Danckert, aktiv i dansk børneteater gennem et halvt århundrede, er død få  dage før sin 69 års fødselsdag.

Han var med helt fra slutningen af 1960'erne, hvor det nye professionelle børneteater begyndte at ture landet rundt for at spille forestillinger for børn på deres egne enemærker – og skabte den særlige form for nærværende teater, der har gjort dansk børneteater verdensberømt.

Selv startede Morten Danckert (f. 11.8.1952), der er født i Sorø, men kom til Ribe i 1960, hvor hans forældre åbnede tandlægeklinik, sin karriere som skuespiller allerede som 14-årig, hvor han sammen med Susanne Andreasen spillede børneteater for de lokale børn og skabte Quedens Gaards Dukketeatertrup.

Og som 16-årig investerede han sammen med en kompagnon – der som 18-årig havde det nødvendige kørekort! – i en gammel bus, som de spillede børneteater i.

Snart turnerede de på fuldtid, og derfor nåede han blot at snuse til socialpædagog-uddannelsen, inden karrieren som autodidakt teatermand tog over. 

Med turnelivet som indtjeningsgrundlag, men altid med fast base i Ribe – 'for det er jo her, jeg hører hjemme', lød det altid fra Morten Danckert.

Det var således også Ribe, at han i – 1969  sammen med Uffe Worm – stiftede teatret Artibus (latin for 'kunst', men med lidt god vilje også 'i bus'), hvis særkende de første mange år netop var turneer i faldefærdige busser for at spille dukketeater for børn.  

Artibus flyttede i 1980 til København, men uden Danckert, der blev i Ribe og i 1984 sammen med Ole Barkentin etablerede DRT (behageligt kort for Det Ripensiske Teaterselskab) – der bl.a. blev kendt for at have hunde med i mange forestillinger. Et særkende, som Barkentin også tog med, da han forlod DRT i 2002 og dannede sit eget teater.

Derefter førte Morten Danckert DRT videre alene, både med enmandsforestillinger med det velkendte fine tag på sit unge publikum – og med ikke mindst den finurlige og nærmest ikoniske pølsevognsforestilling 'To med det hele', der gennem et par årtier og med skiftende medspillere – inklusive seks hunde – blev teatrets helt store og fortjenstfulde succes, som turnerede til det sidste.

Hvilket dog nær var blevet før end forventet. Ved Aprilfestival 2017 i Sønderborg blev teatervognen og traileren med scenografi smadret i en voldsom trafikulykke, påkørt af en tysk bil. Heldigvis kom hverken Danckert, medspiller René Foshammer eller hunden Laika, der også havde en vigtig rolle i forestillingen, noget til, men det tog tid at få forestillingen på hjul igen.

I slutningen af 2019 valgte Morten Danckert så at indstille en karriere, der altså nåede at strække sig over mere end 50 år. Og som blandt meget andet også omfattede lokalrevyer, børne-tv (sammen med bl.a. navnkundige Thorkild Demuth), tv-julekalender – samt en hektisk periode som cafeejer sammen med Barkentin, hvor deres Cafe Nicolaj også blev et spillested for børneteater og kabaretter.

'Det var målet, at cafeen skulle medvirke til at tjene penge til vores teaterselskab, men det lykkedes dog aldrig. I stedet var det teateret, der postede penge i cafeen', som Danckert fortalte til Ugeavisen Ribe i efteråret 2019, hvor han blev interviewet om sin nu afsluttede karriere.

Med sin markante deltagelse i børneteatermiljøet gennem de mange årtier fik han også sat et organisatorisk aftryk, idet han var formand for brancheorganisationen BørneTeaterSammenslutningen fra 1977-79.

Men basen var altid Ribe. Han residerede senest i den nærliggende landsby Vester Vedsted frem til sin død fredag 6. august. Hans søster meddeler, at en dato for bisættelse endnu ikke er fastsat, men at Mortens ønske er at få strøet sin aske ud over sit 'elskede Vadehav'.

Æret være hans minde.

(Billedet: Morten Danckert var en stor hundeven og havde så ofte som muligt en af sine hunde med i sine forestillinger. Her er det Laika i forestillingen 'To med det hele', der blev en nærmest ikonisk forestilling for Danckerts teater. Foto: DRT)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne