23. januar 2014

Møllen bliver lederstyret

Teatret Møllen dropper nu over 39 års kollektiv ledelse til fordel for en ny struktur med teaterleder og bestyrelse.

Det er et stort skridt for egnsteatret, der har holdt til i en gammel vandmølle i Haderslev siden starten i august 1974 og derfra har beriget ikke mindst dansk børneteater med et hav af gode og ligefrem geniale forestillinger.

Hvor de fleste andre offentligt støttede teatre forlængst – og ofte med pres fra tilskudsgiverne – har forladt kollektiviteten til fordel for et lederstyret teater, har Møllen som gammelt gruppeteater holdt fast ved de gamle dyder og frem til årsskiftet haft en seks personers styrelse, hvoraf de fleste har været på teatret i årtier og efterhånden rykker nærmere tilbagetrækningsalderen.

Det er måske også en af grundene til strukturskiftet, for ifølge en udtalelse fra en af disse, instruktør og scenograf Gitte Kath, der faktisk har været med helt fra starten, kommer behovet for forandring fra teatret selv og 'er et af de greb vi har valgt for at sikre Haderslev Kommune og Teatret Møllens sameksistens langt ud i fremtiden. Med stor spænding ser vi også den nye struktur som en langsom igangsættelse af et generationsskifte på teatret'.

Den nye teaterleder skal udpeges af den ligeledes helt nye bestyrelse, der har teatrets gamle administrator, Jakob Højgård Jørgensen, der nu selv er teaterleder for Teater Nordkraft i Aalborg, som formand.

Det ligger også fast, at teatrets kunstneriske personale, der udover Gitte Kath også tæller instruktør og skuespiller Ole Sørensen, skuespiller Connie Tronbjerg og skuespiller Klaus Andersen,  bliver på teatret og får sæde i et dramaturgiat, som skal rådgive den nye leder i kunstneriske spørgsmål.

Det betyder formentlig også, at en ny teaterleder ikke uden videre får mulighed for at ændre på det kunstneriske image, der har gjort Teatret Møllen til et af landets mest iøjnefaldende (børne)teatre og kastet en række priser af sig til såvel teatret som de enkelte kunstnere gennem årene.

Eller som bestyrelsesformand Jakob Højgård Jørgensen udtrykker det: 'At stille sig i spidsen for Teatret Møllen er på en gang meget attraktivt og en stor udfordring, da det både kræver en stor respekt for Møllens historie og en stærk vision for Møllens fremtid'.

Teatret spiller p.t. omkring 120 forestillinger årligt for børn og voksne, og det sker både stationært i Haderslev og på turné over hele landet – og lejlighedsvis i udlandet. Desuden administrerer teatret Haderslev Kommunes skoleteaterordning, der giver alle børn i kommunen mulighed for at komme i teatret én gang om året, ligesom man har været medarrangør på en række biennale dansk-tyske børneteaterfestivaler i grænselandet.

Den nye teaterleder for Teatret Møllen har frem til 24. februar 2014 til at få ansøgningen på plads. Hele stillingsopslaget og mere om Teatret Møllen kan ses på teatrets hjemmeside: www.teatretmoellen.dk

(caj) 

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne